Ny tränarduo samt kanadensisk poängkung klar för AIK Hockey

16 april 2018 16:00
NYHET

Jeff Jakobs - senast verksam som assisterande tränare i norska Storhammar - och Peter Nylander från J20 blir klubbens nya tillskott i ledarstaben kommande säsong. – Att vi blir tre i ledarstaben är ett tecken på att vi vill komma närmare individen och spelarna och därmed utföra ett mer noggrant arbete, säger klubbens sportchef, Anders Gozzi. Samtidigt kan klubben presentera nytt tillskott i spelartruppen i form av Garry Nunn som vann poängligan i norska högstaligan med 62 poäng på 45 matcher.


Tomas Mitell kommer att backas upp under nästkommande säsong av två nya assisterande tränare i form av Jeff Jakobs och Peter Nylander. Jeff kommer senast från Storhammar i den norska högstaligan - med en guldmedalj runt halsen.

– Vi vann både serien och det efterföljande slutspelet, vilket var otroligt roligt. Nu ser jag fram emot nya utmaningar i Stockholm och AIK. Att få vara tränare i en klubb som betyder så mycket för så många är väldigt inspirerande. Det kommer bli en häftig resa. Jag håller på med detta för att vinna - det är min största drivkraft - och jag kommer försöka bidra så mycket som möjligt för att klubben ska ta sig tillbaka till SHL.

Peter Nylander ser även han fram mot nästkommande säsong.

– Det ska bli väldigt spännande och roligt. Det är en intressant ledarstab med mycket ödmjukhet och öppenhet där jag tror vi kan skapa en bra energi tillsammans, säger han och utvecklar även varför han tror att det sänder positiva signaler till spelarna i juniorleden att även ledare tar klivet upp:

– Jag har under mina år fått vara ett slags bollplank och hjälpt dessa spelare att utvecklas som ishockeyspelare och människor. Att jag nu är i seniorverksamheten tror jag kan underlätta steget för de yngre spelarna att ta sig upp.

Jeff Jakobs har varit aktiv som tränare i 3,5 säsonger. Efter att hans spelarkarriär tog slut i Borlänge tog han klivet upp som assisterande tränare för sin moderklubb. Efter att ha fått chansen som huvudtränare den tredje säsongen valde Jeff att testa något nytt.

– Att få börja min tränarkarriär i min moderklubb var nyttigt. Det var tryggt och lugnt men när jag kom iväg var det mer på riktigt. Jag fick jobba med proffs som spelare och det blev till ett yrke, säger Jeff och berättar att den vinnarmentalitet som var en av hans främsta egenskaper som spelare har följt med honom som tränare.

– Jag älskar att tävla - det är det som driver mig och gör att jag vill utveckla både mig själv och spelarna.

Just drivet, attityden samt motivationen att ständigt vilja utvecklas är något som Peter Nylander delar.

– Man ska aldrig vara helt nöjd utan alltid känna att man kan utvecklas och bli bättre. Det är viktigt att man inte får bli för bekväm för då tummar man på saker och ting.

Jeffs primära uppgifter kommer vara att ta hand om backspelet och första träffen med dem övriga i ledarstaben sker nu på torsdag.

– Backarna kommer att vara min primära uppgift - att coacha dem under matcherna och utveckla dem under säsongen. Nu på torsdag kommer vi ledare att träffas och diskutera mer vilka riktlinjer vi kommer jobba efter.

Peter Nylanders uppgifter kommer bland annat innebära en större roll i den dagliga isträningen samt under matcher coacha forwards. Anders Gozzi menar på att klubben går in till nästkommande säsong med en spännande ledarstab.

– Precis som vårt lag vill vi bygga upp vårt ledarteam med olika människor som kompletterar varandra och vi tror vi har hittat en väldigt bra lösning med Jeff och Peter som kompletterar Tomas ledaregenskaper. Vi tycker att vi har ett jättespännande lag på gång och samma sak med ledarstaben kring laget där organisationen känns jättebra, berättar Anders Gozzi och utvecklar ledarstabens arbetsuppgifter:

– För att det ska finnas en tydlighet för spelarna och alla runt om kring finns det tydliga roller kring ledarstaben. Peter kommer ha mycket med den dagliga isträningen att göra och under matcherna kommer han coacha forwards. Jeff kommer att fokusera på backarna medan Mitell då kan fokusera på det taktiska och motståndet.


Poängkung klar för AIK Hockey

Garry Nunn vann poängligan i den norska högstaligan då han noterades för hela 62 poäng på 45 matcher. Nästa säsong kommer han skjuta in mål för AIK. – Jag älskar att göra mål och mitt skott är en av mina största tillgångar kommenterar han sin poängskörd.

En av dem som blev varse som Garry Nunns skicklighet var Jeff Jakobs i den norska ligan. Under säsongen ställdes nämligen Jeff mot Garry Nunn och sista gången blev i semifinalen. Jeff är glad att han kommer ha Garry på sin sida nästkommande säsong.

– Garry är en rapp, avig, spelskicklig och duktig skridskoåkare. Det som främst sticker ut är snabbheten. Att inte behöva vara rädd för hans omställningar kommer vara skönt. Nu gäller det för oss istället att få ut det bästa av Gary - och de andra spelarena i laget under säsongen.

Garry själv är även han glad att få spela i den svartgula tröjan nästkommande säsong.

– Jag har bara hört gott om AIK, att det är en stor klubb men en bra tradition och att de siktar på att vara ett topplag och kriga om att gå upp till SHL kommande säsong.

Som spelare beskriver han sig själv som en snabbåkande forward men ett öga för mål och skickar även en hälsning till alla svartgula supportrar.

– Jag skulle inte kunna vara mer glad än vad jag är att få representera AIK säsongen 2018/19. Förhoppningsvis kommer vi – tillsammans – att ta oss tillbaka till SHL – där AIK Hockey hör hemma.

Kontraktet med Garry Nunn sträcker sig över säsongen 2018/19.