Kvällens motståndare: Västerås

30 november 2016 10:00

Här kan du läsa Carl Falcks historiska betraktelse över onsdagskvällens motståndare, Västerås.


Dagens motståndare är ett lag som är ganska nytt men som har en lång och brokig historia. Nu kallar vi det för VIK Västerås HK. I dagligt tal VIK eller Västerås.

Från början hette dock laget IF Svea, men ombildades i januari 1913 till Västerås Idrottsklubb, förkortat VIK. Som de flesta idrottsklubbar på den tiden hade man en mångfald idrotter på sitt schema. Det var fotboll, cykel, friidrott, handboll och bandy.

VIK var med när Fotbollsallsvenskan startade 1924/25 men det var också enda gången som laget varit uppe i en så hög division. Av 22 matcher vann VIK endast två och hade målskillnaden 21–66. Sedan dess har fotbollslaget huserat i lägre divisioner.

Bandyn fanns med ganska länge på programmet och delvis gick det ganska bra. Ibland lyckades man till och med besegra det andra mer namnkunniga bandylaget från Västerås, VSK.

Hockeyn startade VIK med 1939, och första matchen spelades den 17 december 1939. I slutet av 40-talet var laget i högsta divisionen, dåvarande Allsvenskan. Men åkte efter några år ner en division.

Laget gick upp ena året för att året efter åka ner. Så här höll det på fram till början av 60-talet. 1961 hamnade VIK på tredje plats i Allsvenskan, en av de främsta bedrifterna för föreningen. Under 60-talet spelade VIK i Allsvenskan men åkte ur 1970. Laget gick åter upp i Allsvenskan, men när Elitserien bildas 1975 så var VIK inte ett av de tio lagen i serien.

Det var först 1988 som VIK kunde klättra upp till Elitserien. Där gick det trögt det första åren men redan andra säsongen fick laget vara med i slutspelet. Där blev det dock respass mot Djurgården. Även fortsättningsvis hade VIK svårt mot Djurgården. Säsongen 1992/93 var den mest framgångsrika för VIK då man vann Elitseriens grundserie. Men i kvartsfinalen mötte man åter Djurgården och förlorade.

Resten av 90-talet blev inte någon succé för VIK. Sist eller näst sist, och negativt kval för att hålla sig kvar i Elitserien. Den stora smällen kom dock år 2000 då laget hamnade som trea i det negativa kvalet, åkte ner i HockeyAllsvenskan och gjorde konkurs.

Redan 1980 hade klubbens olika sektioner delats upp i separata klubbar, varför det var hockeyklubben som gick i konkurs. Seniorverksamheten flyttades över till Västerås IK Ungdom och dam- och ungdomshockeyn till VIK Västerås Hockey Klubb Ungdom.

Men numera heter laget VIK Västerås HK.

Från säsongen 2003/04 har VIK varit uppe i HockeyAllsvenskan men misslyckats med att ta sig upp i Elitserien. I HockeyAllsvenskan har laget nosat på kvalserien men aldrig riktigt lyckats nå ända fram. Ett stabilt lag i HockeyAllsvenskan med en placering i mitten av tabellen är väl den slutsats man kan dra av VIKs historia under 2000-talet.

Nästa del publiceras i samband med kommande hemmamatch mot Västerås 23 februari, 2017