Reagan Rust till AIK

29 juli 2021 17:00
dam

Amerikanskan Reagan Rust förstärker backsidan i AIK Hockey kommande säsong.


24 åriga Reagan Rust ansluter till AIK Hockey och gör sin första säsong i svenska SDHL efter en kort sejour i Ungern och som hockeytränare.

–Reagan är en skridskostark, skicklig högerfattad back som har bra spelförståelse och kommer att vara ett tillskott i laget i alla situationer. Hon har erfarenhet från både RIT, Boston University och PWHPA, och hennes tid i Budapest innan pandemin kommer göra hennes övergång till SDHL lite lättare, inleder Jared Cipparone om värvningen.

–Reagan var kapten i sitt lag på universitetet och kommer att vara en ledare både på och utanför isen. Under våra samtal har jag imponerats av hennes mentala inställning och mognad. Allt detta kommer gagna laget och vi ser fram emot att få välkomna Reagan när hon ansluter i augusti, berättar Cipparone.

Reagan är trots sin unga ålder en kvinna med mycket erfarenhet, inom flera områden. Sen i februari har hon jobbat heltid som hockeytränare med inriktning på skills och särskilda situationer i spelet på individuell nivå.

–Jag brukade vara ledare på mindre läger bara, så det här är första gången jag jobbar med det på heltid. I helgen fick jag även stå på bänken och träna ett lag under en match i Boston, det var första gången i den positionen men det var verkligen kul! Berättar en glad Reagan som precis avslutat ett träningspass innan arbetsdagens början.

Amerikanskan, som är född och uppvuxen i Massachusetts, tog examen från Boston University under 2019 och hade inte några större planer på att fortsätta sin hockeykarriär som spelare. Men efter att den kanadensiska ligan CWHL lades ner det startades den ideella organisationen PWHPA (Proffesional Women’s Hockey Players Association) som gjort det möjligt för fler nordamerikanska kvinnor att fortsätta spela hockey. Något som gjorde att Reagan valde att fortsätta spela.

–Min första säsong var bra och vi gjorde väldigt mycket roliga saker, vi fick åka och spela i Toronto och Philadelphia. Det var häftigt att kunna spela ihop med flera olympiska spelare dessutom, förklarar hon.

–Därefter bestämde jag mig för att åka till Budapest i augusti 2020, men jag hann bara vara där i drygt en månad innan hela landet stängdes ner på grund av Covid-19. Men då kändes det som en bra tidpunkt att fokusera på mitt mentorskap.

Reagan brinner för att hjälpa andra personer och berättar att hon utöver hockeyn driver ett mentorsprogram där hon hjälper uppåt 300 flickor från över 15 olika länder i blandade åldrar.

–Alla håller på med idrott och jag försöker hjälpa dem i deras karriärer. Dels är det mycket om mental styrka, som jag tycker är väldigt viktigt att unga tjejer får lära sig tidigt, till skillnad från mig som fick lära mig själv för bara några år sedan.

På isen är Reagan inte bara mentalt stark, hon beskriver sig som en ivrig och hårt jobbande back som bidrar med mycket energi till sina lagkamrater.

–Jag skulle nog säga att jag är väldigt offensiv och gillar att använda kroppen. Väldigt bra i både powerplayspel och boxplay, men jag tror jag gillar boxplay mest för att man får kämpa ännu mer. Jag hatar att få mål emot mig, så om jag kan hålla min +/- statistik schysst den här säsongen kommer jag vara väldigt nöjd, säger hon.

–Jag är även väldigt peppande på bänken, jag slutar aldrig prata och har mycket energi. Jag vet inte riktigt om svenska spelare är vana vid det, men de får lov att bli det, adderar Reagan och skrattar.

Reagan har god vana av Europa sedan tidigare, hon har besökt över 27 länder och är inte nervös över flytten till Sverige. Efter sin korta tid i Budapest fick hon även känna på den europeiska hockeyn.

–Det jag gillar med spelstilen är Europa är att den är lite annorlunda än i USA, här i Europa handlar det mer skicklighet vilket jag är glad över att få komma tillbaka till!

–Jag ser fram emot att få komma till Sverige och SDHL, jag har bara hört bra saker om ligan. Jag vet var laget håller till och jag känner till några av tjejerna som ansluter. En vän till mig åkte till Sverige förra säsongen och trots att det var pandemi tyckte hon ändå att det var det bästa beslutet hon tagit, så jag tänker att det här nog blir det bästa beslutet jag tar också, berättar Reagan.

Att den sprudlande amerikanskan ser fram emot att få komma igång råder det ingen tvekan om. Nu väntar några få dagar till hemma i USA innan backen sätter sig på ett flyg till Stockholm för att påbörja sin nya utmaning och bekanta sig med nya lagkamrater och en ny klubb.

–Jag vill vara den där backen som stänger igen, det är mitt mål. Jag gillar att skjuta för poängen också, egentligen spelar det ingen roll om jag gör mål så länge någon är där och kan peta in pucken! Vad jag än kan bidra med så är jag taggad på att få göra det och hjälpa laget den här säsongen, avslutar Reagan.

Kontraktet med Reagan Rust är skrivet för säsongen 2021/2022.