Amerikanen Steven Johnson till AIK

14 maj 2021 16:59
herr

AIK Hockey värvar den amerikanska backen Steven Johnson som senast representerat Vienna Capitals i Österrike.


AIK Hockey är glada att presentera Steven Johnson som ett av nyförvärven i lagbygget inför säsongen 21/22. Steven, som 2014 draftades av Los Angeles Kings i fjärde rundan, representerade förra säsongen Österrikiska Vienna Capitals i ICEHL, och har spelat proffesionellt i USA sedan han gick ut college i Minnesota.

– Steven är en skridskostark back som tagit en spännande väg fram till att våra vägar korsades. Det är en intelligent spelare som är stark och solid i båda ändar av banan. En back som sätter igång spelet snabbt med bra förstapass och som via sin skridskoåkning gärna följer med upp i anfallen, berättar Christoffer Malm om den anslutande backen.

Steven Johnson är på väg ut för att flyga när AIK Hockey når honom på telefon. Inte till Stockholm, än - utan för att öva. Steven har nämligen sedan några år tillbaka lärt sig att flyga för att kunna bli pilot när hockeykarriären ligger bakom honom.

– Jag testade för några år sen och tyckte verkligen om det, så det har fungerat riktigt bra! Vanligtvis flyger jag, inte varje dag, men en hel del dagar, så jag är faktiskt på väg till flygplatsen nu. Vi ska åka omkring och göra så kallade flygmanövrer idag.

Steven, blivande 27 år, har sedan tre års ålder åkt skridskor med sin pappa på de små sjöarna runt Minnesota där han är född och uppvuxen.

– Jag blev kär i sporten redan då, jag har spelat sedan dess. Jag spelade i high school här i Minnesota och gick sen på University of Minnesota, vilket bara ligger 20 minuter från där jag är uppvuxen. Det var väldigt skönt att ha nära hem, hela familjen kunde alltid komma och se mina matcher under alla fyra åren på college.

Efter att Steven gick ut college har han spelat professionellt i både ECHL och AHL. Förra året lämnades många hockeyspelare utan lag att tillhöra och matcher att spela i och med pandemin. Så när Steven fick förfrågan om att spela med Vienna Capitals i Österrike (ICEHL) hoppade han på den chansen direkt.

– I USA startade inte ligorna upp förrän i februari, jag vet att man i Sverige startade upp ganska direkt enligt plan. Jag ville såklart spela, komma igång och så – så när möjligheten i Österrike kom kände jag att om det är någon gång jag ska testa spel i Europa så är det nu.

Nu väntar ett nytt Europeiskt land för amerikanen, som trots att han ännu väntar på att sätta fötterna på svensk mark för första gången, redan har bra koll på både Sverige och den svenska hockeyn.

– Jag har aldrig varit i Sverige, inte ens i de norra delarna av Europa, så det är väldigt spännande att få komma dit. Två av mina kompisar som jag gick på University of Minnesota med är Leon Bristedt (Rögle BK) och Robin Höglund (Borlänge HF), så jag har pratat väldigt mycket med dem om vad jag har att vänta och hur saker fungerar i Sverige. De har bara berättat bra saker, och jag har hört att Stockholm är en otroligt vacker stad, avslöjar han.

– Många av mina kompisar har berömt min spelstil och har tyckt att jag borde åka till Sverige för att jag passar väldigt bra i det svenska spelsättet. Jag har också varit intresserad av svensk hockey och den spelstilen ett bra tag så det ska bli kul att få komma över nu.

Steven är en skridskostark tvåvägsback som gör jobbet i egen zon, men även gärna följer med upp i anfallen och skapar lägen när tillfälle ges.

– Jag gillar att ta hand om det defensiva först och främst och sen, beroende på hur situationen ser ut, åka med offensivt och försöka skapa möjligheter framåt. I övrigt så är jag en stark skridskoåkare, hockeysmart, och jag försöker spela enkelt och vara effektiv på isen hela tiden.

Förutom pratstunderna med vännerna Leon Bristedt och Robin Höglund har Steven spenderat mycket samtalstid med AIK Hockeys sportchef Christoffer Malm.

– Christoffer och jag har nog pratat nästan varje vecka senaste månaderna. När AIK visade intresse gjorde jag lite research själv och jag och Leon pratade väldigt mycket om möjligheten och allt som tillkommer. Leon kunde inte säga bättre saker och var väldigt glad och tyckte att jag skulle ta chansen. Jag har också känt mig väldigt bekväm med Christoffer och vi har haft många väldigt bra dialoger, så allt känns riktigt bra, berättar backen.

Steven är ärlig med att han inte vet så mycket om AIK Hockey än. Språkbarriärerna har satt stopp för hans research då mycket är på svenska, och lektionerna från sina svenska vänner har inte varit tillräckliga.

– Jag såg bilder på arenan, hur den ser ut och var den ligger. Som sagt så har jag aldrig varit i Stockholm, men jag tycker det är en del av processen och erfarenheten – att bege sig ut i det okända litegrann.

– Jag hoppas att fansen får vara på plats i höst också! Jag har verkligen saknat det, avslutar Steven.

Kontraktet med Steven Johnson är skrivet över säsongen 2021/2022.