Sören "Sulo" Karlsson

5 maj 2017 01:15
Eldsjälar

Fokus på AIK Hockeys hemmamatcher är riktade mot isen i 60 minuters effektiv tid. Men för att allt ska fungera runt omkring är det mycket som ska stämma. AIK Hockey väljer därför att lyfta fram personerna som kanske inte alltid syns men som klubben är tacksam för att de finns.


Ålder: 47 år Bor/familj: Långt från Hovet. Nära Tullgarn med fru och tre barn. Yrke: Musikartist samt författare till böcker med AIK-anknytning. Gör vad på Hovet: Intervjuar profiler i loungen innan och efter matcherna. Hjälpt till på AIK Hockey sedan: Sedan förra sejouren i HockeyAllsvenskan. Favoritspelare i AIK: Per-Erik Eklund & Rolf ”Råttan” Edberg.

Sören Karlsson – eller Sulo som han kallas – har du nog hört talas om fast du kanske inte stött på honom. Det är nämligen han som intervjuar profilerna på Hovet innan och efter AIK Hockeys hemmamatcher i loungen. Vid en första anblick kan man tro att han är en musiker. Som en punkare med håret pekande åt åtskilliga håll.

– Det stämmer, jag jobbar med musik och är låtskrivare – ett av dem projekt jag är inblandad i nu är tillsammans med Kikki Danielsson som gör en comeback inom Countrymusiken och där jag samtidigt hjälper till med hennes låtar i ”Så Mycket Bättre”. Jag spelar även en del med Idde Schultz och med svenska punkbandet KSMB, säger Sulo som dock inte enbart har musik på sin lyra.

– Jag skriver även böcker med AIK-anknytning. Jag jobbar för tillfället på en ny bok som ska ut nästa år.

Det är dock främst musiken som tar upp mycket av Sulos tid. Men när han har tid åker han över till de brittiska öarna för lite fotboll… och musik.

– Jag är med i ett band som heter Crunch i England med ett par legendarer. Dessutom spelar jag tillsammans med Chris Spedding – vilket är häftigt. Han är väldigt stor för mig, berättar Sulo som har en liten musikhemlighet.

– Det är en liten rolig grej som kanske inte alla vet om mig men under en tid skrev jag Lars-Kristerz låtar och det gick så bra att vi fick utmärkelse för bästa dansbandslåt i Guldklaven.

”Med fel betoning kan Sulo betyda toalett” Apropå namnet ”Sulo” är det bra att avhandla det tidigt. Tydligen är det viktigt att betona det rätt – annars kan man nämligen sända fel signaler.

– Det är ett gammalt smeknamn från mina tidiga punkår. Det betyder tydligen ”Den fagre” på finska. Men med fel betoning kan Sulo betyda ”toalett” istället, säger han och skrattar.

Förutom musik och hockeyn är engelsk fotboll en stark passion för 47-åringen.

– Tack vare musiken har jag besökt England väldigt många gånger och jag har fastnat för ett lag där, West Ham. Det sköna med att följa just West Ham är att man aldrig behöver oroa sig - för de vinner nämligen aldrig något, säger han skämtsamt och fortsätter.

– Jag var på FA Cup-finalen när de spelade mot Liverpool år 2006. West Ham ledde fram till övertid – då klev Gerrard fram och sköt in kvitteringen från 30 meter. Och sedan förlorade de så klart på straffar. Det är annorlunda med AIK Hockey, där lever man sig in på riktigt, säger Sulo.

”Bara en tatuering kvar – sedan är det färdigt”

Sören, förlåt, Sulo, är uppväxt i Katrineholm – cirka två timmars bilfärd sydväst om Stockholm. Kärleken till AIK uppstod när han var fem år – en kärlek som bara blivit starkare med åren.

– Jag kommer från en fotbollstokig familj. Vi åkte alltid och såg Norrköping spela och när jag var fem år spelade de mot AIK och de hade riktigt snygga tröjor med snörning i halsen. Då var det klart. När man har valt sitt lag kan man inte byta. Därefter är det väl bara en tatuering kvar att göra – sedan är det färdigt säger han skämtsamt.

Sulo har lätt till skratt och arbetet med AIK Hockey är något han ser som en rolig del i arrangemanget kring hemmamatcherna. Att stå på scen och prata är något han gjort sedan han var liten och han ser alltid fram emot att träffa nya profiler på matcherna.

– Det roligaste är att få höra nya historier eller andra vinklar på gamla historier som man inte hört förut. Mötet med människor och gemenskapen som uppstår när man tillhör en förening är en fantastisk känsla, säger Sulo som börjar tänka tillbaka på sina första framträdanden på Hovet med sin ”proffstippare” Mats Ulander.

– Under min första tid här på Hovet var Ulander den som fick tippa resultatet innan matcherna. Han var väldigt duktig och hade bland annat rätt på förste målskytten i Växjömatchen när Lucas Lawson gav oss ledningen. Det var lite läskigt hur många rätt han hade ett tag men han förlorade lite av sin status när han någon säsong senare tippade att AIK skulle besegra Färjestad med 3–2 och att sista målet skulle göras i tom kasse.

– Jag frågade då honom varför han trodde att Färjestad skulle ta ut målvakten vid ställningen 2–2, det hade han inget bra svar på, säger han och skrattar.

De applåderade tidigare – nu är de tystare

Att jobba för klubben i sitt hjärta är dock inte alltid en dans på rosor. Man lägger ner många timmar under veckorna och det är tufft när det går tyngre för laget. Men i slutändan är det ändå alltid värt det, menar Sulo.

– Bakom fasaden är vi som Bollmora. Man måste springa och se till att allt funkar. Vi som hjälper klubben på sidan av är hjärtat och lungan i klubben. Sedan är det som en symbios. När det går bra på isen är det lättare och springa runt och hjälpa till – går det tyngre är det jobbigare. Men det är alltid värt det.

Minnena från Hovet är många och lätta att prata om – favoriterna är svårare att urskilja men det är några som sticker ut för Sulo som haft Hovet som sitt andra hem stora delar av sitt liv.

– Ett av dem häftigare ögonblicken var när vi lyckades få hål på Viktor Fasth, som då spelade i Växjö, vilket betydde att vi kunde ta steget upp till Elitserien.

– Andra ögonblick som har etsats sig fast är när jag fick den stora äran några år senare att meddela publiken att lillebror (Djurgården, red. anm) hade åkt ut.

– Annars är självklart dem tidiga lyckorusen på 80-talet som man minns tillbaka till.

Det är dock inte enbart på Hovet som Sulo är en profil. På lokala ICA-affären - som är befolkad av Leksand- och Södertäljesupportrar - blir han ofta påmind om vem han är. Dagen efter den svidande övertidsförlusten borta mot Karlskoga gick han ner för att handla och fick ett annorlunda mottagande.

– Personalen applåderade mig när jag kom in efter förlusten. De hade väl inte trott att jag vågade visa mig direkt efter förlusten. Men nu är det tystare från deras sida…