Förändringar i ledarstaben | Anders Gozzi förlänger & Jussi Salo ny huvudtränare
Publicerad: 2019-04-01
Herr
AIK Hockey genomför förändringar i ledarstaben inför kommande säsong. Anders Gozzi förlänger sitt kontrakt med klubben som sportchef och blir samtidigt assisterande tränare. Lagets nye huvudtränare blir Jussi Salo som flyttas upp från klubbens J20-lag.

En första utvärdering av den sportsliga verksamheten och dess ledning är nu gjord. Styrelsen och vd har behandlat frågan vid ett flertal styrelsemöten och det faller sig naturligt att Anders Gozzi fortsätter som sportchef för hela AIK Hockey, där i hans sportchefsroll förutom A-lag herrar även fortsättningsvis är övergripande ansvarig även för junior-ungdom och damverksamheten.

– Även om vi ska, och måste göra förändringar på ett flertal områden är det ändå angeläget med viss kontinuitet och det är bra och viktigt för AIK Hockey att Anders Gozzi fortsatt är vår sportchef. Att han dessutom ikläder sig rollen som assisterande tränare för vårt A-lag är också bra och en rollfördelning som vi såg fungera väldigt väl säsongen 15/16. Vi har ett väl fungerande Sportråd som är rådgivande, föreslående och stödjande till sportchefen, säger klubbens vd Anders Olson och fortsätter:

– Ska vi lyckas långsiktigt bör vi bygga vidare på det som vi redan lagt grunden för. Vår juniorverksamhet och vårt HockeyGymnasium har tagit stora steg framåt under Dick Tärnströms ledning där vår ambition är att än mer satsa på spelare från egna led.

Jussi Salo ny huvudtränare

Anders Gozzi ser själv fram emot kommande säsongs utmaningar och tror att utnämningen av Jussi Salo som ny huvudtränare kan hjälpa klubben nå den långsiktiga målsättningen att 65% av A-laget kommer från AIK:s juniorverksamhet.

– I den verklighet vi är i just nu kommer AIK Hockey behöva fokusera på att utveckla och utbilda fler yngre spelare. Att tillsätta Jussi som huvudtränare för A-laget blir då en väldigt bra lösning då han utvecklat många juniorer - både som lag och individer. En annan viktig aspekt med denna tillsättning är att vi visar ledarna i klubben att gör man ett bra jobb får man chansen att ta klivet upp.

Att få dela båset med Jussi Salo ser Anders Gozzi fram emot.

– Jag hade en liknande roll för fyra år sedan, då med Roger Melin och jag ser fram emot denna utmaning. I den sits vi är i kommer vi vara tvungna att optimera, där färre människor gör fler saker, säger han.

Jussi Salo är med sina drygt 25 år i branschen en mycket erfaren ishockeyledare. Han har bland annat två universitetsutbildningar i ishockey och även tränat Finlands ungdomslandslag och USA:s U18-landslag. Säsongen 18/19 var han huvudtränare för AIK Hockeys J20-lag.

– Det känns jättekul och jag är väldigt hedrad att få detta uppdrag, säger Jussi som kommer från en lyckad säsong med klubbens J20-lag som oturligt föll i kvartsfinalen mot Linköping:

– Jag känner att det gick bra och vi lyckades lyfta oss en nivå och med lite flyt hade vi kunnat gå ännu längre i slutspelet. Även fast jag lämnar juniorhockeyn kommer jag jobba efter samma filosofi. Vi ska stå för en offensiv hockey med hög puckkontroll och tempo. Dessutom eftersträvar jag att jobba nära spelarna så de kan känna sig delaktiga i att utveckla både sig själva men också spelet.

Att han går från att leda J20 till herrlaget tror han kan underlätta för eventuella juniorer som tar klivet upp.

– Vi känner varandra väl och det är en fördel ifall de ska ta klivet upp. Både spelarna och jag vet då redan vad vi förväntar oss av varandra.

Fler nyheter väntas i veckan

Planen för Anders Gozzi de kommande dagarna är att sätta hela organisationen runt A-laget samt presentera de första nyförvärven.

– I slutet av veckan kommer vi ledare förhoppningsvis kunna sätta oss ned och planera för kommande säsong. Vi jobbar även på att fylla truppen och hoppas kunna presentera några nyförvärv i veckan.

Kontraktet med Anders Gozzi är skrivet över de tre kommande säsongerna. Kontraktet med Jussi Salo är skrivet över de två kommande säsongerna.

Klubben tackar därmed Tomas Mitell, Peter Nylander, Jeff Jakobs samt Robin Danielsson för deras tjänster och önskar dem alla stort lycka till i framtiden.

AIK Ishockey