Saana Valkama klar för AIK

22 juli 2021 15:00
dam

AIK Hockey har gjort klart med den rutinerade finska forwarden Saana Valkama för den kommande säsongen.


27-åriga Saana Valkama gör i höst sin tredje säsong i SDHL och det i AIK Hockey.

–Saana är en erfaren forward, hon har spelat de två senaste säsongerna i Sverige. Förra säsongen gick inte riktigt vägen för henne, men det kombinerat med att våran säsong var tuff gör att både Saana och vi har ett gemensamt mål i att komma ut starkare den kommande säsongen, säger Jared Cipparone om det finska nyförvärvet.

–Hennes tid på University of Vermont och i det finska landslaget är ett kvitto på den kvalitén Saana besitter. Hon kommer att bidra med ytterligare en offensiv dimension till laget som vi saknade förra säsongen. Vi är väldigt glada att kunna välkomna Saana till gruppen i augusti!

Saana säger sig vara som de flesta finländare, tysta och lite blyga. Men på isen är hon en hårt jobbande tvåvägsforward, och inte lika blyg. Mycket tack vare åren i USA där Saana gick på University of Vermont och spelade i NCAA.

–Under åren i Vermont skulle jag säga att jag blev en mer mångsidig spelare. Jag tycker det är ett väldigt taktiskt spel där borta och det utvecklades också mycket medan jag var där, berättar hon.

Inför säsongen 19/20 valde Saana att vända sig till den svenska hockeyn och skrev kontrakt med Linköping, året därpå flyttade hon till Leksand. Men än väntar hon på sin bästa säsong berättar hon och förklarar att poängskörden inte varit riktigt den hon hoppats på.

–SDHL är en riktigt bra och konkurrenskraftig liga, och jag tycker det är kul att få spela väldigt bra matcher varje vecka. Det var mycket därför jag valde att komma till Sverige och spela.

–Min första säsong var okej, men den senaste säsongen var ganska tuff. Jag vet att jag har mer att ge än vad jag har fått visa hittills. Jag tycker att jag kan producera mer än vad jag gjort så här långt, säger hon.

Efter bra samtal med sportchefen och huvudtränaren Jared Cipparone blev valet AIK för Saana.

–Det kändes rätt att komma hit. När jag har mött AIK tidigare så har det alltid varit bra matcher och de är ett lag som jobbar otroligt hårt. De har väldigt duktiga spelare och jag ser fram emot att få träffa alla, berättar hon om tankarna kring sin nya klubb.

–Jag hoppas att jag kan producera så som jag vill och hjälpa laget på så sätt. Jag har mycket erfarenhet som sagt, och spelar på samma jämna nivå hela tiden vilket är något jag vill bidra med. Nu vill jag komma igång och jobba och se till att vi får en bra säsong! Avslutar Saana.

Kontraktet med Saana Valkama är skrivet för säsongen 2021/2022.