Kanadensiskan Lindsey Donovan ansluter

27 maj 2021 14:59
dam

AIK Hockey stärker upp backsidan och skriver kontrakt med den kanadensiska tvåvägsbacken Lindsey Donovan.


Lagbygget i det AIK som ska utmana i SDHL kommande säsong börjar att fyllas upp och det senaste tillskottet är backen Lindsey Donovan som ansluter i höst. Lindsey är en tvåvägsback som haft en imponerande karriär under sina universitetsår.

– Lindsey är en duktig tvåvägsback som är stark såväl defensivt som offensivt och kan spela i alla olika situationer. Hon har en bra första pass för att starta spelet och följer med upp i anfallen riktigt bra. Lindseys spelstil och personlighet kommer att passa väldigt väl in i det vi har i åtanke för nästa säsong. Hon har haft en fin universitetskarriär i Kanada och vi ser fram emot att få jobba in henne i AIK Hockey och SDHL, berättar huvudtränare Jared Cipparone.

Lindsey, som emellan hockeysäsongerna flyttat hem igen, har i tre veckors tid jobbat på sin mammas jobb som lärarassistent på en förskola. Det håller henne upptagen i väntan på kommande säsong som hon spänt ser fram emot.

– Jag jobbade här för något år sedan också, förra året kunde jag inte på grund av pandemin. Men jag tycker verkligen om att jobba med små barn och lära dem saker. Det krävs en hel del tålamod, men det tycker jag att jag har, berättar Lindsey.

Lindsey Donovan kommer ifrån det lilla samhället Miramichi som ligger i provinsen New Brunswick på Kanadas östkust. När hon bestämde sig för att studera vidare och fortsätta med hockeyn blev det på Saint Francis Xavier University (St. FX) i grannprovinsen Nova Scotia där hon skulle bli kvar i fem år.

– Tekniskt sett blev det väl fyra års spelande, eftersom covid satte stopp för år fem, lägger hon till.

– Varje sommar efter skolan blev jag inbjuden till USports läger (Kanadas högsta nivå för universitetssport). De har ett slags samarbete med Hockey Canada, så vi var ett all star lag från USports som mötte dels Hockey Canadas utvecklingslag men även lag från Japan, Ryssland och några till som hade rest dit.

Men redan innan Lindsey var en återkommande gäst på USportslägerna blev hon redan innan sitt första år på St. FX inbjuden till Hockey Canadas utvecklingsläger i Calgary, 2016 – där Kanadas hockeyförbund samlar unga talanger.

Lindsey är en tvåvägsback som gärna följer med upp i offensiv zon så mycket hon kan, något som görs tydligt när det uppdagas att hon även toppade poängligan bland backarna i USportsligan. Men någon målskytt vill hon inte titulera sig som.

– Eftersom jag följer med i anfallen vill jag nog säga att jag är mer av en spelfördelare, jag passar hellre. Min inställning är att leta efter lediga medspelare, så jag är egentligen inte lika mycket målskytt som 'playmaker', berättar hon och fortsätter:

– Jag ser mig själv som en spelare med mycket tålamod och bra koll på spelet. Jag är väldigt beslutsam och jobbar hårt ute på isen. Min mentalitet är att vinna varje kamp, om jag går in i en kamp så ska jag komma ut ur den med pucken, det har jag alltid i åtanke. Jag har även fått höra att jag kan kontrollera spelet, ta ner farten eller öka den när det behövs.

Att flytta till Sverige och spela i SDHL med ett högre tempo och annan typ av hockey är Lindsey lite spänd över, fast än hon gärna tar sig an nya uppgifter och utmaningar.

– Även om jag är nervös så har jag en bra inställning nu när jag går in i det här och jag vet att om jag jobbar hårt och bidrar med vad jag kan så kommer allting gå jättebra. Jag vet att det låter klyschigt, men om jag bara tar en dag i taget och inte tänker för mycket på omställningen i spelet så kommer allting falla på plats. Spelet kommer vara lite annorlunda och snabbare än vad jag är van vid, men jag känner att tränarstaben och spelarna kommer kunna hjälpa mig i början med den justeringen, förklarar Lindsey.

– Jag kan inte jättemycket om Sverige och svensk hockey, men jag har många vänner som varit över och spelat, några som också spelar kvar i SDHL. De har berättat en hel del om Sverige och om hur trevliga och välkomnande svenskarna är, det har fått mig att känna mig lite mer bekväm med flytten. Jag är öppen och glad för de här nya erfarenheterna, och även väldigt glad över att få vara en del av den här organisationen!

I den kanadensiska huvudtränaren Jared Cipparone, och sina nya lagkamrater, har hon även hittat en trygghet redan nu.

– Bra relationer värderar jag väldigt högt, och när jag pratade med Jared så kände jag att han är en väldigt duktig tränare som kan hjälpa mig framåt i min utveckling. Det var viktigt för mig att känna att jag har en bra kommunikation och relation till tränarna så jag känner mig bekväm med dem. Jag tror det kommer göra hela situationen mycket lättare och bättre, berättar Lindsey och fortsätter med att prata om den starka stomme som finns i hennes nya lag.

– Det är ett otroligt bra tecken, att spelarna vill komma tillbaka och stanna i organisationen. Jag tycker det säger mycket om programmet så att säga, att det finns många bra kvalitéer. Och vem skulle inte vilja spela i ett lag som AIK, där många av spelarna fortsätter spela i flera säsonger!

Än väntar ytterligare tre veckors jobb på förskolan för Lindseys del, och därefter både semester och sommarfys innan hon flyttar till Stockholm och ansluter till AIK i slutet av sommaren. Men hon ser mycket fram emot sitt nya uppdrag och att få chansen att utvecklas hos AIK Hockey.

– Målet är att njuta så mycket som möjligt av äventyret. Det är ju mitt första år och det är mycket nytt, så jag hoppas att jag kan lära mig av de runt omkring mig. Förhoppningsvis kan även jag dela med mig av mina kunskaper till de andra, precis som de kan hjälpa mig, avslutar hon.

– Jag är väldigt taggad på att inleda ett nytt kapitel!

Kontraktet med Lindsey Donovan är skrivet för säsongen 2021/2022.