Historiens hjältar: Peter Gradin

14 december 2010 22:21

Efter 530 matcher och 488 poäng i AIK hänger hans tröja nummer 11 i Hovets tak. Stockholm kommer alltid att vara en del av hans hem, staden som han bodde i när han vann två SM-guld med AIK. Möt Peter Gradin, en hjälte som representerat Gnaget både som spelare och ledare.


Uppväxt i Ångermanland kom Peter till AIK från Modo som 19-åring.
? Jag minns att Hovet var väldigt stort. Och att Leffe Holmgren satte nivån tidigt på en av mina första träningar med AIK genom att spänna ögonen i mig och säga; Titta på mig när du passar, berättar Peter på frågan om vad han minns av hans första tid i AIK.

Den framgångsrika AIK-tiden innehöll många höjdpunkter.
? Varje säsong är en historia i sig själv. Vi tog två SM-Guld och det gick förbannat bra. Tiden i Stockholm och AIK var helt underbar. Det var en fantastisk tid, säger Gradin.

På Peters skratt hörs det att han har varit med om många roliga och galna saker i AIK, när jag frågar om anekdoter bakom AIK-kulisserna.
? Vi hade spelat en turnering i Davos och var på väg hem sent på natten. När vi kom in på hotellet satt ?Janne Nypan? & ?Ankan? och spelade piano vid baren. Det lät för jävligt, och det var väldigt kul. En annan sak som vi spelare tyckte var kul var när vi hade limmat fast Hobérs tofflor i golvet. Vi ville skoja lite med Hobbe, men på den tiden var inte Hobér så glad i skämt, haha.

Efter hans karriär som spelare i AIK var han även assisterande tränare under två säsonger under slutet av 90-talet. 1998 gjorde Peter comeback mot SSK då AIK saknade sju forwards, en match som AIK vann. Det Gradin kommer ihåg från den matchen förutom två spelade perioder och en utvisning var att han crosscheckade ex-djurgårdaren Christian Due-Boje i ena sarghörnet.

Idag är Peter 52 år, länshundbefäl i Västernorrland och nybliven pappa för tredje gången i ordningen. Barnens födelseår matchar tre viktiga årtal, nämligen SM-gulden 1982, 1984 och AIK:s kliv tillbaka till elitserien 2010.

Vad har du att säga om dagens AIK?
? Jag har sett flera matcher på tv. Det gäller att förhoppningarna inte dras iväg för långt och att de behåller ödmjukheten. Det var nog jäkligt nyttigt att det inte gick så förbaskat bra i de första matcherna, säger Gradin och pratar om de första tio matcherna som en ?inlärningsperiod?.

På frågan hur det skulle kännas att representera AIK igen svarar Gradin:
? Någon dag lär man komma hem till Stockholm igen. Att stå i ett hockeybås som tränare för ett AIK-lag är ett härligt mål i siktet!

Text: Wille Tennander

Artikeln har tidigare publicerats i matchprogrammet mot Brynäs IF Hockey 29 november.