AIK Ishockey genomför nyemission | Siktar på att nå 6 miljoner

15 mars 2019 12:00

I den emission som genomfördes 2018 tillsammans med Pepins hade AIK Ishockey ambitionen att ta in 16 miljoner kronor i nytt kapital. Nyemissionen som inbringade 9,2 miljoner kronor från 3072 nya delägare, har inte räckt som kapitalinjektion. AIK Ishockey AB har därför beslutat att genomföra en nyemission på upp till 6 miljoner kronor.


I samband med kvällens tredje match i den HockeyAllsvenska finalen mellan AIK och IK Oskarshamn på Hovet öppnar emissionen på Pepins.com. Miniminivån på 2 miljoner kronor är redan förtecknad. Nu siktar AIK Ishockey på att nå 6 miljoner.

Förra årets emission inbringade 9,2 miljoner kronor från över 3000 nya delägare – en fantastisk siffra. Kapitalet användes till att stärka hela verksamheten. Klubben anställde flertalet nya ledare inom de olika lagen. Dessutom kunde klubben ställa upp med ett lag på isen som vann HockeyAllsvenskan med god marginal samt betalade tillbaka en del lån. Klubben siktar på spel i SHL och behöver kapitalinjektion för att klara av de nya licensreglerna.

– Våren 15/16 beslutade klubben om den nu gällande fyraårsplanen. Vi följer den i stort och sportsligt har vi utmanat de tre första åren med avgörande matcher mot Karlskrona och Karlskoga. Vi ska göra allt för att ge oss själva chansen i årets kvalspel. Vi behöver dock stärka klubbens ekonomi, i syfte att skapa framtida handlingskraft samt för att uppfylla licenskraven, oavsett om vi spelar i HockeyAllsvenskan eller SHL, säger AIK Ishockeys VD, Anders Olson.

Stärker kapitalet för att klara licenskravet

Utöver planerade budgetunderskott har klubben under säsongen även tvingats förhålla sig till nya redovisningsregler från Licensnämnden (Svenska Ishockeyförbundet) med krav på koncernredovisning. Regelverket för hur detta ska beräknas har förändrats och nu ska kapitalet för hela koncernen redovisas. I AIK Ishockeys fall gäller det både AIK Ishockeyförening och AIK Ishockey AB gemensamt. För att uppfylla det nya regelverket måste AIK Ishockey ta in nytt kapital. För spel i HockeyAllsvenskan ligger kravet på 2 miljoner kronor i eget kapital. Skulle klubben kvalificera sig för spel i SHL är kravet på 4 miljoner kronor.

– Nyemissionen ska bidraga till att ge oss förutsättningar att konkurrera med de allra bästa. Vi följer den plan vi har satt ut. Vi hade en ambition att ta in 16 miljoner kronor i förra årets emission – den inbringade 9,2 miljoner. Det räckte inte utan vi behöver stärka vår kapitalbas för att för att säkerställa att vi uppnår licenskravet på eget kapital för såväl spel i HockeyAllsvenskan som SHL, berättar Anders Olson, vd i AIK Ishockey.

Under kvällens hemmamatch kommer det finnas två ”Emissionsstationer” på Hovet. Ena vid VIP-foajén och den andra vid entré 13 där du kan ställa eventuella frågor. Vi tipsar dock först att lyssna på podden Peptalk samt Q&A med Anders Olson som kan reda ut eventuella frågetecken.

Betala med Swish

Minsta beloppet att gå in med är 490 kronor. En nyhet jämfört med ifjol är att du kan betala via Swish. All betalning sker via www.pepins.com. Är du dock inte redan delägare måste du registrerar dig innan du kan teckna delägarskap.

Teckningstiden startar ikväll 17.30 och emissionen avslutas senast 12 april.

Lyssna på Peptalk för att få veta mer

I podcasten Peptalk kan du höra klubbens vd, Anders Olson, styrelseledamöterna Alexis Wicklin och Daniel Bång berätta om vad som hänt sedan den förra emissionen - både sportsligt och ekonomiskt. Vi får höra om visionen framåt och om känslorna inför slutspelet med målet om att nå SHL. Lyssna här ››

Q&A med Anders Olson

Här kan du ta del av intervju med AIK Ishockeys VD, Anders Olson, som svarar på frågor kring emissionen som öppnar ikväll. Intervjun hittar du här ››