Mellerborgs krönika: Självkänsla och stolthet någon?
Publicerad: 2012-03-25

På onsdag och på söndag välkomnar vi Skellefteå AIK till Hovet - eller AIK som de utan någon form av klubbstolthet själva väljer att kallar sig. I övriga Hockeysverige nöjer vi oss med att konstatera att laget heter Skellefteå AIK - alternativt Skellefteå Hockey Club som det officiella namnet var mellan 1985 och 1991.

Favorit i repris. Originalkrönikan publicerades den 20 november 2010, men har här uppdaterats då namnhistorien tröttsamt nog återigen är på tapeten.

Egentligen är hela namnhistorien så löjlig att den inte ens borde kommenteras, men jag frångår den principen en gång. En gång är ju ingen gång, det återkommer jag till längre ner i texten.

I det officiella matchprogrammet inför mötet mellan AIK och Skellefteå AIK på Johanneshovs Isstadion den 29 november 1964 står följande text på en av de sista sidorna: Skellefteå AIK bildades 1921. En av de som var med vid bildandet, Gustaf Dahlin, har berättat: "Vi tog efter AIK i Stockholm i allt. Vi var ju en liten klubb uppe i norr och trodde väl aldrig att vi skulle få möta det gamla AIK i seriespel någon gång. Och därför skaffade vi oss nästan identiska dräkter och samma spelstil i fotboll, det berömda smokingliret."

Om någon läste dessa rader lite för snabbt vill jag peka på den fantastiska meningen som verkligen säger allt: "Vi tog efter AIK i Stockholm i allt".

Så Skellefteå AIK, välkomna till ett kokande Hovet där vi ska visa hur mycket bättre ett original är. Och kom ihåg att när det dånar "AIK, AIK, AIK" från läktarna så är det en hyllning till en hockeyförening som nu gör sin 68:e säsong i landets högsta serie (varav 27 i Elitserien) och tagit sju SM-guld. Ett SM-guld räcker inte långt, inte ens för några kopior. En gång är ingen gång, eller hur Hammarby Fotboll?

Kom även ihåg dessa rader när ni på måndag möter oss hemma i Skellefteå Kraft Arena. När ER hemmapublik skriker "AIK, AIK, AIK" så är det i själva verket en hyllning till oss som sitter i de västerbottniska generna. Så kan det gå när man med ögon stora som ett barn på Julafton stirrar sig förblindad på en förebild istället för att skapa sig en egen identitet.

Vi minns alla hur Djurgårdens tränare Hardy Nilsson inför förra säsongens första derby försökte sig på att göra sig lustig över denna märkliga namnhistoria, men efter två gånger solklara 2-5 i baken i Globen tyckte Herr Nilsson tydligen inte att det var så kul att prata om AIK längre. Det kanske var hans norrländska tystnad som talade?

Tack Gustaf Dahlin, för att du redan för 48 år sedan berättade precis hur det är och att Skellefteå AIK ville - och tydligen fortfarande vill - vara likt AIK i allt.

Skulle jag vara DJ på onsdag eller söndag vet jag vilken låt som skulle spelas på repeat under hela matchen. Låten heter ”Solna Stad” och är från skivan “Å vi e AIK”, men med en liten annorlunda Dogge-vers i mitten av låten dock: "AIK, AIK, kopior finns i mängder, men det finns bara ett lag och det är AIK". Så sjung nu högt mina vänner i de kommande semifinalerna på Hovet, kopiorna lyssnar och lär med största sannolikhet även kopiera sången.

Krönikör Stefan Mellerborg