Säsongen 2016/2017

5 januari 2013 22:38
AIK-Historia

AIK hade målet att komma sämst tvåa i Allsvenskan för att via play-off utmana om en plats till SHL. Men efter 40 av 52 matcher i serien låg AIK närmare en negativ kvalplats än en plats bland de åtta som skulle fortsätta kampen om en SHL-plats. Men därefter förlorade AIK, på säsongens återstående 20 matcher, bara en efter 60 minuters spel. Men trots några mycket dramatiska upphämtningar i avgörande matchers slutminuter fick AIK, i sista play-off-spelet före direktkvalet till SHL, respass av Karlskoga efter ett avgörande i den femte perioden.


Här kan du läsa Tommy Bäckmans samt Anders Johrén och Hans Bollings sammanställning av AIK Ishockeys långa och tradtionsrika historia.

Små marginaler med och mot AIK

Efter den framgångsrika säsongen 2015/16 siktade AIK på en ny topplacering för att utmana om en SHL-plats. Men det dröjde till slutet av januari innan AIK hittade vinnarstilen. Så långt, efter dubbla Smålandsförluster borta mot Oskarshamn (0–4) och Västervik (0–5), låg AIK på elfte plats med 52 poäng på 40 matcher och tycktes bli rejält akterseglade i kampen om en plats bland de åtta bästa som skulle få fortsätta spelet om en SHL-plats.

Vad var det som gått fel? AIK hade inte lyckats fylla det tomrum som AHL-flyktade poängmaskinerna Malte Strömwall och Robin Kovacs lämnat. Målvakten Gustav Lindvall, som hade stor del i framgångarna året innan, lämnade en stor lucka när han återvände till moderklubben Skellefteå. Nya var bl.a. Joakim Thelin, Jens Hellgren, Jens Jakobs samt målvakterna Linus Lundin och Gasper Kroselj från Slovenien. Den senare kom in under hösten och ersatte Robin Rahm som inte hade övertygat. Roger Melin var kvar som tränare och som assisterande tränare fick han Patrik Klüft men samarbetet fungerade aldrig som det var tänkt och redan i oktober klev Klüft åt sidan för att istället bli juniortränare.

Det var också i övrigt en hel del turbulens under säsongen. Redan i oktober lämnade Tobias Ericsson laget och gick till Modo då ”han inte fick spela på den position han ville”. Sportchefen Anders Gozzi gick under en period in som assisterande tränare efter Klüft men återvände under slutet av säsongen helt till sin sportchefssyssla. Expressen avslöjade i januari att Fredrik Karlström var klar för Linköping den kommande säsongen, något som blev officiellt efter säsongen. Tränare Melin gav diffusa besked om sin framtid i klubben och Aftonbladet menade att det var klart att han skulle lämna. Lämnade mitt under säsongen gjorde definitivt Oscar Steen, med över 300 matcher för AIK, som förklarade att han var trött på ishockey och ville lägga av. Dagen efter var han klar för Modo. ”Jag blir förbannad på sättet. Klart att han redan pratat med Modo och han har inte varit ärlig. Jag har aldrig varit med om något liknande”, sa sportchefen Anders Gozzi. Varken Ericsson eller Steen fick uppleva några framgångar i ett Modo som var hårsmånen från att få kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan.

Hela 43 namn fanns med i seriematchernas laguppställningar. Det innebar att många juniorer fick möjligheten att spela. Tonårstrion Nils Höglander (15 år när säsongen började), Fredrik Karlström (19) och Jesper Bratt (19) firade många triumfer. De låg t.ex. bakom segern mot Tingsryd i januari (5–4). Bästa formationen under säsongen var ändå förstakedjan med Daniel Olsson-Trkulja, Christian Sandberg och Michael Lindqvist.

Men det var alltså först i 41:a omgången som AIK tände till på allvar. På seriens avslutande tolv omgångar tog AIK 33 poäng och förlorade inte en enda match efter 60 minuter. Plötsligt hade laget återfunnit den fart och effektivitet som varit lagets signum den föregående säsongen. Det var för långt upp till de två tätlagen, även om 4–0-segern borta mot de suveräna seriesegrarna (och blivande SHL-laget) Mora visade att AIK under slutskedet av serien var väl så bra, om inte bättre, än Mora och Karlskoga, men AIK lyckades knipa en femteplats vilket gav en, som det skulle visa sig, mycket viktig bonuspoäng i den kommande slutspelsserien. Lag tre till åtta gjorde där upp i en enkelserie om en play-off-plats mot Karlskoga (som förlorade sitt play-off mot Mora).

Slutspelsserien

Efter tre matcher i slutspelsserien ledde AIK med en poäng före Västervik när lagen möttes på Hovet och förutsättningarna var tydliga: vinnande lag efter 60 minuter skulle vinna serien (AIK hade varit helt klart, Västervik i stort sett klart inför avslutningsomgången). Västervik ledde länge seriefinalen med 2–1 men med 11(!) sekunder kvar av ordinarie matchtid kunde Jonathan Andersson kvittera. I och med att Västervik sedan vann i förlängningen stod lagen på samma poäng inför slutomgången. AIK hade ett mål bättre målskillnad.

Detta är utdrag ur boken ”AIK Hockey 100 år” som kommer ut hösten 2020. Boken skrivs av Anders Johrén och Hans Bolling och berättar hela AIK Hockeys historia, från den första matchen i januari 1921 till och med säsongen 2019/20.