Strafförlust mot Frölunda
Publicerad: 2012-02-21

Det brukar bli tight och jämt när AIK och Frölunda möts. Tisdagens möte var inget undantag. Efter 65 minuter var det fortfarande 0-0 och matchen fick avgöras på straffar. Väl där drog bortalaget det längsta strået genom skarpskytten Fredrik Petterson.

Båda lagen startade matchen offensivt men inget av lagen lyckades skapa några heta målchanser i början av perioden. Hemmalaget tog över spelet successivt ju längre perioden led och det var främst formationen med Gynge-Rosén-Steen som skapade oreda i anfallszon. AIK satte en hög press på motståndarna och lyckades flera gånger om, erövra pucken högt upp i banan men Frederik Andersen i Frölundas mål var duktig och höll nollan i första perioden. Bortalaget spelade visserligen upp sig i slutet och kom till ett fåtal avslut men det var AIK:s period.

Gnaget fick tidigt i andra perioden chansen, i powerplay, att ta ledningen men det numerära överläget imponerade inte på Hovets 4714 åskådare. Frölunda spelade upp sig i mellanakten och var ytterst nära att ta ledningen med först ett stolpskott och sedan en puck som dansade på mållinjen men pucken ville tydligen inte leta sig in bland nätmaskorna. De svartgula spelarna var inte ofarliga men Frederik Andersen samt Viktor Fasth, som gjorde comeback efter en skada, gjorde att även den andra perioden slutade mållös.

I den sista perioden kom Frölunda ut och tog över totalt. AIK hängde inte alls med och bortalaget var bara ett stolpskott ifrån en tidig ledning. Efter den illavarslande starten bestämde Roger Melin att ta timeout. Den tycktes dock inte ge någon större effekt och Fasth i AIK-kassen fick jobba ordenligt för att inte släppa in någon puck. Slutet av matchen blev dramatiskt. Frölunda drog på sig en utvisning med mindre än två minuter kvar av matchen. Det numerära överläget hann knappt börja förrän hemmalaget blev tilldelade ett straffslag, det efter att en bortaspelare hade räddat pucken i målgården och därmed förhindrat ett mål. Straffen slogs av Daniel Rudslätt men den var uddlös och Frederik Andersen kunde enkelt avvärja Rudslätts försök till att bli matchvinnare. Istället för 1-0 och seger för AIK, vände spelet och Dick Tärnström drog på sig en utvisning efter att försökt förhindra en kontring. Domaren dömde först straff för Frölunda men efter diskussione med övriga domare ändrades beslutet till göteborgarnas ilska.

Matchen slutade 0-0 efter ordinarie tid och förlängning väntade. Den fem minuter långa förlängningen slutade även den mållöst och det hela fick avgöras på straffar. Något som Frölundaspelaren Fredrik Pettersson bemästrade bäst och laget kunde åka hem till Göteborg med bonuspoängen .