AIK får möta Luleå i kvartsfinal
Publicerad: 2012-03-06

AIK lät några nyckelspelare i vila i avslutningsmatchen hemma mot Skellefteå. Efter en ganska öppen match kunde bortalaget till slut dra det längsta strået i straffläggning. AIK slutade på sjunde plats, en placering och sex poäng bättre än förra året. I slutspelet kommer AIK att få möta Luleå. Den första hemmamatchen spelas måndagen den 12:e mars.

Matchen börjar med ganska öppet spel. AIK får in några tacklingar och har några halvchanser, bland annat ett skott av Rudslättt. Joakim Lindström i Skellefteå vill inte vara sämre och åker igenom men kommer för nära Fasth.

Det uppstår lite gruff i den femte minuten efter att Oscar Möller åkt in i Viktor Fasth så det blir spel fyra mot fyra. Även om det är Skellefteå har det mesta av spelet är det Stefan Johansson som har det bästa skottet mot.

När lagen sedan blir fulltaliga gör Rosén en inbrytning. Steen kan fånga upp den lösa pucken men kommer ur vinkel. Därefter kan vi notera en snygg dragning av Johan Forsberg i Skellefteå men utan att få till avslutet.

I den fjortonde minuten kommer Rosén igenom och Steen har åter en bra chans. AIK en bra period. Det väcker publiken som varit lite tyst ditills. Perioden slutar dock mållös. Det känns att inget av lagen har kniven på strupen utan båda lagen spelar ganska öppet.

Skellefteå har två bra chanser direkt i andra perioden men Fasth är med. Sedan skapar AIK ett flertal målchanser där pucken inte vill in i mål. Först är Blomdahl nära med en styrning. Därefter är det åter kedjan med Rosén, Steen och Gynge som skapar ett antal bra chanser.

AIK får möjlighet till ett power play och får till ett långt anfall. Kent Mcdonell kan äntligen bryta AIK:s måltorka efter en styrning. Målet ger AIK energi och man pressar Skellefteå ordentligt.

AIK skapar mängder med chanser utan att få pucken i mål. Bland annat träffar Aspeqvist ribban. Skellefteå kommer endast upp i sporadiska attacker utan att skapa direkta farligheter. Efter 13:14 får dock Oscar Möller ett bra läge och kan med ett slagskott kvittera bakom en chanslös Fasth.

I slutet av perioden åker Blomdahl ut för hooking. Trots ett bra powerplay av bortalaget kan AIK hålla undan.

Med den dominans AIK har och de chanser man skapar måste man utnyttja sitt spelövertag bättre. AIK borde ha haft ledningen efter två spelade perioder.

Tredje perioden inleds med böljande spel. Det är lite smågrinigt som om spelarna vill markera inför slutspelet. Efter fem minuter börjar Skellefteå att förlägga spelet i AIK:s zon. AIK har svårt att få tag i pucken. När man väl får ut pucken ur zonen kommer den snabbt tillbaka.

Efter sju minuter drar Skellefteå på sig ett lagstraff för sex utespelare på isen. AIK kan nästan direkt via en styrning av McDonell på Stefan Johanssons skott återta ledningen.

I den elfte minuten kommer Skellefteås kvittering av Bud Hollway. Han får fritt skottläge. Åter är Fasth chanslös. AIK spelar inte tillträckligt tätt i egen zon.

Efter Skellefteås kvittering är det enda att notera att Daniel Bång åker på en utvisning på två minuter. Spelet är lite avsläget.

Inte heller förlängning bjuder på särskilt många chanser. De få som skapas har Skellefteå. Tiden rinner ut och det blir straffläggning.

Den straffläggningen vinner Skellefteå efter att Joakim Lindström avgjort i den fjärde straffomgången.

Sammanfattningsvis var det en ganska öppen match men där intensiteten avtog mot slutet. Efter matchern blir det klart att Luleå väljer AIK. Vi får se om det kommer att bli som ifjol när det var dumt av HV71 att välja AIK.

Till sist får vi gratulera Robert Rosén till segern i poängligan och Richard Gynge som vinner skytteligan.