Det finns bara ett AIK, eller...
Publicerad: 2012-03-23

För att bringa lite reda i den namndiskussion som just nu förs kring namnen Allmänna Idrottsklubben, "AIK", och Skellefteå AIK återpublicerar vi Urban Dalhbergs och Anders Johréns artiklar från 2010.

Många medlemmar och supportrar kräver med rätta att vi ska både bevaka vårt varumärke, däribland namnet AIK.

Vi kan emellertid inte hävda någon ensamrätt på själva ordet AIK, eftersom det är en förkortning. Det finns 18 AIK-föreningar i landet, de flesta som förkortningar av (?) Allmänna Idrottsklubb, men det finns även andra "AIK-förkortningar" som betyder annat, till exempel Antjärns IK. Notera dock den lilla men viktiga skillnaden att där det finns ett ortsnamn används ordet Idrottsklubb i obestämd form.

AIK är således inte ett egennamn utan en förkortning, som vi väljer att använda som namn. Även andra klubbar, som har ett ortsnamn med tillägget AIK, gör så eftersom folk använder den efterföljande förkortningen som namn.

Däremot ska vi alltid reagera när andra klubbar, och ibland även förbund, inte respekterar vår vilja att heta enbart AIK utan kallar oss Solna AIK, AIK IF med mera.

Sedan flera år tillbaka har vi kommit överens (skriftligen) med Skellefteå AIK om att de ska benämna oss AIK i texter, såväl på resultatavla som i matchprogram. Sedan får vi nog ha överseende med att deras speaker, som med all rätt kallar sitt lag AIK, måste kalla vårt lag något annat, för att skilja lagen åt.

Diskussionen om vad som är det riktiga AIK blir i relation till Skellefteå AIK speciell och oftast riktigt rolig. Det är alltid lika kul att platta till Skellefteåsupportrar när detta kommer på tal med den enkla frågan: Vet du hur Skellefteå AIK bildades?

För att även du, käre AIK-supporter, ska kunna göra samma sak, har vi bett den i AIK-historien bevandrade medlemmen Anders Johrén att berätta denna historia.

Svartaste hälsningar,
Urban Dahlberg
sekreterare i huvudstyrelsen

PS. För övrigt gillar jag Skellefteå AIK och deras snygga dräkter. Huruvida dessa också är inspirerade av dräkten som vårt hockeylag hade på femtitalet, eller om de, liksom vår, har sin förlaga i det engelska hockeylaget Nottingham Panthers är en annan fråga, som vi får återkomma till.

AIK och Skellefteå AIK!

Precis som det finns människor som tror att Gud skapade människan för så där 10 000 år sedan, så finns det personer, företrädesvis i Västerbotten, som tror att Allmänna Idrottsklubben, AIK, egentligen heter Solna AIK och att Skellefteå AIK skulle vara lika mycket AIK som det riktiga AIK.

Som så många andra historieförnekare bemödar sig dessa personer sällan om att ta reda på fakta. För om det gjorde det skulle de finna följande: Allmänna Idrottsklubben, eller "AIK" som klubben brukar kallas, bildades söndagen den 15 februari 1891 på Biblioteksgatan i Stockholm. Någon geografisk tillhörighet fanns inte, och har aldrig funnits i namnet. Däremot var postadressen fram till 1937 Stockholm för att därefter vara Solna.

Det nuvarande klubbmärket ritades av Fritz Carlsson (senare Carling) 1898 och de svarta tröjorna med gula inslag, som klubbens lag har som förstaställ i alla idrotter, började bäras av fotbollslaget 1910. AIK var länge en flersektionsförening, där ishockeysektionen startades 1921.

År 2004 övergick AIK:s ishockey till att vara en egen juridisk person, AIK Ishockeyförening, som dock fortfarande är en del i hela AIK-familjen.

Skellefteå Allmänna Idrottsklubb, eller "Skellefteå AIK" som klubben brukar kallas i officiella sammanhang, bildades fredagen den 21 juli 1921. Det var Gustav Björk tillsammans med sju andra grabbar som bildade klubben.

Namnvalet kom sig av att Idrottsbladet på den tiden var en omtyckt läsning och de skrev mycket om det då i hela landet mycket populära AIK. Därför stannade de vid klubbnamnet Skellefteå AIK. Detta kunde man läsa om på Skellefteå AIK Fotbolls hemsida fram till dess att föreningen i januari 2006 gick ihop med några andra klubbar och bildade Skellefteå FF.

När man sedan 1921 skulle välja klubbfärg och klubbmärke var det ett enkelt val. AIK hade svarta tröjor med gula kragar så även Skellefteå AIK skulle naturligtvis ha svarta tröjor med gula kragar och eftersom AIK:s strumpor var svartgulrandiga så blev även Skellefteå AIK:s strumpor svartgulrandiga.

Skellefteå AIK:s klubbmärke blev en förenklad variant av AIK:s klubbmärke. Skellefteå AIK var från början en flersektionsförening och ishockeysektionen bildades 1943.

Självfallet hade även Skellefteå AIK:s ishockeylag AIK:s svartgula dräkt som förebild. 1985 övergick Skellefteå AIK:s ishockeysektion till att bli en fristående förening under namnet Skellefteå HC (Hockey Club). 1991 ändrades namnet till Skellefteå AIK Hockey.

Det finns alltså bara ett "AIK". Liksom det bara finns ett "Skellefteå AIK". Det kan tyckas vara harmlöst att det sprids falska uppgifter om vad idrottsklubbar egentligen heter. Men i denna tid av identitetssökande, varumärkesbyggande och klubbkänsla, det sistnämnda framför allt för supportrar och andra som följer respektive lag, så är det inte helt oväsentligt att klubbar kallas för det de heter.

Bild: Faksimil från Rekordmagasinet. Skellefteå AIK:s fotbollslag hämtade sin inspiration från AIK:s kläder. Därför det stora likheterna.

Av: Anders Johrén

AIK Ishockey