Agata Sarnovska ansluter från Malmö Redhawks
Publicerad: 2022-05-25
dam
AIK värvar den tjeckiska landslagsspelaren Agata Sarnovska från Malmö Redhawks.

Calle Wendt värvar sin tidigare Malmöforward Agata Sarnovska till den kommande säsongen.

–Agi är en forward som jag jobbat med de senaste två åren i Malmö. Hon besitter ett vasst skott och har alla egenskaper som en riktig målskytt behöver, vilket 36 mål senaste säsongen bevittnar. Hon är en driven spelare som vill ta nästa steg i sin karriär och vi ser fram emot att hon tar de stegen hos oss i AIK, berättar sportchef och huvudtränare Calle Wendt om värvningen.

Tjeckiskan Agata 'Agi' Sarnovska är en 20-åring med offensiva kvalitéer som började sin svenska karriär i MoDo:s organisation innan hon tog steget ner till Malmö Redhawks i NDHL.

När AIK Hockey når Agata har hon fullt upp med skolan hemma i Tjeckien. Planen när hon valde att flytta till Sverige var att fortsätta plugga på distans, men strax före flytten fick hon beskedet att det inte var möjligt och hon har nu alltså tre-fyra års skola att läsa ikapp i hemlandet.

Agata beskriver sig själv som en tillbakadragen person, öppen och vänlig men lite blyg till en början. På isen är hon inte lika blyg, 'Agi' är en offensiv spelare med ett bra sinne för spelet. Steget upp från damettan till SDHL är dock ett stort steg, även för någon som spelat i ett lag som Malmö som var starkare än många av lagen de mött under säsongen.

–Jag är ju en offensiv spelare, och förra säsongen spenderade jag nästan helt i offensiv zon eftersom det är så stor skillnad mellan Malmö och andra lag i den divisionen. Det kan bli tufft i början att nu behöva spela mer i egen zon, det tror jag blir den största förändringen för mig. Och såklart snabbheten där jag inte är jättestark än, men det vet Calle, erkänner Agata och skrattar till.

Hon och AIK:s nya sportchef och huvudtränare Calle Wendt känner varandra från tiden i Malmö, och i Calles nya roll såg Agata chansen att återigen ta steget upp till SDHL som hon en gång tog steget ner ifrån.

–När jag kom till Sverige så siktade jag på division 1 (Nationella Damhockey Ligan, även kallad damettan), eftersom jag inte riktigt visste var jag stod gentemot andra damspelare. Under första säsongen i MoDo så fick jag, inte spela, men vara med på SDHL-matcher, berättar hon och fortsätter:

–Det var en möjlighet att få vara med damlaget och se hur dem spelar matcher, hur dem förbereder sig och så vidare. Att till exempel få se och träna med de kanadensiska toppspelarna i den miljön var stort för mig när jag var 16 år, jag är jätteglad för den möjligheten.

Det var som sagt MoDo Hockey som Agata först kom till när hon flyttade till Sverige som 16-åring. Fram tills dess hade hon spelat med pojklag i hemstaden Litomerice, och när valet stod mellan att spela med 18-19 åriga killar eller söka sig till ett annat land valde Agata flytten till Sverige.

–Att spela med äldre killar kändes inte som rätt val för mig. Om du som tjej vill spela på en hög nivå och komma med i landslaget så måste du flytta ifrån Tjeckien. Jag valde Sverige där jag hade en kompis som spelade som berättade bra saker, och jag tycker det var ett bra steg för mig, förklarar hon.

Den andra säsongen i MoDo spenderade hon i damlaget och spelade samtliga 36 grundomgångar. Men därefter kände Agata att hon behövde ta ett kliv nedåt för att kunna utvecklas, och valet föll då på Malmö Redhawks.

Hennes första säsong i Malmö stördes av pandemin och för att säkra istid för en chans att tas ut till Tjeckiska landslaget åkte Agata till österrikiska Salzburg Eagles för att träna och spela matcher.

–Men jag trivdes i Malmös organisation och visste att det var rätt plats för mig där och då, och därför valde jag att stanna där en säsong till. Och den andra säsongen, den senaste, med Malmö tycker jag har varit min bästa. Nu känner jag mig redo att gå upp till SDHL igen!

Nu väntar alltså comeback i högstaligan för Agata som gör det tillsammans med AIK och Calle Wendt, något hon ser mycket fram emot.

–När jag fick höra att Calle gick till AIK så började vi prata om det här och jag blev väldigt glad över att jag fick chansen att komma till en högre liga. Jag tror det kommer bli lättare för mig att komma in i AIK och i ligan tillsammans med Calle eftersom jag vet hur han fungerar och hur han arbetar, berättar Agata.

Efter att ha testat att bo både i norra och södra Sverige landar Agi nu i Stockholm som hon längtar efter att få utforska samtidigt som hon ska lära känna sina nya lagkamrater.

–Stockholm är mycket större än Ö-vik såklart, men jag tror inte det kommer vara så annorlunda gentemot Malmö där jag bott nu. Det ska bli väldigt kul att utforska en ny stad och nya möjligheter där, och lära känna nya spelare och ledare.

–Jag ser även fram emot att få fortsätta utvecklas och jobba på mig själv. Jag vet att AIK hade en tuff säsong senast så jag hoppas att jag kan bidra till att laget tar sig högre i tabellen. Allting känns väldigt spännande och det ska bli riktigt kul! Avslutar Agi.

Kontraktet med Agata Sarnovska är skrivet över säsongen 2022/2023.

AIK Hockey