AIK imponerade i Örnsköldsvik
Publicerad: 2012-02-04

AIK imponerade i det viktiga streckmötet mot Modo som besegrades med 5-1. Stora segerorganisatörer var Oscar Steen, två mål, och Robert Rosén, ett mål och tre assist. Därmed tog AIK ytterligare mark i kampen om de sista slutspelsplatserna. Nu väntar tio dagars speluppehåll innan AIK möter HV71 på Hovet den 14 februari.

Patric Blomdahl sa innan matchen att "det är bara att knäppa upp västen och köra". Det gjorde verkligen båda lagen direkt från nedsläpp. Det ursinniga tempot syntes på de otaliga felpassen. Men samtidigt bjöds det också på en väldigt bra och rolig ishockey.

Robert Rosén, som under förra året lirade i Örnsköldsvikslaget, visade stor spelglädje direkt och var den stora orsaken till att AIK kunde gå till pausvila med en 2-0-ledning.

Redan efter tre minuter stod smålänningen för en delikat framspelning bakom ryggen till Oscar Steen som enkelt kunde göra 1-0. Även det andra målet signerades av Rosén. En fin diagonalpassning i anfallszon ledde till att Dick Tärnström fick ladda från blå. Veteranbacken placerade den i Modo-målvakten Tellqvists plockhandskkryss.

Trots att Modo nollades i perioden var de på intet sätt farliga, snarare tvärtom. Det skapades en hel del svåra situationer framför Viktor Fasth i AIK-kassen. Men den nyuttagna landslagsmålvakten agerade stabilt och släppte få returer. Skotten slutade 12-8 i favör för hemmalaget.

AIK tätatade till sitt försvarsspel till andra perioden, men fortsatte sina snabba omställningar och var oerhört effektiva då läge gavs.

Oscar Ahlström startade perioden med att göra 3-0 efter en billig retur från Tellqvist på ett skott från Salmonsson. På Salo-manér tappade han ner pucken i målgården och Ahlström kunde peta in sitt tionde mål för säsongen.

Modo hade mest puck i perioden men AIK jobbade hårt i defensiven och släppte inte till många farligheter. Istället kunde AIK utöka till en fyramålsledning med fem minuter kvar av perioden.

Det var återigen firma Rosén-Steen som stod för grannlåten. Rosén fick i powerplay tag i pucken bakom mål, skar in framför kassen och serverade Steen ett halvöppet mål. Den nyblivna pappan Steen kunde enkelt gör sitt andra mål för kvällen. Modo vann skotten i perioden med 15-8.

I tredje perioden blev det en kraftig Modo-forcering. Stockholmarna blev passiva och Modo, som chansade, kom i anfallsvåg efter anfallsvåg.

Pressen gav tillslut resultat. Unge Janos Hari kunde efter två minuter reducera till 4-1. Ovanligt nog kunde han trampa runt Fredrik Carlsson, som fick dålig hjälp, och skicka in en isare förbi Fasth.

Trycket ökade men AIK kämpade väl och kunde undanröja det mesta. När Josh MacNevin åkte ut för hakning med tre minuter kvar chansade Modo-coachen Samuelsson med att lyfta målvakten. Det resulterade i att kvällens spelare, Robert Rosén,  kunde sätta 5-1 i öppen kasse.

I och med segern mot slutspelskonkurrenten Modo tog AIK ytterligare mark i kampen om slutspelsplatserna. Nu väntar ett tio dagar långt landslagsuppehåll. Nästa match är på Hovet mot Hv71 den 14 februari.