Linnea Bäckman får en ny roll i AIK DAM
Publicerad: 2018-08-13
Efter många diskussioner och funderingar kom beslutet att Bäckman har valt att inte spela nästa säsong. – Ett beslut som absolut inte var enkelt att ta, men så fort jag hade bestämde mig kändes det rätt och det kändes som en stor lättnad, säger Linnea.

Karriären började för 19 år sedan i moderklubben Västerhaninge. I skolan delades det ut lappar om att komma och prova på hockey, vilket var intressant och Linnea fastnade direkt.

De första åren spelade Linnea med en årskull yngre pojkar i Västerhaninge tills hon kom i kontakt med Cissi Lorsell, dåvarande tränare för AIK:s flicklag. Det blev dubblerande ett år med både killar och tjejer innan allt fokus enbart lades på tjejerna. Bäckman kom till AIK 2004, vilket gör att hon hann med 14 år totalt i AIK-tröjan och 12 säsonger i AIK:s damlag. Under alla dessa år har Linnea många framgångar på sitt CV:

3 SM-guld

2 SM-silver

2 EM-guld

2 EM-silver

2 U18-VM (1 brons)

4 VM

1 OS (Sochi)

Säsongen 10/11 blev Linnea utsedd till årets spelare och bästa back i Riksserien som ligan hette då, året efter blev hon även utnämnd till en av de bästa spelarna i VM för Damkronorna.

Hur gick dina tankar när besluten skulle tas?

– Det är det svåraste besluten jag någonsin har behövt göra. Jag funderade länge på om jag ville fortsätta satsa eller om jag skulle avsluta. Efter mycket om och men och diskussioner med närstående valde jag att avsluta spelarkarriären trots att flertalet ville att jag skulle fortsätta, säger hon och utvecklar.

– Jag hade flera skäl till varför jag valde att avsluta just nu. På senare tid har jag haft brist på motivation att lägga ner den tid och energi som behövs. Jag har också haft en del skador genom åren men jag fick avsluta förra säsongen fri från skador. Det är en stor anledning till mitt beslut, jag fick bestämma själv och ingen skada hämmade eller tvingade mig sluta.

Efter att beslutet togs meddelade Linnea lagets huvudtränare, Jared, som erbjöd henne en ny roll i laget.

– Nästa säsong kommer jag vara assisterande tränare tillsammans med Lisa och Jared. Vad exakt jag kommer att göra kommer specificeras med tiden. Tanken är att jag ska fokusera lite mer på backarna och boxplay och även hjälpa till med sociala medier och scouta våra motståndare.

Vad blir utmaningarna?

– Den största utmaningen tror jag kommer bli att ställa om från spelare till tränare. Jag har spelat med många av spelarna i flera år och vi är väldig nära vänner utanför isen. Det kommer bli tufft, men de stöttar mig i mitt beslut och är glada att jag är kvar som tränare.

Vad hoppas du på att kunna tillföra till laget?

– Det har länge varit en av mina funderingar på om jag kommer kunna göra någon skillnad i den här rollen. Jag tror att jag kommer kunna se saker annorlunda och få nya perspektiv på sidan av och ståendes på bänken, säger Linnea och utvecklar ytterligare.

– Min styrka som spelare var framför allt det defensiva spelet vilket jag självklart kommer försöka föra vidare och utveckla hos spelarna. AIK är Nordens största klubb och jag vill få spelarna att verkligen förstå vad det innebär att få bära och representera den här klubben, det är magiskt. Det är mer än bara hockey…

Jared Cipparone tycker att det är tråkigt att förlora Linnea från spelartruppen men tycker samtidigt det är kul att ha henne kvar i organisationen.

– Det är ett tråkigt beslut men det är något jag respekterar och jag är samtidigt väldigt glad att hon har gått med på att stanna kvar som assisterande tränare. Hon kommer att kunna hjälpa laget genom sin erfarenhet som spelare och kommer vara ett utmärkt tillskott till vår ledarstab, säger Jared.

AIK Ishockey