AIK Hockey - Lägesrapport

16 januari 2020 16:45

Nedan går att ta del av en lägesrapport om den rådande situation som AIK Hockey befinner sig i.


AIK Hockey är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika ishockeyklubbar med 7 SM-guld för herrar och 4 för damer. Vi är stolta över vår framgångsrika historia och den vi ser fram emot att fira den tillsammans på Hovet den 17 januari då AIK Hockey kommer att pensionera Ulf “Lill Pröjsarn” Nilssons tröja i samband med hemmamatchen mot Södertälje SK.

Men en framgångsrik historia är naturligtvis ingen garanti för fortsatt framgång vare sig på eller utanför isen. Det krävs ett stenhårt arbete varje dag för att kunna konkurrera mot andra hårt satsande klubbar i svensk ishockeys jämnaste och mest engagerande ligor. Samtidigt som vi har en väl fungerande ungdoms- och juniorverksamhet samt ett damlag på uppåtgående ligger herrarna efter två tredjedelar av säsongen fortfarande sist i tabellen.

Inför den avslutande tredjedelen av säsongen presenterar AIK Hockey i det här nyhetsbrevet en kort lägesrapport kring det sportsliga och ekonomiska samt vilka beslut och åtgärder som vidtagits.

Den tuffaste säsongen på flera år för herrarna

Med inte mindre än 20 nya spelare i truppen gjorde herrarna en bra försäsong vilket ökade förhoppningarna om att laget skulle kunna utmana de förväntade topplagen i HockeyAllsvenskan, trots en väsentligt lägre spelarbudget än tidigare säsonger. När resultaten uteblev under hösten genomfördes en rad förändringar och åtgärder. Allt ifrån justeringar i spelartruppen och tränarstaben till att rusta spelare och tränare för den mentala utmaning som det innebär att försöka vända en negativ trend och successivt få tillbaka självförtroendet.

Men även om spelet har förbättrats och spelarna visat både attityd och vilja att underkasta sig den hårda träning som krävs, ligger herrarna fortfarande sist i tabellen med 16 poäng upp till kvalstrecket. Alla lag drabbas av skador under en säsong men för AIK Hockey kom skadorna olägligt. Under jul- och nyårshelgerna har AIK Hockey spelat matcher utan 10 ordinarie spelare på isen.

Målet som kommunicerades i samband med bytet av huvudtränare tidigare under säsongen ligger fast. AIK Hockey ska säkra kontraktet i HockeyAllsvenskan inför nästa år. Ambitionen är fortfarande att undvika kvalserien och att ta sig upp på säker mark i tabellen. Skulle det bli kval kommer AIK Hockey att förbereda laget för den uppgiften. Det finns även möjlighet att komplettera truppen innan transferfönstret stänger den 15 februari.

En väl fungerande ungdomsverksamhet och ett damlag på uppåtgående

Damerna har hittills överträffat förväntningarna och ligger just nu väl positionerade inför det kommande slutspelet. AIK Hockey är ett av SDHL:s mest talangfulla lag med flera spelare representerade i Damkronorna. Vi är även stolta över att vår huvudtränare Jared Cipparone tidigare i veckan förlängde sitt kontrakt med AIK Hockey med ytterligare två år.

Utvecklingen av AIK Hockeys junior- och ungdomsverksamhet fortsätter under ledningen av Dick Tärnström och Taro Nihei. Under 2020 inleds ett strategi- och utvecklingsarbete som ska lägga grunden för att AIK Hockey ska vara svensk ishockeys främsta utbildningsmiljö för alla hockeyintresserade pojkar och flickor, från hockeyskolan upp till juniorverksamheten.

Lägre publiksiffror påverkar ekonomin

Under den föregående säsongen lyckades AIK Hockey säkra elitlicensen för spel i HockeyAllsvenskan genom att re-balansera ekonomin med stöd från enskilda finansiärer, Den Svarta Massan, sponsorer och ytterligare en emission riktad mot delägare och engagerade supportrar i AIK Hockey. Inför årets säsong beslutade styrelsen i AIK Hockey om en budget i balans.

De sportsliga resultaten för herrarna har dock inneburit att AIK Hockey tvingats hantera nya ekonomiska utmaningar under säsongen. Trots lägre förväntningar jämfört med tidigare säsonger har vi inte lyckats nå upp till budgeterade biljett- och sponsorintäkter.

Utfall, prognos och budget intäkter och kostnader i mkr AIK Hockey AB

Vi har så här långt ett publiksnitt på 2 793 personer på Hovet vilket ska jämföras med 4134 personer vid samma tid förra säsongen. Ett lägre antal åskådare samt lägre sponsorintäkter gör att vi ligger knappt 3 Mkr efter budget efter 8 månader.

Planen framåt – Kraftsamla 2020

• Vi får många frågor från engagerade supportrar om hur man bäst kan stödja AIK Hockey och svaret är som tidigare att vi vill att så många som möjligt kommer till Hovet och stöttar laget nu när de behöver det som allra mest. Köp en extra biljett och ta med dig en vän, kollega eller varför inte hela familjen.

• Samtidigt är vi väl medvetna om att vi inte kan förvänta oss ett fullsatt Hovet under resterande hemmamatcher i grundserien. Därför kommer AIK Hockey att intensifiera arbetet med att öka våra intäkter via befintliga och nya sponsorer, evenemang och externa finansiärer parallellt.

• De senaste säsongerna har vi kommunicerat om läget i verksamheten tre till fyra gånger per säsong. Med tanke på herrarnas utsatta läge inför den avslutande tredjedelen av grundserien och den ansträngda ekonomin kommer vi att kommunicera mer frekvent och öppna upp fler forum för alla som är engagerade i AIK Hockey.

• Förutom att publicera lägesrapporter likt denna på hemsidan kommer vi att fortsätta med att arrangera öppna träningar där våra supportrar förutom att se träningen även får möjlighet att kommunicera med såväl spelare som ledare i AIK Hockey. Nästa öppna träning planeras att kunna arrangeras den 26 januari på Hovet. När datum och tid är fastställt kommer det att kommuniceras ytterligare via klubbens kanaler.

Nästa säsong och framåt

AIK Hockey har under de senaste säsongerna i HockeyAllsvenskan vunnit serien två gånger och spelat ett dramatiskt SHL-kval. Över 120 spelare har spelat i AIK Hockeys tröja och ett trettiotal av dem är idag etablerade i SHL respektive NHL. Allt utifrån den tydliga målsättningen att AIK Hockey ska tillbaka till SHL. En satsning som krävt ett kapitaltillskott på närmare 45 Mkr under de senaste fyra åren.

Inför årets säsong beslutade vi om en budget i balans samt att fokusera arbetet med frågor som ska ge AIK Hockey förutsättningar för att etablera en långsiktigt hållbar verksamhet på alla nivåer.

I slutet av juni 2019 träffades spelare och ledare i alla verksamheter, sponsorer, styrelse, valberedning och supporterorganisationer för att identifiera utmaningar och frågor samt lägga fast riktningen för den långsiktiga utvecklingen av AIK Hockey. Arbetet resulterade bland annat i att vi format fem kommittéer bestående av engagerade medlemmar, sponsorer, medarbetare och styrelse vilka ansvarar för konkreta utvecklingsområden inom AIK Hockey.

Kommitté 1 - AIK Hockey ska vara en förebild när det gäller att leverera en tydlig, engagerande och transparent kommunikation (Investor relations & medlemskommunikation).

Kommitté 2 - Campus AIK Hockey - vi ska bygga upp svensk hockeys bästa utvecklingsmiljö och samla all vår verksamhet på en plats.

Kommitté 3 - En egen arena anpassad för spelare, publik och sponsorer. En kommersiell plattform som kan leverera 240 minuters underhållning och generera kommersiella intäkter till AIK Hockey på samma nivå som konkurrerande klubbar inom SHL och HA.

Kommitté 4 - Vi ska öka intäkterna med minst 10 Mkr per säsong för ge AIK Hockey realistiska förutsättningar att nå SHL (herrar), vinna SM-Guld (damer) och tillhöra den absoluta eliten inom juniorverksamheten.

Kommitté 5 - Etablera en gemensam värdegrund och en långsiktigt hållbar organisationsstruktur för ungdomsverksamheten. En verksamhet som inom två år ska vara självförsörjande med en heltidsanställd tränarstab och administrativa resurser.

Vill du läsa mer om kommittéerna och AIK Hockey Summit 2019 kan du klicka här ››

Anders Olson

Vd

AIK Hockey