Kvällens motståndare: Västerås

23 februari 2017 10:00

Här kan du läsa Carl Falcks historiska betraktelse över torsdagens motståndare, Västerås.


Idag är det åter dags för AIK att möta ett av de lag som har varit med längst i hockeysammanhang, i varje fall om man räknar alla delar som återuppstått efter konkurs och namnbyte. Så här började det.

Från början hette det lag som vi nu skall möta IF Svea, men ombildades i januari 1913 till Västerås Idrottsklubb, förkortat VIK. Som de flesta idrottsklubbar på den tiden hade man en mångfald idrotter på sitt schema. Det var fotboll, cykel, friidrott, handboll och bandy. VIK var med när Fotbollsallsvenskan startade 1924/25 men det var också enda gången som laget varit uppe i en så hög division i fotboll.

Bandyn fanns med ganska länge på programmet och delvis gick det ganska bra. Ibland lyckades man till och med besegra det andra mer namnkunniga bandylaget från Västerås, VSK.
Hockeyn startade VIK med 1939, och första matchen spelades den 17 december 1939. I slutet av 40-talet är laget i högsta divisionen, dåvarande Allsvenskan. Men åker efter några år ner en division.

Går upp ett år men åker ur nästa år. Så här håller det på fram till början av 60-talet. 1961 hamnar VIK på tredje plats i Allsvenskan, en av de främsta bedrifterna för föreningen. Under 60-talet spelar VIK i Allsvenskan men åker ur 1970. Går åter upp i Allsvenskan, men när Elitserien bildas 1975 så är VIK inte ett av de tio lagen i serien.

Det var först 1988 som VIK kunde klättra upp till Elitserien. Där gick det lite dåligt första åren men redan andra säsongen fick laget vara med i slutspelet. Där blev det dock respass mot Djurgården. Även fortsättningsvis hade VIK svårt mot Djurgården. Säsongen 1992/93 var den mest framgånsrika för VIK då man vann Elitseriens grundserie. Men i kvartsfinalen mötte man åter Djurgården och förlorade.

Resten av 90-talet blev inte någon succé för VIK. Sist eller näst sist, och negativt kval för att hålla sig kvar i Elitserien. Den stora smällen kom dock år 2000 då laget hamnade som trea i det negativa kvalet, åkte ner i HockeyAllsvenskan och gjorde konkurs.

Redan 1980 hade klubbens olika sektioner delats upp i separata klubbar varför det var hockeyklubben som gick i konkurs. Seniorverksamheten flyttades över till Västerås IK Ungdom och dam- och ungdomshockeyn till VIK Västerås Hockey Klubb Ungdom.

Men numera heter laget VIK Västerås HK.

Från säsongen 2003/04 har VIK varit uppe i HockeyAllsvenskan men misslyckats med att ta sig upp i Elitserien. I HockeyAllsvenskan har laget nosat på kvalserien men aldrig riktigt lyckats nå ända fram.

Säsongerna 2007/08 och 2008/09 lyckas man komma till kvalserien men slutar båda säsongerna sist. Kommande säsonger lyckas VIK komma till förskvalserien men kommer inte upp i kvalserien till Elitserien. Först säsongen 2012/13 är man åter i kvalserien men lyckas inte komma vidare.

Om resultaten har varit dåliga så har ekonomin varit sämre. Konkurshotet har hängt som ett åskmoln över föreningen vilket har lett till att laget denna säsong har fått skära ner på ambitionerna. Att slippa ett negativt kval är nog det resultat som föreningen hoppas på denna säsong.

Sammanfattningsvis är väl den slutsats man kan dra av VIKs historia under 2000-talet att det är ett stabilt lag i HockeyAllsvenskan med en placering i mitten av tabellen.