Storseger för AIK i derbyt
Publicerad: 2011-11-14

AIK vann mot Djurgården i årets andra derby med 5-0. Segern är en av de största i modern tid. Stor derbyhjälte blev reservmålvakten Markus Svensson som var omutlig. AIK:s målskyttar var Richard Gynge (2), Tobias Viklund, Joahnnes Salmonsson och Daniel Bång.

AIK startade första perioden i ett rasande tempo och hade efter ett par minuter skapat flera farliga målchanser och det dröjde inte länge förrän första målet i matchen kom. Rychard Gynge kom loss i anfallszon, gick köksvägen och med en backhand satte 1-0 i nättaket. Hemmalaget fortsatte att dominera matchen och efter ett snyggt spel i mittzon frispelades Tobias Viklund som ensam mot Gustaf Wesslau kunde, med ett handledskott, utöka ledningen till 2-0 efter bara sex minuter. Djurgården tog därefter timeout för att väcka laget. AIK dominerade tillställningen men några utvisningar gjorde att Djurgården kunde komma in i matchen och Markus Svensson i AIK-målet fick börja jobba. Djurgårdens taktik var att avlossa skott från alla vinklar mot Markus Svensson och snabbt hugga på returerna men Markus gjorde många fina räddningar och AIK vann den första perioden med 2-0.

Hemmalaget började även den andra perioden bäst och var ytterst nära att direkt efter nedsläpp utöka ledningen men spelet vände och istället drog AIK på sig en tidig utvisning då Kent McDonell inte hängde med. Djurgården spelade upp sig i andra perioden och hade skott i målställningen men närmare en reducering än så skulle laget inte komma. Istället var det AIK som gjorde periodens enda mål och det var vackert. Tobias Viklund hittade Johannes Salmonsson vid offensiva blå som lyckades ta sig förbi sin motståndare och kunde med ett backhandskott utöka hemmalagets ledning till 3-0.  Djurgården var det bättre laget i den andra perioden men det var AIK som kunde gå till periodvila med en betryggande ledning.

Djurgården var tvungna att forcera allt framåt i början av tredje perioden och laget skapade flera chanser men effektiviteten hos bortaspelarna fanns inte där. Samtidigt växte Markus Svensson ut till ett monster i målet. AIK backade hem och försökte rida ut den första anstormningen samtidigt som man hotade med farliga kontringar framåt.  Djurgårdens bästa chans till en reducering i tredje perioden var genom Mika Zibanejad som prövade lyckan mot Markus Svensson med ett straffslag. Svensson var dock snabb med plockhandsken och räddade straffen till hemmapublikens stora jubel. Gnaget kunde istället utöka sedan sin ledning efter att Oscar Steen erövrat puck i offensiv zon och hittade Richard Gynge framför mål som bara behövde hålla klubban längs isen för att stöta dit 4-0. Kort därefter, när de flesta djurgårdssupportrarna var på väg hem, kom även 5-0 genom Daniel Bång som fri med Gustaf Wesslau inte gjorde några misstag och satte dit pucken.

Under de sista minuterna av matchen fick spelarna ta emot välförtjänta hyllningar från hemmasupportrarna och i synnerhet Markus Svensson.