Svidande hemmaförlust mot Skellefteå
Publicerad: 2011-12-04

AIK förlorade mot Skellefteå med 0-2. Skellefteå spelade ett stabilt bortaspel och släppte inte till många chanser. Förlusten var AIK:s första efter fem matcher utan förlust.

Första perioden var tempostark. Men båda lagens försvar var täta och höll målet fritt från farliga chanserna. Det kom följdaktligen att bli ett riktigt slumpskott som letade sig in bakom Fasth. Skellefteåbacken Alaavara försökte dumpa ner pucken i sarghörnet men framför kassen stod Erik Forsell som med ryggen mot mål knackade in pucken. Målet var ett cirkusnummer och spelarna på isen, inklusive målskytten, såg alla förvånade ut när trissan gick i mål. AIK ägde mest puck i första perioden men saknade spets i avsluten. Bäst chans hade Richard Gynge som i röran framför målet fick ett öppet läge. Men pucken studsade till och en Skellefteåback kunde styra undan situationen. Att pucken inte studsade AIK:s väg var signifikativt för hela matchen.

Redan tre minuter in på andra perioden skulle Skellefteå göra sitt andra mål för kvällen. Christopher Aspeqvist missbedömer farten hos Bud Holloway som trampar runt backen och kommer fri mot Fasth. Holloway gjorde ett redigt avslut under armen på Fasth som tog på sig målet:
– Det är mitt mål, jag ska vara tät där, förklarde Fasth situationen.

Även om Fasth kunde räddat skottet var det ingen tavla utan snarare en vacker prestation av Skellefteås kanadensare. Perioden var fortsatt tempostark och Skellefteå var livsfarliga på sina kontringar. Både Christian Sandberg och Victor Ahlström fick halvöppna mål på returer från Hadlöv, men oturen grinade hemmalaget i ansiktet och situationerna rann ut i sanden. Båda målvakterna spelade stabilt och AIK fick gå till pausvila med 0-2 i baken, trots ett skottövertag i perioden, 13-6.

I tredje perioden försökte AIK forcera. Men det tog aldrig fart. De skridskoskickliga norrlänningar täppte till i defensiven och gjorde svårt för AIK att skapa chanser. Trots ett sex mot fyra överläge i slutet av matchen blev det inga hemmamål den här kvällen. AIK:s huvudtränare Roger Melin var trots förlusten nöjd med spelet:
– Vi möter, enligt mig, seriens bästa lag. Skellefteå är oerhört skridskostarka och försvarar sig väl. Vi skapade tillräckligt med chanser för att få med oss något mål, men vi saknade spets i avsluten idag, sa Melin på presskonferensen efter matchen.