Alexander Deilert klar för två år
Publicerad: 2021-08-01
herr
AIK Hockey är mycket glada över att presentera att backen Alexander Deilert återvänder till klubben och har skrivit på för de kommande två säsongerna.

AIK Hockey har skrivit ett 2-årskontrakt med AIK-bekantingen Alexander Deilert som senast kommer ifrån två starka säsonger i Björklöven.

–Deilert är för mig en av ligans bästa backar och framförallt offensivt är han ett vapen hela tiden. Han är väldigt användbar i powerplay och kan hota både som skytt och framspelare. Ett av våra samtal tidigare i somras handlade om att vinna och spela i vinnande lag, och något som fastnade hos mig var hans hunger om att just få vara med och vinna något vilket gör honom till helt rätt spelare för oss, berättar Christoffer Malm om värvningen.

Stockholmskillen Alexander Deilert kom till AIK först i mitten av säsongen 2017/2018 och blev kvar ytterligare en säsong därefter innan det nu blivit två år uppe i Umeå hos Björklöven. Att komma tillbaka till AIK Hockey beskriver backen som att komma hem.

–Enda sedan jag lämnade AIK senast så har jag alltid haft en dröm om att få komma tillbaka en dag, så det känns såklart fantastiskt! Jag känner att AIK ligger mig varmast om hjärtat sen den tiden jag var här, och det här är hemma för mig så enkelt är det bara, inleder han.

Alexander befinner sig hemma och tar det lugnt med han och sambons nyfödda dotter när vi når honom på telefon.

–Allt går bra! Hon blir 7 veckor nu snart och växer snabbt! Det är riktigt häftigt och roligt, berättar den nyblivna pappan.

Tillskottet i familjen är en av anledningarna till att Alexander valt att flytta hem till Stockholm, staden som både han och flickvännen kommer ifrån. Men även den resan AIK Hockey är inne på lockade den 32-åriga backen som efter en lång karriär har en hel del erfarenhet i ryggsäcken. Men Alexander berättar att något saknas.

–Jag är i den åldern nu när jag känner att jag saknar att vinna någonting i min karriär. Jag har inte så mycket annat att spela för, jag har gjort mina år och mina poäng, men de betyder egentligen ingenting. Jag vill vinna någonting och kunna vara stolt över det, och att kunna göra det med AIK det är det jag vill, förklarar han och fortsätter:

–AIK har alltid, när jag varit här, varit ett topplag med ambitionen om att gå upp i SHL. Och jag har ju samma vision och dröm att gå upp, och att göra det med AIK… Det kan inte bli större än så för mig. När jag pratade med Malm och Blomman så klaffar hur de tänker med hur jag tänker väldigt bra. Vi tänker likadant, vi har samma mål och visioner. Så det är klart att det var inte så mycket att tveka om för mig!

Alexander är känd som en offensiv back, även fast han själv anser att han blivit mycket mindre offensiv och mer av en tvåvägsback. Efter två år i Björklöven har han även fått nya erfarenheter att ta med sig till AIK.

–Det är klart att mina offensiva kvalitéer är mina främsta kvalitéer, men jag tar hand mer om defensiven nu också. Man kan göra mycket poäng men i slutändan så spelar det inte så mycket roll. Jag tycker jag har tagit många steg i defensiven så det tar jag stor stolthet i också, att ta hand om det och visa och leda laget därifrån, berättar han.

–Det sker väldigt mycket saker under en säsong, det fick ju jag uppleva förra året i Björklöven där det var väldigt turbulent under säsongen och det hände väldigt mycket saker runt laget som var utom våran kontroll. Bara en sådan säsong gör ju att man blir lite starkare mentalt, man lär sig ta motgångar och även att stänga ute saker som man inte kan påverka.

–Tiden i Björklöven var väldigt lärorik på många sätt, jag har ju som sagt mina mål och mina visioner om att ta mig upp i SHL. Det var nära med löven två år i rad, men corona ställde till det lite där. Allting sker väl av en anledning! Nu är jag bara glad att få komma till AIK igen, adderar Alexander.

Med sina 32 år är Alexander en av de äldsta i säsongens upplaga av AIK Hockey, bara ikonen Christian Sandberg är äldre med sina 34 år. Men i truppen hittar vi många spelare som passerat 26 år, och i dagens hockey-Sverige kanske får anses som äldre spelare. Den åldern och erfarenheten menar Alexander på är en jätteviktig fördel inför den kommande säsongen.

–De som spelat mycket i den här ligan vet om att HockeyAllsvenskan blir tuffare och tuffare, det är många lag som ser starka ut på pappret. I slutändan kommer det vara viktigt att vi först och främst såklart tar oss till slutspel, men sen ska vi vara som bäst i slutspel. Och där kommer erfarenhet in, inleder han.

–Vi som är äldre har ett stort ansvar att ta hand om de som är yngre, se till att de mår bra och se till att de spelar bra. Även se till att vi själva spelar bra för det är det som ska driva det här laget. Sen kan vi såklart ha spelsystem och tränare och alla runt omkring som vill att vi ska spela på ett sätt. Men det är ju framförallt vi spelare i laget som drivet ska komma ifrån och då börjar det med bra ledare, spelare som har ledarkaraktärer och kan ta de rollerna - och det tycker jag vi har, förklarar Alexander.

–Dels så är det en erfarenhet att ha spelat i AIK Hockey tidigare och bara en sådan erfarenhet är en stor erfarenhet. Det betyder mycket att bära AIK-märket och det ska man göra med stolthet, det är inte som att spela för vilken annan klubb som helst!

Att ha spelat i AIK är Alexander inte ensam om. Många av de som han spelade jämte under sin förra sejour i klubben är även dem kvar eller tillbaka, vilket också var en anledning till att valet föll på just AIK. Laget som man har kunnat presentera tycker Alexander ser starkt ut, och så länge gruppen kommer ihop och spelsystemet sätter sig så menar han på att man kan gå långt.

–Dels så finns stommen kvar från både förra säsongen, men även från året när jag var med och vi vann serien, men tyvärr inte fick till det på slutet. Jag vet att jag och många andra grabbar som spelat i AIK Hockey, vi har lärt oss väldigt mycket på vägen och att spela för AIK är inte som att spela för vilken klubb som helst som sagt. Så det känns väldigt bra att ha många som varit med, som man känner sedan tidigare, många som har samma visioner och drömmar, säger han.

–Vi har två bra målvakter och en stabil backsida med offensiva och duktiga killar. Och sen har vi ju forwards som visat vad de kan redan men också de som kommer få chansen att visa vad de går för i år. Vi behöver att alla tar ytterligare något steg, och framförallt att vi kommer ihop som ett riktigt bra lag och kommer in i det sättet som vi vill spela - då tror jag att vi kan gå hur långt som helst. Det är ambitionen!

Utöver att få återförenas med vänner på isen och göra en bra första säsong tillbaka i den svartgula tröjan kommer publiken upp på tal när Alexander pratar om vad han ser fram emot. Många hockeyspelare har nästintill glömt bort hur det är att spela inför publik då läktarna ekat tomma alldeles för länge nu.

–Min sista match i AIK, det var ju ett fullsatt Hovet och man glömmer aldrig det trycket! Det här året som var har varit riktigt jäkla tråkigt att spela just på grund av att det inte var någon publik. Vi spelar mycket för egen stolthet såklart, men vi spelar ju också för alla supportrar som vi har. Det vi känner ute på isen det vill vi ju ge tillbaka till dem, säger Alexander och skickar en sista hälsning till AIK-supportrarna ute i landet:

–Jag är otroligt glad och jag är stolt över att få vara tillbaka, det ska bli fantastiskt att vara med på den här resan. Vi ska göra allt vi kan för att gå upp i SHL.

_Kontraktet med Alexander Deilert är skrivet över säsongen 2022/2023. _

AIK Hockey