AIK blir först i Sverige att starta ett E-Hockeylag
Publicerad: 2019-01-04
AIK blir den första hockeyklubben i Sverige, och den andra i världen, att starta ett E-Hockeylag i NHL. På söndag kommer spelare som kommer representera AIK:s E-Hockeylag att närvara på Hovet när A-laget tar emot Karlskrona.

Under den kommande ECL-säsongen (European Championship League) kommer AIK Hockey att representeras i NHLGamers högsta division – ECL Elite. NHLGamer är Europas största plattform för tävlingsspelande i EA SPORTS NHL-serie. Sajten lanserades 2015 och har snabbt växt i såväl professionalitet som funktionalitet.

NHLGamer har varit den marknadsledande organisatören av turneringar och ligor i EA SPORTS NHL-serie, såväl online som offline. Dess flagskepp, European Championship League (ECL), går nu in på sin åttonde säsong och är mycket uppskattad bland sidans medlemmar.

– Det är med stor glädje vi på NHLGamer välkomnar anrika AIK Hockey och dess organisation i ECL Elite. AIK är en förening som står för passion, professionalism och nytänkande och vi är övertygade om att det är just dessa värderingar som kommer prägla deras lag i vår högsta division. Jag var själv och besökte AIK Hockeys kontor under förhandlingarna där jag fick ett varmt välkomnande och snabbt slogs av den seriösa och professionella inställningen klubben har till projektet, säger Kenneth Lehtinen, grundare av NHLGamer.

Utmana spelarna nu på söndag under AIK – Karlskrona

Laget AIK Hockey tar över är Sjukstugan som numera kommer representera AIK Hockey. Det är en väletablerad svensk klubb i ECL:s seriesystem som tillhört den absoluta toppen under större delen av sin fleråriga existens. Klubben och dess medlemmar får nu äran att bli det första professionellt representerade laget i Sverige.

På söndag kommer spelarna att närvara på Hovet när A-laget tar emot Karlskrona och du har under periodpauserna möjlighet att spela NHL mot dem vid sektion A8/A9.

– När vi fick veta om intresset var det inget snack, det är en fantastisk möjlighet i en växande scen som NHL-serien är som E-sport. Hela laget blev väldigt taggade och glada såklart. Att det sedan var en av Sveriges absolut största idrottsföreningar, AIK, om inte DEN största sett till medlemmar och fans, gjorde det hela ännu mer häftigt, säger lagets kapten Bjono (Björn Baglioni Nordetun) och fortsätter:

– Jag måste också säga att vi blev väldigt imponerade av det engagemang AIK visat då man verkligen vill satsa på det här och på så sätt bli först ut i Sverige (inom ishockey) att göra en sådan satsning, det känns som en "perfect match". Förra säsongen placerade vi oss som bästa svenska 6 mot 6-lag i Europa då vi slutade 5:a. Vi är alla otroligt inspirerande inför kommande säsong.

AIK Hockey är själva inspirerade att inleda resan.

– E-sporten växer och är redan väldigt populärt i de alla globalt stora sporterna; basket, fotboll, amerikansk fotboll och Formel 1. Ishockey står på tur. NHL har redan annonserat att deras klubbar inom en snar framtid kommer satsa. Vi ser detta som en stor möjlighet att ta klivet in på en relativt okänd men potentiellt stor marknad. Att vara först i Sverige är kul, men också viktigt då vi kommer ha ett försprång mot våra konkurrenter och sprider varumärket mot en ny publik, säger Sevve Saberi.

Spelarna i AIK E-Hockey menar att värvningen har gjort dem ännu mer sugna att visa upp sig inför kommande säsong.

– Vi är mer fokuserade än någonsin tidigare i och med AIK:s värvning av laget. Vi kommer träna mer, gnugga mer på de taktiska bitarna och se till att vi kommer så bra förberedda som möjligt för att göra en så bra säsong som möjligt, avslutar Bjono.

AIK Ishockey