Krav på vaccinationsbevis

29 november 2021 13:20

Från den 1 december har regeringen och Folkhälsomyndigheten ställt krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare. I och med detta kommer det krävas ett giltigt vaccinationsbevis för att gå på AIK Hockeys hemmamatcher, detta med start fredag 3 december mot Karlskoga. Vi ber er därför att ta del av nedan information och läsa igenom den noggrant.


Detta gäller fr.o.m 1 december 2021:

– Krav på vaccinationsbevis har tillkommit efter beslut av regeringen och Folkhälsomyndigheten och gäller vid alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare.

– Vaccinationsbevis för att se matcher i HockeyAllsvenskan är ett måste för alla personer som är 18 år eller äldre. Undantaget är personer som av medicinska skäl inte har kunnat ta vaccinet och som med läkarintyg och ID-handling kan styrka detta.

– All publik måste kunna uppvisa ett giltigt vaccinationsbevis som visar att man tagit två doser och att det har gått minst fjorton dagar sedan dos nummer två. Detta vaccinationsbevis måste styrkas med giltig ID-handling som överensstämmer med beviset.

– Personer under 18 år måste vara beredda att visa upp giltig ID-handling för att styrka sin ålder.

– Det går bra att visa digitalt bevis via sin telefon ELLER att ta med ett pappersbevis. Det krävs giltig ID-handling där namn överrensstämmer med vaccinationsbeviset.

Här skaffar du vaccinationsbevis:

– Ett giltigt vaccinationsbevis kan du hämta digitalt på https://covidbevis.se/.

– Skicka in en blankett för att få ett fysiskt covidbevis via posten. Blanketten hittar du på: www.ehalsomyndigheten.se.

Vilka personer är undantagna från att behöva uppvisa vaccinationsbevis?

– Kravet på vaccinationsbevis gäller inte för personer under 18 år.

– Kravet på vaccinationsbevis gäller inte för personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot sjukdomen Covid-19. Med medicinska skäl avses kontraindikationer mot vaccinering mot sjukdomen Covid-19. Dock så måste ett läkarintyg uppvisas som styrker att personen i fråga inte bör vaccinera sig mot sjukdomen Covid-19.

Är andra länders vaccinationsbevis godkända? Exempelvis EU och tredjelandsmedborgare?

Endast EU:s Covid-19 bevis är godkänt. För att kontrollera vilka länder som är uppkopplade mot den listan går man in på E-hälsomyndighetens hemsida.

För att besöka evenemang krävs att:

– Covid-19 beviset är ett vaccinationsbevis (inte ett testbevis eller tillfriskningsbevis)

– EMA (European Medicin Agency) godkänd vaccin

–Personen är fullvaccinerad, vill säga, har dos 2 av 2 (eller 1 av 1 om det är Jansens vaccin)

– Att 14 dagar har passerat från det att sista dosen tagits tills att matchen besöks

Detta gör AIK Hockey:

– I och med de nya kraven kommer AIK Hockey att kontrollera vaccinationsbevisen på all publik, kontrollen sker utanför arenan utav våra publikvärdar.

– AIK Hockey kommer inte att arrangera en sektion för ovaccinerade, då detta enligt beslutet som tagits ej är tillåtet.

– AIK Hockey kommer att öppna samtliga öppna entréer 90 minuter före matchstart.

När du ska gå på match ska du alltså…

Komma i god tid!

Eftersom proceduren med kontroll av vaccinationsbevis med stor sannolikhet kan skapa köer och fördröjningar vid inpassering råder vi dig att komma i god tid till Hovet. Dessa kontroller kommer även att genomföras utomhus - oavsett väder. Vi kommer från och med matchen mot Karlskoga den 3 december att öppna våra entréer 90 minuter före matchstart.

Uppvisa legitimation och godkänt vaccinationspass

Är du under 18 år ska du vara beredd på att visa upp legitimation som bevisar att du är under 18 år.

Var redo med dina handlingar när du kommer fram till kontrollen. Var därefter redo för en normal kontroll vid inpasseringen genom larmbågarna på Hovet, lägg ur telefon, plånbok etc och ha sedan din biljett redo för scanning. Allt detta för att hela inpasseringen ska ske så snabbt och smidigt som möjligt för samtliga besökare.

SDHL (J20, J18, Damjuniorer)

Då Ulriksdals IP/Ritorp inte kan ta emot fler besökare än närmare 140 st kommer AIK Hockey att sätta en gräns på 100 besökare på varje match som spelas på Ritorp. Vid offentliga tillställningar med under 100 besökare behöver vaccinationsbevis inte kontrolleras.

Återbetalning

Du som har köpt biljetter till kommande matcher har möjlighet till återbetalning av dessa. För hjälp med detta hänvisar vi till AXS och deras support på [email protected]

Återbetalning säsongskort

Likt förra säsongen har vi två alternativ för dig med säsongskort som nu ev. missar matcher på grund av kravet på vaccinationspass.

Återbetalning för de matcher du missar på grund av vaccinpassen. Detta sker efter säsongen för att kunna bedöma exakt hur många matcher som uteblivit.

Efterskänka ditt säsongskort. Du kan avstå återbetalning trots att du missar matcher, på så sätt ger du ett viktigt stöd till AIK Hockey, trots att du inte kan vara på plats.

Kontakta Anton Johnson på [email protected] om du vill begära återbetalning för ditt säsongskort.