Blytung förlust på straffar mot Oskarshamn
Publicerad: 2018-03-16

Det såg länge ut som att AIK skulle få med sig 3 poäng i detta viktiga möte mot Oskarshamn och även skaffa sig ett perfekt utgångsläge inför söndagens avslutande omgång i Slutspelsserien. Med dryga två minuter kvar av matchen kom dock en mycket snöplig kvittering från bortalaget, som även snodde åt sig segern på straffar. AIK ser nu ut att få det svårt att gå vidare även om chansen fortfarande finns.

Det var två lag som kom ut och startade matchen i ett högt tempo. Inledningen präglades snarare av mycket kamp än ordnat spel. Kanske som ett tecken på matchens betydelse. Allteftersom matchen satt sig började chanserna dyka upp. Dock utan att några riktiga farligheter ägde rum. När lite drygt halva perioden var spelad skulle AIK börja etablera mer tryck i anfallszon och man skapade chanser som var nära att resultera. Periodens bästa chans fick Kalle Jellvert som frispelad framför var nära att spräcka målnollan. Den senare delen av perioden var AIK:s spelmässigt och med lite tur kunde man även tagit ledningen i matchen.

AIK startade andra perioden som man slutade och fick spela matchens första PP i inledningen men fick aldrig riktigt igång det. Man fortsatte dock trumma på och i en kontring var det ytterst nära att Clay Wilson fick göra mål. AIK var bra vid den här tidpunkten i matchen och rev ner applåder från läktaren. Som en belöning kom dock äntligen målet så småningom genom Jens Jakobs när han fick pucken och snyggt rundade Oskarshamns-målvakten. Man hade även bud på fler mål efter det. Det kändes då onödigt att en AIK:are drog på sig en utvisning i anfallszon men man lyckades reda ut boxplayet utan större problem. Ett snäpp upp för AIK spelmässigt var det i den andra perioden, Oskarshamn fick inte lika mycket utrymme men hade någon enstaka farlighet.

I den tredje periodens inledning var det dags för nytt AIK-powerplay och det fick man spela i dryga fyra minuter då en Oskarshamns-spelare åkte ut för puck out i slutet på den första. Trots bra tryck och några chanser fick man inte in pucken. Efter utvisningarna kändes det som Oskarshamn fick ny energi och egentligen för första gången i matchen skapade man tryck nere hos Källgren i AIK-målet som tvingades till några fina räddningar. Bortalagets desperation efter ett kvitteringsmål blev allt mer påtaglig men AIK-spelarna försvarade sig med mycket hjärta och fysiskt spel. Tomas Mitell tog med dryga 6 minuter kvar en time-out. AIK var ytterst nära att göra 2-0 i en kontring genom Mathias From men dessvärre skulle Oskarshamn efter ett försvarsmisstag i AIK-zon kvittera med dryga 2 min kvar. Matchen gick till förlängning. Båda lagen hade sina lägen men inga mål föll. På straffar skulle det dock bli Oskarshamn som drog längsta strået och därmed kunde knipa bonuspoängen. En extremt snöplig utgång på matchen som länge såg ut att gå AIK:s väg. Istället för 3 poäng och ett gyllene utgångsläge fick man alltså bara 1 poäng och måste nu förlita sig på att resultaten går AIK:s väg i de andra matcherna förutsatt att man vinner mot Björklöven på söndag.