Första perioden sänkte AIK

1 oktober 2011 18:24

Josh MacNevin är tillbaka i AIK. Kanadensaren kunde dock inte förhindra uddamålsförlusten mot Brynäs. Slutresultatet skrevs till 3?4 och AIK inkasserade sin tredje raka förlust. En svag första period bäddade för nederlaget då man gick till periodvila med 1-3. När Brynäs utökade sin ledningen i andra perioden trodde man att matchen var körd. Men två snabba reduceringspuckar i slutet av perioden gav åter hopp. Tredje perioden blev dock mållös trots fina chanser i slutsekunderna för bortalaget. AIK:s mål gjordes av Dick Tärnström, Oscar Ahlström och Daniel Bång. MacNevin stod för en assist i comebacken.


Brynäs startade matchen i ett rasande tempo och bortalaget tvingades ägna matchens första tio minuter med att slå ifrån sig och försöka dra ner matchtempot. Inledningen mot Brynäs var påfallande lik den inledning AIK hade mot Linköping förra veckan då laget helt saknade tempo och inte fick grepp om sina motståndare i början av perioden. Och likt matchen mot LHC skulle detta också straffa sig. Brynäs tilläts göra både 1-0 och 2-0 innan Melin signalerade för time-out, 09.22 in i den första perioden. Först därefter kunde bortalaget komma in i matchen och efter 12:26 lyckades man också nå en reducering genom Dick Tärnström i spel 5 mot 4, ett snyggt slagskott otagbart för Holmqvist i Brynäs-målet. Spelet böljade sedan fram och tillbaka och det såg länge ut som att ställningen skulle stå sig fram till periodpausen men med mindre än en minut kvar av perioden lyckades Lauritzen styra in 3-1 till hemmalaget, psykologiskt betungande för Gnaget.

Den andra perioden började bättre för AIK då man i alla fall kunde matcha Brynäs fart, även om man inte hotade motståndarna nämnvärt. Matchen fortsatte att vara en ganska öppen tillställning och när det tycktes som att AIK äntligen hade fått ordning på sitt försvarsspel från den första perioden så brast man igen. Andreas Dackell fick helt omarkerad i slottet knoppa in 4-1 till hemmalaget. De flesta i publiken trodde nog att resterande delen av matchen skulle bli en enkel resa för Brynäs som välförtjänt hade den ledning som resultattavlan visade. Det var inte mycket som talade för att AIK skulle resa sig. Men inom loppet av en minut i slutet av perioden hade AIK reducerat till både 2-4 via Oscar Ahlström och 3-4 efter ett snyggt slagskott i krysset av Daniel Bång.

Matchens avslutande period kännetecknades av hård kamp från de båda lagen och det skapades också en hel del målchanser som kunde och borde ha resulterat för främst bortalaget. I matchens sista minut plockade AIK ut Fasth och satte en hård press mot motståndarmålet . Man skapade en serie farliga lägen som sånär kunde tagit matchen till förlängning men matchen slutade 4-3 till hemmalaget.

Sammanfattningsvis förlorade Gnaget på grund av ovårdat försvarsspel och dålig backchecking främst under de tio första minuterna av matchen. Brynäs hade både bra fart på rören och skärpa i avslutningarna. AIK får nu ladda om inför tisdagens hemmamatch mot HV71 på Hovet.

Text: Calle Tennander
Foto: Jan Bulér, Pic-Agency.com