AIK tog en övertygande hemmaseger
Publicerad: 2012-03-12

Efter en lite svag första period kommer AIK ut i andra perioden med enorm energi och kan vända matchen. Man går från 0-1 till 3-1 i en av de bästa perioder AIK har spelat den här säsongnen. Tyvärr får segern en bitter eftersmak i och med Rastislav Pavlikovsky fått åka till sjukhus efter en tackling i ryggen av Chris Abbott. I och med segern kvitterade AIK till 1-1 i kvartsfinalserien.

En enorm förväntan låg i luften innan Stockholms enda representant i årets slutspel kom in på isen. Ljudnivån spräcker alla eventuella gränsvärden.

Luleå börjar väldigt aggressivt. AIK kommer inte ur egen zon utan tvingas slå en icing direkt. Det tar några minuter innan AIK kan komma in i Luleås zon. Man gör det via fysiskt spel och många tacklingar. Matchens första utvisning kommer efter 7:31 på Daniel Rudslätt. Luleå får till ett bra powerplay och Tony Koivisto kan ge Luleå ledningen.

Därefter är tempot väldigt högt där ett skridskostarkt bortalag forecheckar aggresivt. Det dröjer innan AIK kan få till några anfall. När man väl får det är det inte särskilt farliga avslut. Det är ett några lägen där det är nära utvisning för bortalaget. Med 20 sekunder kommer till sist en utvisning för Luleå. På den korta tiden hinner inte AIK skapa något så Luleå kan gå till periodvila med ledning.

Sammanfattningsvis är Luleå det starkare laget i den första perioden så ledningen är inte orättvis. AIK har svårt att komma in på Luleås mål och skapa några chanser.

AIK får börja den andra perioden med en man mer. Med bara 14 sekunder kvar av utvisningen styr Niklas Wallin in pucken i eget mål efter att Christian Sandberg har slagit in pucken framför mål.

Nu är det AIK som tar tag i spelet och Luleå som har svårt att hänga med. Bortalagets Johan Fransson är tvungen att ta till oschyssta medel. Även om inte AIK gör mål under utvisningen får man momentum i och med utvisningen. Det är AIK som står för aggressiviteten.

Knappa minuten efter att Luleå blivit fulltaligt kan Oscar Ahlström göra AIK:s andra mål i matchen och sitt tredje i slutspelet. Det är brorsan Victor som tillsammans Tobias Viklund står för passningen.

Målskytten Oscar Ahlström åker sedan på en utvsining efter 8:54. AIK klarar av att freda målet och tar tillbaka initiativet efter att ha blivit fulltaligt. Publiken eldar på AIK som skapar massor med chanser. Daniel Rudslätt kan slå in 3-1 efter att Victor Ahlström lobbat in pucken från bakom mål.

Med bara 10 sekunder kvar av perioden tacklar Chris Abbott AIK:s slovak Pavlikovsky i ryggen. Pavlikovsky far med full kraft in i planket och blir liggande och får föras ut på bår. Abbott får efter en stunds dividerande mellan domarna matchstraff.

AIK får även börja den tredje perioden i numerärt överläge, nu i nästan 5 minuter. Förvisso går en puck i mål men det är redan avblåst. Trots bra spel av AIK blir det inget mål. Spelet är väldigt öppet. Till skillnad från när AIK tidigare har mött Luleå får AIK stora ytor.

Trots att det är Luleå som behöver göra mål är det AIK som skapar chanserna. Luleå får möjlighet att komma tillbaka in i matchen när Nemeth utvisas i mitten av perioden. Även om AIK blir rejält pressade kan man stå emot.

Klockan arbetar nu för AIK som dock måste se till att täppa till bakåt för Luleå är farliga i spelvändningarna. Åter får AIK mycket yta att spela på när Liwing och Tärnström (!) är först upp i anfallszonen. För andra gången i kväll är det en Luleå-klubba som är sist på pucken innan den går in bakom David Rautio.

Siste AIK-spelare på pucken är Jonas Liwing som därmed gör sitt första slutspelsmål. Då återstår det drygt fem minuter av matchen. AIK defilerar hem matchen till publikens stora förtjusning. Med 17 sekunder kvar kan Luleå reducera i power play men det är av akademiskt intresse.

AIK:s seger är aldrig hotad. AIK gör en strålande match där den andra perioden måste vara en av AIK:s bästa någonsin. Det är en fulländad insats av AIK. Tyvärr får matchen en fadd eftersmak i och med Pavlikovskis skada. Nu väntar en tuff match i Luleå på onsdag innan matchserien återvänder till Hovet på fredag kväll. Missa inte den!