Historisk första tröjhissning den 29 december
Publicerad: 2021-12-06
dam
Under AIK Hockeys 100 år har AIK:s damer varit aktiva sedan 1998. Precis som på herrsidan har AIK Hockey Dam varit hem för många stora namn inom svensk hockey och när vi nu firar 100 år kommer vi att hålla en historisk tröjceremoni för att hylla en av AIK Hockeys stora hjältar - Emelie 'Empa' Berggren. Den första tröjhissningen för en damspelare i AIK Hockeys, och svensk elithockeys, historia. (OBS: evenemanget är flyttat till Hovet)

Under hösten har en nykomponerad historiegrupp för AIK Hockey Dam startat en diskussion kring den första tröjhissningen i AIK Hockeys, och svensk damelithockeys, historia. Man har de senaste månaderna haft flera möten för att ta fram potentiella kandidater, se över deras historia inom AIK Hockey samt deras bidrag till AIK och svensk ishockey i stort.

Historiegruppen har efter dessa möten landat i att Emelie 'Empa' Berggren är den spelare som ska föräras den första tröjhissningen i AIK Hockey på damsidan. Emelie var med och startade AIK Hockey Dam 1998 och spelade därefter med oss fram till 2010. Efter två säsonger på annat håll återvände hon till AIK Hockey 2012 för sina två sista säsonger innan hon avslutade karriären som spelare 2014. Hon har även efter det lett både damjuniorer och damlaget i arbetet mot det AIK Hockey vi ser idag.

–Inte minst mot bakgrund av Emelies stora och i många avseenden ovärderliga insatser för AIK Hockey känns det fantastiskt att få hylla henne på detta sätt. Att det samtidigt innebär den första tröjhissningen i svensk damhockeys historia gör det än mer speciellt, säger Johan Palmgren, ordförande i AIK Ishockey AB.

Emelie har med närmre 300 matcher för AIK, 4 SM-Guld, 6 SM-silver, 4 EM-guld, 1 EM-silver, 1 OS-brons och totalt över 100 A-landskamper för Sverige varit starkt bidragande till AIK Hockeys framgångsrika historia inom damhockeyn, och Sveriges framträdande roll på den internationella scenen. En stor profil inom AIK Hockey med en framgångsrik karriär som nu ska uppmärksammas minst lika stort.

På AIK Hockeys jubileumsfirande den 29 december på Avicii Arena (OBS: evenemanget är flyttat till Hovet) kommer Emelie Berggren att hyllas, och hennes nummer 5 kommer att lyftas mot skyarna.

Köp dina biljetter via aikhockey.ebiljett.nu

AIK Hockey