Stark andraperiod gav tre poäng
Publicerad: 2011-12-10

AIK besegrade Luleå med 3-2 på Hovet. Med två mål i andra perioden kunde AIK gå till vila med 3-1. En ledning som Luleå inte klarade äta ikapp. Slutresultatet skrevs till 3-2 och stor segerorganisatör var Daniel Bång som genom en assist och ett mål verkar ha hittat formen. AIK:s övriga målskyttar var Kent McDonell och Christian Sandberg.

Hemmalaget försökte i inledningen av första perioden ta kommandot men första ordentliga målchansen var Luleås som kom till efter ett dåligt byte av AIK. Mattias Persson i Luleå friställdes med Viktor Fasth men nr 30 i AIK-kassen kom ut stort och räddade gnaget från ett tidigt underläge. Bortalaget var något bättre och med sina sylvassa spelvändningar fick Fasth freda sitt mål flera gånger om. Gnaget hade svårt att skapa tryck i anfallszon men efter halva perioden tog AIK över mer och mer och skapade flera chanser som med lite tur hade kunnat resultera i mål för hemmalaget. Perioden såg ut att sluta mållös men med mindre än två minuter kvar lade Josh Macnevin in en puck på mål som landade framför Kent Mcdonells klubba som inte hade några större bekymmer med att sätta dit 1-0 för hemmalaget. En jämn period som slutade med AIK ledning med 1-0.

Richard Gynge var i början av andra perioden nära att utöka hemmalagets ledning men David Rautio i bortamålet lyckades rädda friläget. Luleå tog sedan över allt mer och i en snabb kontring kom kvitteringen genom Chris Abbot. AIK började slå ifrån sig och spelet fungerade inte alls för de svartgula spelarna. Då tog Daniel Bång saken i egna händer och bröt igenom Luleås tighta försvar och serverade radarpartnern Christian Sandberg till 2-1. Daniel Bång låg även bakom 3-1 då han påpassligt var framme och störde Luleå-backen till ett misstag och i ett hoppslag lyckades han styra in pucken i nät. Matchens första utvisning kom i slutet av andra perioden och den drabbade hemmalaget, dock klarade inte Luleå av att skapa något nämnvärt tryck utan AIK klarade utan några större bekymmer det numerära underläget och gick till periodvila med 3-1.

Inför sista perioden var Luleå tvunget att flytta fram positionerna och fick chansen tidigt i tredje att reducera då Dick Tärnström ådrog sig en crosschecking-utvisning. En chans som bortalaget förvaltade genom Simon Hjalmarsson som med ett slagskott kunde reducera till 2-3. Med vind i seglen efter det tidiga reduceringsmålet skapade Luleå tryck i anfallszon men hemmalaget repade mod och lyckades efter den första anstormningen efter en kvittering, att jämna ut spelet en aning. Ju längre matchen led, desto vaksammare blev AIK om sin knappa ledning och började backa hem mer och mer. Bortalaget tog ut målvakten men utan resultat och tre viktiga poäng bärgades inför 4443 åskådare.