Daniel Muzito Bagenda tillbaka i AIK
Publicerad: 2022-05-30
herr
Daniel Muzito Bagenda återvänder till AIK Hockey, detta med stor hjälp från supporterföreningen Det Svartgula Hockeyhjärtat. Forwarden har skrivit på för de två kommande säsongerna.

Forwarden Daniel Muzito Bagenda återvänder till AIK Hockey och är klar för två säsonger i klubben, detta efter tre säsonger i SHL hos Örebro och Oskarshamn.

–Det ska bli oerhört kul att få se Daniel i våra färger igen och med sin spelstil addera något som vi kommer få stor nytta utav. Han spelar ett ganska rakt spel, bidrar med fart och ett solitt tvåvägs-spel, och kan spela både som center och på kanten, inleder sportchefen Christoffer Malm och fortsätter:

–Värvningen av Muzito Bagenda möjliggjordes med stor finansiell hjälp från Det Svartgula Hockeyhjärtat vilket vi är oerhört tacksamma för, både till supporterföreningen i sig men också till alla supportrar som antingen är medlemmar i SGHH eller har hjälpt till via deras swishkampanj.

Många är glada över att se Daniel Muzito Bagenda tillbaka i AIK-tröjan igen, inte minst han själv. Detta blir extra tydligt när han besöker AIK Hockeys kontor med ett stort leende på läpparna.

–Det känns jättebra att komma tillbaka till AIK, det gör det. Det ska bli superkul att få vara på Hovet igen med AIK:arna, inleder Daniel.

Efter en lyckosam första, och enda, säsong i AIK Hockey 2018/2019 kunde Daniel ta sig vidare till SHL där han spelade med Örebro i två säsonger, följt av en säsong i Oskarshamn. Men nu väljer han att ta steget ner till HockeyAllsvenskan för att ansluta till AIK igen.

–En anledning till att jag kom tillbaka var för att få en nystart. Det har hackat lite senaste åren för mig och med de alternativen jag hade så kändes AIK absolut som det bästa. Efter samtalen med Blomman och Malmen, och hur dem ser på mig så var det ingen tvekan, berättar han.

Daniel Muzito Bagenda åkte, efter gymnasietiden hos MoDo Hockey, till Nordamerika och spenderade tre år på andra sidan atlanten där han fick testa på spel i OHL, AHL och ECHL. Åren i Nordamerika satte sin prägel på den då unga forwarden och han kom till AIK med en o-svensk spelstil som vi än idag kan se spår av.

–Jag tycker ändå att det finns bitar kvar av den! Sen är det ju så pass olika hockey så jag har väl kanske blivit lite mer försvenskad i spelstilen, absolut. Samtidigt har jag fått behålla den här nordamerikanska 'edgen', den kommer dem att få se, förklarar Daniel.

Muzito Bagenda var 23 år gammal när han lämnade AIK Hockey, nu fyller han snart 26 år. Han berättar att förändringarna inte varit alltför stora under dessa tre år. Men en högre lägstanivå och en bättre jämnhet har han utvecklat, likväl tryggheten i sig själv som person.

–Jag försöker vara den spelaren som har tagit mig de här stegen och dit jag har varit. Med åren så förstår man innebörden av till exempel små detaljer på ett annat sätt ju äldre man blir, sen finns det alltid saker att addera.

–Som människa så växer man ju också med åren och jag är tryggare i mig själv. Nu när jag kommer hit till ett lag med många yngre spelare så, istället för att ta en tillbakadragen roll så är jag kanske mer framåtlutad och mer av en ledare i gruppen, förklarar Daniel.

Han utvecklar sitt svar och berättar att ledarrollen både kommer naturligt i och med åldern och erfarenheten som han hunnit få trots ung ålder, men även att Anton Blomqvist och Christoffer Malm ser Daniel som en ledande spelare i laget han nu ansluter till.

När Daniel Muzito Bagenda tillhörde AIK senast hade klubben en fantastisk säsong, och han själv stod för 13+14 poäng och AIK vann inte bara grundserien utan tog även poängrekord i HockeyAllsvenskan. Vad som krävs för att laget ska nå samma resultat nu som då beskriver Daniel som hårt jobb och en förståelse för vad som krävs.

–Jag tycker att det känns spännande med lagbygget! Men det gäller att alla förstår att om vi vill ta AIK till de höjderna igen, och förhoppningsvis kunna gå hela vägen, då är det framförallt ett hårt jobb som krävs för att kunna vara med i toppen.

Detta är något som Daniel ser fram emot, men utöver det så nämns självklart Djurgården och fullsatta läktare på Hovet.

–Det en smickrande säsong med derbyn, det ska bli sjukt kul att få uppleva. Jag ser även fram emot ett förhoppningsvist fullt Hovet, senast jag var här så tyckte jag att det var magiskt att nästan varje hemmamatch var det riktigt bra tryck på läktarna, säger han och adderar:

–Jag hoppas att gnagarna tar sig an att fylla Hovet, och framförallt de två viktigaste matcherna [mot Djurgården].

Läs mer om Det Svartgula Hockeyhjärtat här ››

Kontraktet med Daniel Muzito Bagenda är skrivet över säsongen 2023/2024.

AIK Hockey