Landslagsmeriterade Anna Borgqvist till AIK

21 maj 2021 17:00
dam

Anna Borgqvist la skridskorna på hyllan efter förra säsongen, men kliver redan nu in i båset som assisterande tränare i AIK Hockey.


28-åriga Anna Borgqvist, med sina 370+ SDHL matcher, två OS och fem VM-turneringar för Damkronorna i bagaget, kommer att ställa sig bredvid huvudtränare Jared Cipparone och assisterande tränare Snorri Sigurbergsson i båset nästa säsong.

– Anna är en person som jag lärt känna över de senaste åren både som spelare och person. Hon har alltid varit en ledare som spelare och hennes kunskap om hockey och hennes ledarskapskvalitéer kommer hitta helt rätt nu när hon blir tränare, förklarar Jared Cipparone.

– Hon kommer komplettera mig och Snorri väldigt väl och kommer vara ett tillskott, inte bara i ledarstaben men även i laget. Vi är väldigt glada att kunna addera någon med Annas kvalité till vår ledarstab. Det känns också fantastiskt kul att få ha en tidigare landslagsspelare med oss, avslutar han.

Anna la skridskorna på hyllan, som spelare, efter förra säsongen vilket hon berättar var ett val som funnits i bakhuvudet ett tag, men som först nu kändes helt rätt.

– Jag har känt under längre tid att jag har varit ganska klar. Jag hoppade av landslaget efter OS 2018, jag kände att jag ville växla ner lite. Efter förra säsongen var jag väl lite kluven, just eftersom jag spelade i HV71 när vi var en match ifrån SM-guldet. Det hade blivit ett konstigt slut om karriären hade avslutats på det sättet, då blev det en säsong till, berättar Anna och fortsätter:

– Men det växte fram väldigt snabbt under förra säsongen, att jag kände att 'det här är verkligen sista', jag har inte den motivationen till att träna på det sättet längre. Jag kände att jag ville gå vidare från hockeyn, som spelare.

Men trots att Anna kände sig så pass klar med hockeyspelandet fanns fortfarande suget efter att fortsatt vara delaktig i sporten, och en tränarroll har hon länge haft i åtanke. Hon har tidigare varit involverad i flickhockey, och fått stå på bänken under de tillfällen hon varit skadad, men detta blir den första riktiga gången hon axlar rollen som tränare.

– Dels så är jag ju lärare, så jag gillar att vara med folk, och leda. Under min hockeykarriär så har min styrka varit själva spelet, så då har jag väl känt att jag vill vara kvar i hockeyn och hjälpa nästa generation.

Tanken att bli tränare är inte så konstig att Anna har då hon är en naturlig ledare. Anna berättar att hon varit väldigt målinriktad med sin hockey, och har haft skinn på näsan och vågat säga ifrån redan som liten.

– Jag har aldrig varit rädd för att ifrågasätta beslut eller så, sen har jag ju lärt mig med åren hur jag ska säga saker och ting. Men jag har alltid lyssnat in vad andra har sagt och sen har jag kunnat vara den som vågat ställa frågan. Eller om det har stått och vägt i matcher och jag tycker det är nånting som behöver sägas rent spelmässigt då har jag vågat säga det, och har jag inte sagt det så har jag försökt visa det ute på isen, förklarar hon.

– Så det har nog fallit sig ganska naturligt utifrån min personlighet just när det kommer till hockey att vara en ledare. Sen är jag lite mer laid back som person privat, men just gällande hockeyn då vet jag vad jag vill och vad som krävs, då har jag lite mer att säga till om.

Anna Borgqvist lärde känna Jared Cipparone genom Damkronorna, och när hon flyttade upp till Stockholm kontaktade hon AIK-tränaren för att se om han kunde hjälpa henne att få in en fot i tränarbranschen. Anna hade förväntat sig ungdomslag, men istället fick hon frågan om hon ville assistera honom tillsammans med Snorri Sigurbergson i SDHL.

– Jag vet att jag är färsk i den här branschen, så jag såg det här som en väldigt stor chans att ha Jared lite som en mentor och någon att luta sig emot i början när jag kliver in det. När jag kom hem efter mötet med honom så tänkte jag att det här är en jäkla chans ändå, att få in en fot på det här sättet och få växa med någon som jag verkligen har tyckt om. Jag har haft Jared under några säsonger och alltid tyckt väldigt bra om honom både som ledare och person, berättar Anna.

Med sina, inte så gamla, erfarenheter som spelare på högsta nivån tar Anna med sig mycket in i sin nya roll i hockeyvärlden. Främst lyfter hon fram just det faktum att hon nyligen lagt av, och har mycket av spelet färskt i minnet.

– Jag vet vad som krävs för att nå dels SDHL men även landslaget. Jag har varit där i många år. När jag leder AIK nu så om jag står och säger någonting tror jag att de kommer tänka att ’okej hon vet, för hon har gjort det’, förklarar hon och fortsätter att berätta om sina styrkor som spelare, som hon nu gärna vill dela med sig av till de yngre.

– Jag alltid varit en spelare som tänkt steget före, jag vet ofta vad det står på klockan, jag gillar att tänka hur man ska spela utefter vad det står på tavlan. Man måste lära sig hur man ska tänka i olika situationer under matchen. Det känner jag att jag har väldigt färsk på minnet, och kan förmedla vidare.

AIK Hockey har Anna ingen direkt koppling till, under sin karriär har hon huserat i främst Brynäs, Leksand och HV71. Men under landslagssamlingarna har hon sökt sig till de svartgula spelarna.

– Oftast när vi varit borta med landslaget så har jag gärna funnit mig med AIK-gänget, så jag är väldigt nära med många av dem. Jag har alltid känt att det är dem som tränar hårt och har rätt inställning. När jag varit och träffat Jared har jag fått se mig omkring och det är bra omklädningsrum, gymmet är välutrustat, plus att det är Jared som styr. Det känns bra och som att det är något på gång - som att AIK pekar uppåt, säger Anna.

Att damlagets nya assisterande tränare är nära vän med några av lagets spelare kommer inte komma i vägen för jobbet som ska göras, det är Anna tydlig med.

– Jag har en bra relation till dem och vi har känt varandra länge och så de vet att jag kan hockey, därför tror jag att de är positiva till det. Jag är ju deras tränare när vi står på isen, sen kan vi snacka och ha ett vanligt samtal om privatlivet när vi är utanför isen. Men det ska vara tydligt att när jag är i tränarroll så är jag i tränarroll, då spelar det ingen roll om jag är kompis med dem eller inte, det har inte med saken att göra där och då.

Kontraktet med Anna Borgqvist är skrivet för säsongen 2021/2022.