Historiens hjältar: Rolf "Råttan" Edberg

18 april 2011 01:32

En av historiens hjältar i AIK är Råttan Edberg! Men visste du att han började spela i ett kvartersgäng alldeles i närheten av Hovet, och att laget hette Lilla Vesslan? Men det är inte därifrån han fick sitt smeknamn. Enligt ryktet fick han namnet efter en fotbollspelare i Hammarby, som hette Lars Boman. Boman blev förföljd av en katt vid en reservlagsmatch mot AIK på Hagalunds IP och vad jagar katter om inte råttor! Och sedan gick smeknamnet vidare till vår råtta, Rolf Edberg, som från början kallades ?Lill-Råttan?!


Början på sin karriär gjorde dock Edberg i Hammarby. Från början spelade ?Råttan? både fotboll och hockey men efter att han tagit en ordinarie plats i Hammarbys A-lag i hockey slutade han med fotbollen. ?Råttan? var bara 16 år då han gjorde debut i Hammarbys A-lag i ishockey, som då spelade i division två. Redan debutåret gjorde ?Råttan? tio mål.
Efter fyra säsonger värvades ?Råttan? till AIK, som då spelade i division 1, högsta divisionen på den tiden. Under tiden i AIK blommade ?Råttan? ut och blev en av lagets bästa och giftigaste spelare. Liten, men kvick och teknisk, med utsökt målsinne men även en bra passningsspelare.

Under tiden i AIK hann han bli både poängkung i AIK och vinna Guldpucken 1978 som säsongens främsta spelare i Elitserien och i Tre Kronor.
I Tre Kronor spelade ?Råttan? sammanlagt 46 matcher (samt 20 juniorlandskamper). Det blev aldrig något guld i internationella sammanhang men däremot VM-silver 1977, VM-brons 1978, EM-silver 1977 samt EM-brons 1978 och 1979.
Det som ?Råttan? kanske är mest känt för är 5-1 målet mot Sovjet. Tre Kronor ledde med 4-1 när ?Råttan? fick pucken, gjorde en dragning och satte pucken ur minimal vinkel bakom ryssarnas målvakt Vlacheslav Tretiak. Den sekvensen var flera år med i vinjetten till Sportspegeln!

Från 1978 och tre säsonger framöver spelade ?Råttan? i NHL, Washington Capitals. De två första säsonger gick bra, men den tredje blev inte så lyckad. Först bänkad och sedan fick han käke avslagen! Trots att han hade ett år kvar på kontraktet åkte han hem och spelade ytterligare ett par säsonger i AIK.

Från 1981-1983 spelade ?Råttan? åter i AIK, och var bland annat med när AIK 1982 blev Svenska mästare. Sammanlagt spelade ?Råttan? 313 seriematcher för AIK, och samlade ihop sammanlagt 258 poäng, fördelade på 133 mål och 125 assister.
Sina sista år som spelare, innan han återgick till jobbet som golvläggare, spelade ?Råttan? i Hammarby. Första året spelade Hammarby i division ett men gick år två upp i Elitserien. Det blev två säsonger i Bajen där han spelade ihop med en i våra sammanhang inte helt okänd person vid namn Roger Melin.

Fakta Rolf Edberg

Född 29 september 1950
Säsonger i AIK 70/71?77/78 och 81/82-82/83
Position Center
Nummer 10
Meriter Bl a VM-silver 77, Guldpuckenvinnare 77/78 och förstås SM-guld 1982!

Text: Carl Falck

Artikeln publicerades i matchprogrammet samband med matchen mot Södertälje SK 5 februari 2011.