Svidande förlust i första kvartsfinalmötet
Publicerad: 2012-03-10

AIK förlorade mot Luleå i det första kvartsfinalmötet med 3-6. Stockholmarna ledde med både 1-0 och 2-1 men norrlänningarna kunde, med god hjälp av domarna, vända matchen till vinst. AIK:s mål gjordes av Oscar Ahlström (2) och Patric Blomdahl. Men det blir snabb chans till revansch, redan på måndag vänder mötet hem till stockholm.

Även om AIK har ett läge redan i den första minuten är det Luleå som tar tag i spelet. De pressar ned AIK i egen zon. Samtidigt har bortalaget svårt att få tag på pucken. När man väl får tag på den är det bara korta stunder och utan att få till något strukturerat spel.

Luleå skapar några bra lägen i mitten av perioden. Bland annat har Sebastian Enterfledt ett friläge men Fasth hinner med sidledsförflyttningen. Fram till powerbreaket har Luleå dominerat klart. Därefter lyckas AIK lyfta upp spelet. AIK tar överraskande ledningen med 1-0 efter 15:04 genom Oscar Ahlström. Luleå tar tillbaka initiativet och pressar AIK igen. Man skapar några bra lägen men AIK lyckas hålla tätt och kan gå till pausvila med en 1-0-ledning.

Luleå har haft AIK i ett fast grepp vilket skottstatistiken 14-7 visar. De har skapat en del farligheter men även om man kanske inte har haft de hetaste lägena. AIK har dock jobbat hårt för att hålla rent framför Fasth.

Även i den andra perioden börjar Luelå bättre. Efter 2:53 kan Luleå kvittera genom Chris Abbott efter att pucken slagits in på volley framför mål. Fasth har ingen chans att hinna med. Matchen öppnar upp sig efter målet. AIK är med i matchen på ett annat sätt än iden första perioden.

I mitten av perioden är det AIK som tar tag i taktpinnen. Man spelar riktigt bra i anfallszon. Blomdahl tar med fysiskt spel plats framför Luleås mål. Det är vid ett sådant tillfälle han på passning från McDonell från bakom mål kan se till att AIK återtar ledningen. Efter målet spelar AIK riktigt bra. Tyvärr blir det inga fler mål.

I stället kan Toni Koivisto kvittera för Luleå med dryga minuten kvar. Han slår in pucken från bakom mål. Pucken studsar in i mål via Liwing-stolpe-Fasth. AIK spelar betydligt bättre i andra perioden. Speciellt i den andra hälften pressar AIK tilbaka Luleå. Med lite flyt kunde AIK ha haft ledningen även efter den andra perioden.

AIK får inleda tredje perioden i boxplay men det blir inget mål. I stället kan Luleå ta ledningen under en avvaktande utvisning. Fasth hinner inte med i sidledsförflyttingen utan Sebastian Enterfelt kan runda Fasth och slå in pucken.

Efter 6:39 åker Pavlikovski ut för en tripping. Den utvisningen är inte mycket att säga om. Dock skulle det ha varit en utvisning på en Luleå-spelare i momentet före. Sedan vill det sig inte bättre än att Patrik Nemeth också blir utvisad, efter att en Luleå-spelare fallit lätt, så att AIK får spela med två man mindre i över en minut.

AIK lyckas dock klara av den minuten utan insläppt mål. När Pavlikovski är tillbaka på isen kan Luleå snyggt sätta 4-2, ett mål som känns avgörande. Med drygt fyra minuter kvar får AIK chans till spel i powerplay för första gången. Rosén har öppet mål men tyvärr studsar pucken över klubban. Ett mål där hade gett AIK kontakt och möjlighet att kvittera.

I stället kan Luleå slå pucken i tom bur. Oscar Ahlström lyckas reducera och AIK tar åter ut målvakten. Precis som förra gången kan Luleå göra mål i tom bur och därmed stänga matchen.

Sett över hela matchen är Luleå det något bättre laget. AIK visade dock i den andra perioden att man kan störa Luleå. Tyvärr är domarinsatsen svag i den sista perioden vilket missgynnar AIK. Det är bara att dra ett streck över den här matchen nu och ta nya tag på måndag inför fullsatta läktare.