Säsongen 2013/2014

8 januari 2013 22:27
AIK-Historia

Det AIK som två år tidigare varit ytterst nära att gå till SM-final blev nu utspelat ur SHL efter det största fiaskot i klubbens historia. Tomrummen efter sportchefen Anders Gozzi och tränaren Roger Melin, som lämnade två år tidigare, kunde aldrig fyllas och de nyförvärv som togs in presterade aldrig i närheten av det som kunde förväntas. Efter fyra år i högsta serien fick AIK lämna Svenska Hockeyligan.


Det största fiaskot

Läget var bekymmersamt redan innan säsongen började. AIK hade problem att rekrytera en ny tränare efter att Anders Eldebrink avböjt att fortsätta som tränare. Under försommaren hade AIK kontakt med ett tiotal tänkbara tränarnamn utan att hitta rätt. Till slut valde AIK att satsa på trion Rikard Franzén, Mats Bäcklin och Mats Lindgren. Den verklige hockeyexperten, Magnus Nyström i Expressen (som var den ende som förutspått AIK:s framgångar 2011 och 2012) menade redan i maj att ”jag tror inte på delat ledarskap och detta är tre rookies när det gäller att ha huvudansvaret för ett elitserielag. Även sportchefen Daniel Rudslätt är roookie. Just nu är AIK ett kvalserielag.”

Det var inte bara byte av tränare. Femton av dem som spelade elitseriematcher föregående säsong hade lämnat, Till slut skulle 20 nya namn kom med i laguppställningarna. Bland dem som lämnade märktes främst Broc Little (till USA), Stefan Johansson (HV71), Tobias Viklund (KHL) och Joakim Nordström (NHL). Bland nyförvärven märktes några kanadensare (Mark Hurtubise, Derek Joslin och Brett Carson), en finländare (Teemu Ramstedt), ett par allsvenska spelare (bl.a. Allsvenskans poängkung Marcus Nilsson) och ett antal juniorer som fick smaka på SHL-spel (Elitserien bytte namn till Svenska Hockeyligan, SHL). Under säsongen skulle ett allt mer desperat AIK värva ytterligare spelare, men ingen som lyfte laget.

SHL

AIK började lovande och tog tillräckligt många poäng under inledningen av serien för att det skulle finnas hopp om att undvika en kvalserie. I hemmamatchen mot Luleå var det dock inte själva förlusten som stod i fokus. Det var istället en brutal huvudtackling av Luleås Anton Hedman mot AIK:s SHL-debutant Fredric Anderberg, som inte var puckförande. Anderberg fick en rejäl hjärnskakning, var helt groggy och fick hjälpas av isen. Följden av överfallet blev några matchers avstängning för Hedman men ständig huvudvärk och avslutad hockeykarriär för Anderberg.

AIK var i praktiken klart för Kvalserien redan direkt efter jul och resten av serien blev en transportsträcka. Den stördes av att både Teeumu Ramstedt och Esa Pirnes, den senare AIK:s näst bästa poängplockare, bröt sina kontraktet med AIK och flyttade till finska klubbar. När Dagens Nyheter ville ha en kommentar om Pirnes svek från AIK-backen Jonas Liwing blev svaret bara ”skulle bli för fula ord”. Istället för Pirnes kom Michael Nylander in i laget. Nylander som spelade i AIK säsongen 1991/92 återkom nu nästan 22 år senare. Ett rekord i sitt slag. Nylander fick sällskap av ett antal nyförvärv i slutet av säsongen, de flesta framstod som ”panikvärvningar”: kanadensarna Jordan Hendry, Akim Aliu, Carsen Germyn och från Almtuna kom Martin Karlsson och Per Svensson. Det går inte att klaga på att AIK inte satsade för att hänga kvar.

Fiasko i Kvalserien

Fyra spelare var nu kvar från det lag som gick upp i Elitserien 2010: Christian Sandberg, Jonas Liwing, Oscar och Victor Ahlström. ”Nu börjar vårt slutspel”, menade Sandberg som konstaterade att ”vi börjar om på noll”. Men denna gång, till skillnad från 2010, hade AIK allt att förlora.

AIK lyckades till slut vinna den första matchen, mot Djurgården inför enbart AIK-supportrar (eftersom båda derbymatcherna gick på Hovet hade bortasupportrar förbjudits), med 2–1, efter att ha legat under med 0–1 in i sista perioden. Kanadensarna Jordan Hendry och Brett Carson gjorde målen som gav alla AIK:are hopp om en fortsatt SHL-framtid.

Sedan följde 1–3 borta mot Örebro vilket då inte sågs som någon dramatisk förlust. Det gjorde däremot 1–2 efter straffar mot Rögle och 2–3 mot Västerås, båda på hemmais dessutom. Då fick tränarna Rikard Franzén och Mats Bäcklin sparken. In som tränare klev sportchefen Daniel Rudslätt och styrelseledamoten, den gamle storspelaren, Mattias Norström. ”Desperata tider kräver desperata beslut”, sade Norström. En ”paniklösning”, var det allmänna omdömet.

Paniklösningen gav inte resultat. Det blev en ny bitter förlust, mot Djurgården inför enbart blårandiga supportrar, 2–3 efter att AIK haft ledningen med 2–0. Med bara fyra poäng på fem matcher, och sex poäng upp till en SHL-plats, var AIK i praktiken redan avsågat. Två bortasegrar, mot Malmö och Västerås, gav ett litet hopp men när bortasegrarna följdes av hemmaförluster, 1–2 mot Malmö och 1–2 efter straffar mot Örebro, var AIK:s hopp ute. AIK åkte ur SHL. Hockeyexperterna var överens om att det skulle dröja innan AIK kunde komma tillbaka till SHL.

Detta är utdrag ur boken ”AIK Hockey 100 år” som kommer ut hösten 2020. Boken skrivs av Anders Johrén och Hans Bolling och berättar hela AIK Hockeys historia, från den första matchen i januari 1921 till och med säsongen 2019/20.