AIK imponerade trots strafförlusten
Publicerad: 2012-02-14

AIK fick med sig en poäng mot HV71. Matchen var mycket intensiv med många målchanser åt båda håll. När tiden var på väg att rinna ut lyckades Oscar Ahlström kvittera. Efter en mållös förlängning kunde Jukka Voutilainen ge HV bonuspoängen i straffavgörandet.

Matchen inleds i högt tempo. Redan i första bytet har lagen varsin bra chans. AIK får möjlighet till powerplay redan i den andra minuten men lyckas inte utnyttja den. Efter utvisningen skapar AIK ett par lägen. HV svarar med ett friläge och en stolpträff. Efter 10:28 lyfter Noah Welch in en puck framför mål som studsar försmädligt in bakom en skymd Markus Svensson. När matchuret tickar upp mot 17 minuter har Johannes Salomonsson en jättechans att kvittera. Strax efteråt åker målskytten Noah Welch ut för en armbågstackling. Stefan Johansson kan direkt kvittera med ett skott från blå linjen. Med bara 21 sekunder kvar av den första perioden tar HV ledningen på ett backhandskott av Kamil Piros. Ett mycket tungt mål när det bara återstår sekunder. Det är en period med mycket högt tempo men också ostrukturerat spel där målchanserna avlöser varandra.

Den andra perioden inleds lite lugnare än den första. HV spelar till en början kontrollerat och har mest puck. AIK har till en början svårt att hålla pucken inom laget. Sedan tar AIK tag i spelet och pressar ned HV i egen zon. Man surrar som bålgetingar i HV:s zon. Efter 7:43 kan Oscar Ahlström i en tilltrasslad situation framför mål slå in kvitteringen. AIK fortsätter att pressa HV som dock kan kontra och skapa en målchans där Markus Svensson gör en sagolik räddning. Det känns som om hela laget får en vitaminjektion av den räddningen. Man fortsätter att pressa HV som tvingas slå bort pucken till icing ett antal gånger. Mitt i all press kommer en spelvändning för HV. Som en blixt från klar himmel kan Johan Davidsson helt ologiskt styra in 3-2 till HV efter 14:56. AIK tappar sedan det fina spelet. HV har också i slutsekunderna ett friläge men Markus Svensson kan plocka pucken och hålla kvar AIK i matchen. Sammanfattningsvis torde även den mest enögde HV-supporter erkänna att AIK var det klart bättre laget i den andra perioden och borde ha haft ledningen.

I den tredje perioden kontrollerar HV spelet. AIK skapar inte mycket utan spelar väldigt ostrukturerat. Tiden rinner iväg tills det återstår knappt sex minuter när Tobias Viklund åker ut för en bentackling. I boxplayet som följer är det dock AIK som skapar de bästa lägena. Man har tre klara målchanser. Med drygt två minuter kvar slår Salomonsson en perfekt genomskärare till McConell som kommer fri och fälls. Domarna tvekar inte utan gör tecknet för straff. Tyvärr lyckas inte Victor Ahlströms sätta straffen. Dryga halvminuten senare kan dock brorsan Oscar kvittera efter att AIK har tagit ut målvakten. AIK går för tre poäng men lyckas inte avgöra.

I stället går matchen till förlängning men den slutar mållöst. I straffläggningen är det endast Jukka Voutilainen som lyckas göra mål och HV får med sig bonuspoängen. På presskonferensen sa både Ulf Dahlén och Gunnar Persson att det var en bra hockeymatch. Dahlén tyckte att man hade börjat bra i första och hade bra kontroll på händelserna i den tredje så det var lite surt att AIK kunde kvittera. Han var nöjd med att ha fått med sig bonuspoängen. Gunnar Persson sa att det brukar vara lite svårt med försvarsspelet efter ett uppehåll vilket var orsaken till att det blev så många målchanser. Även om det bara blev en poäng tyckte han att man gör en bra match.

Nu väntar en intensiv period med två viktiga matcher mot slutspelskonkurrenterna Djurgården och Linköping.