AIK Hockey investerar i ungdomsverksamheten

7 februari 2020 13:28
ungdom

AIK Hockey har startat upp processen att stärka upp ungdomsverksamheten efter att nuvarande ungdomsansvarige Taro Nihei valt att sluta efter säsongen.


– Tyvärr har vi fått ett besked av Taro att han vill gå vidare, vilket är tråkigt då han är väldigt omtyckt i klubben och har gjort ett fantastiskt arbete med att utveckla verksamheten. Men han kommer att fortsätta till sista maj för att ansvara för eftersäsongen och akademin på Ritorp säger Anders Gozzi fortsätter:

– Sedan jag kom till AIK för 4,5 år sedan har vi försökt att återskapa den fina ungdomsverksamheten som vi haft tidigare med Roger Dahlström i spetsen mellan 2007 och 2013. Ambitionen var att bygga upp något liknande under Taros ledning som själv blev upplärd av Roger.

Taro, som lämnar föreningen den sista maj, kommenterar själv beslutet:

– Under mina år som ungdomsansvarig har jag haft fullt ansvar att leda och utveckla verksamheten och känt mig bekväm i det. Jag har även haft förmånen att träffa engagerade föräldratränare och duktiga ledare. Men arbetsbelastning har tyvärr blivit för hög, vilket har gjort att jag valt att gå vidare, säger Taro som inte delar den bild som målats upp på nätet om klubbens ungdomsverksamhet:

– Det har förekommit att enstaka ledare blivit tvingade att sluta på grund av olika anledningar där jag då valt att kliva in som tränare. Enstaka spelare har även fått lämna föreningen på grund av disciplinära anledningar där enskilda föräldrar inte förhållit sig till den värdegrund som vi står för och därmed försvårat laget och ledningens arbete. Detta ledde tyvärr till att föräldrarnas barn blev ombedda att flytta till annan klubb. Något som gjort att det blivit lugnare i hela föreningen, berättar Taro och fortsätter:

– Utöver de enstaka händelserna fungerar verksamheten mycket bra och vi har haft en bra utbildningsnivå. Vi har haft en jättefin utveckling på spelarna och lagen där vi har jobbat mycket individuellt med teknik för killarna och även tryckt på lagspelet.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny organisation som kan svara upp mot de krav som ställs på junior- och ungdomsverksamheten.

– Vi kan konstatera att modellen med en ungdomsansvarig som både har ansvar för det sportsliga och det administrativa inte har fungerat under säsongen. Därför kommer vi att presentera en ny organisation med tydliga roller med tillhörande kravprofiler, där processen är igång med att hitta en ny ledning för ungdomsverksamheten, berättar Anders Gozzi.

Taro Nihei kommer att fortsätta sitt uppdrag till den sista maj. Vilket betyder att han även kommer att leda klubbens eftersäsongen och akademi på Ritorp.

– Det jag brinner för nu är att avsluta mitt uppdrag i AIK Hockey på absolut bästa sätt. Vi har många fantastiska barn och ungdomar som jag ser fram emot att få jobba med i vår.

AIK Hockey tackar Taro Nihei för två fina säsonger och önskar honom all lycka i sin framtida karriär.