Richard Gynge återvänder till AIK

27 juni 2022 15:03
Herr

AIK Hockey kan nu med stor glädje meddela att forwarden Richard Gynge är tillbaka i klubben och har skrivit på för de kommande två säsongerna.


Han är tillbaka - Poängsprutan, målfiraren och sargklättraren: Richard Gynge!

Richard Gynge lämnade AIK för tio år sedan för spel i KHL efter tre säsonger i klubben. Han var bland annat med och spelade upp AIK i högstaligan och tog laget till semifinal två säsonger i rad. Nu står det alltså klart att han gör comeback då AIK Hockey och forwarden är överens om en återförening och ett kontrakt som är skrivet över säsongen 2023/2024.

–Det är superkul att få representera AIK igen. Jag har haft en målbild att få vara med och försöka avancera med AIK igen, det har jag haft med mig under alla år eftersom jag fick vara med på den speciella resan förra gången. Det har funnits som en extra motivation där i bakhuvudet och nu är det underbart att jag får chansen att vara med, inleder Richard Gynge.

Sportchefen Christoffer Malm poängterar bland annat hur Gynge kommer att vara en förebild på och utanför isen för de yngre spelarna.

–Vi alla är såklart extremt glada över att Richard ville komma tillbaka till oss. Richard är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna vilket kommer bidra till den tävlingsmiljön vi vill bedriva inom AIK. Som spelare har han år efter år bevisat att han hela tiden varit en toppspelare i Europa och det ska bli väldigt kul att se honom åka ut inför er på Hovet igen! Säger han.

Efter en säsong i Oskarshamn kom en då 22 år gammal Richard Gynge till AIK som laddade för att ta sig till SHL (dåvarande Elitserien) efter många år utanför toppen. Efter avancemanget till SHL blev forwarden kvar i AIK och var med på två resor till semifinal. Säsongen 2011/2012 stod han bland annat för 44 poäng på 52 matcher, och framgångarna belönades med ett kontrakt i KHL. Tankarna om att återvända till AIK berättar Richard har funnits länge men inför denna säsong passade pusselbitarna.

–Jag börjar bli lite till åren, och jag känner att jag inte vill komma tillbaka till AIK och vara på upploppet utan jag vill ändå ge det en chans när jag har någonting att bidra med, berättar han.

Gynge är 35 år och har med drygt 16 år i seniorhockeyn hunnit samla på sig en mängd erfarenheter som han vill ta med sig till laget. Däribland en handfull säsonger i KHL i lag som Dynamo Moskva, Admiral Vladivostok och Traktor Chelyabinsk och sedan även i SHL där han tillsammans med Växjö Lakers fick vinna ett SM-guld 2021.

–Jag har fortfarande en hel del att bidra med, både på isen och tar även med mig en del rutin från vinnande lag. Förhoppningsvis kan jag guida de yngre spelarna i deras utveckling och hjälpa dem att bli bättre hockeyspelare, säger han.

För det är trots allt en annan Richard Gynge som kommer tillbaka till AIK än den som lämnade för spel i KHL efter säsongen 2011/2012.

–På isen känner jag att jag har blivit en mer komplett spelare som kan spela både framåt och bakåt, börjar han och lägger sedan till:

–Vid sidan av isen har jag såklart mognat. Jag har två döttrar nu och får väldigt bra hjälp av dem att koppla bort hockeyn på ett annat sätt än tidigare. Förra sejouren i AIK så var det fullt fokus ’24/7’ på hockey, och nu har jag fått en bättre distans. Det är lättare att släppa både bra och mindre bra prestationer när man kommer hem till två leenden oavsett resultat.

Familjen har nu flyttat hem till Stockholm och inför midsommarhelgen gick det sista flyttlasset. När Richard nu ska blicka emot de två kommande säsongerna i AIK är han snabb på att minnas hans tidigare år i klubben mellan 2009-2012.

–Det ska framförallt bli jätteroligt att spela här igen. Det är en stor utmaning vi står inför som lag, jag tror alla som vet något om idrott förstår att man inte kommer 9:a och värvar en eller ett par spelare och blir ett topplag utan det här kommer att bli en process som alla killar måste köpa in på. Man förlorar som ett lag och vinner som ett lag, konstaterar han.

–Jag kommer ihåg mina tidigare år i AIK när vi gick upp och tog oss till semifinal två år i rad med ett lag som på pappret kanske inte hade i slutspelet att göra. Det är ju med otroligt stark lagmoral och hårt jobb som man får den utvecklingen på spelare som slår igenom. Det finns hur många exempel som helst, men som Viktor Fasth som fick NHL-kontrakt, Daniel Bång och Sandberg…. Hur många som helst som gjorde sina bästa säsonger i karriären.

Återföreningen med AIK innebär även en återförening med just Christian Sandberg, vilket Richard berättar känns superroligt. De möttes i SHL när Sandberg tillhörde HV71 men nu får de spela ihop i AIK igen och Richard lyfter då en annan fördel.

–Kul framförallt att det är någon som är lika gammal som jag så jag slipper att vara äldst! Säger han och skrattar.

De två äldsta i laget återförenas redan den här veckan när Gynge ansluter till truppen.

–Jag ska få vara med laget i en vecka iallafall, sen är det egenträning i juli. I början av augusti drar vi igång igen och det ska bli jätteroligt, säger forwarden och skickar med en sista hälsning till supportrarna:

–Det är många som säger att jag kommer hem igen och det är ju verkligen roligt att höra det fast än jag ”bara” gjorde tre säsonger i AIK. Jag är jätteglad och tacksam över att få vara tillbaka och jag hoppas vi ses på Hovet i höst och vinter!

Kontratet med Richard Gynge är skrivet över säsongen 2023/2024.