MacNevins myra gav AIK två poäng
Publicerad: 2012-01-12

Med sex sekunder kvar av förlängningen gjorde Josh MacNevin 3-2 till AIK och bärgade två poäng med sig hem till Stockholm. Det var en tight tillställning och de båda målvakterna storspelade. AIK var dock nära att få med sig alla poäng hem. Med bara en minut kvar av matchen kvitterad HV bortalagets ledning. AIK:s mål gjordes av Stefan Johansson, Rastislav Pavlikovsky och Josh MacNevin.

Första perioden var jämn. AIK drabbades tidigt av utvisningar och HV71 kunde etablera tryck i AIK:s zon. Dock skapade smålänningarna inga större farligheter framför Fasth. AIK höll ihop powerplayet bra och redde ut situationen.

Farligaste chansen i perioden hade bortalaget då Joahnnes Salmonsson kom fri. Han drog målvakten Andersson i sidled, men lyftningen blev för tam och målvakten kunde rädda med benskydden. AIK vinner skotten i perioden med 8-6.

Bägge lagen kom in till andra perioden med bättre fart under skridskorna. AIK visade mycket vilja och jobbade hårt. Det renderade i en tvåa sedan Johan Davidsson inte rikigt hängde med Sandberg. Det dröjde inte länge innan AIK:s andra powerplay för kvällen gav resultat. I en bökig situation vid sargen grävde MacNevin och McDonell fram pucken till Stefan Johansson som klippte direkt. Pucken letade in sig mellan benen på HV-målvakten.

I minut tio var det dags för bortalaget att göra sitt andra mål. Återigen är den offensivt skicklige Stefan Johansson inblandad. Det blir retur på hans skott från blå och påpasslige Pavlikovsky tar tillfället att peta in pucken.

Men HV vek inte ner sig trots de två snabba målen. HV-tränaren Ulf Dahlén tog time out efter målet och hemmalaget vaknade till. Efter två minuter gav det utdelning. Johan Lindström reducerade till 2-1 efteren fin framspelning från Andreas Falk bakom mål. Viktor Fasth var chanslös.

Perioden bjuder inte på några fler mål. AIK vinner skotten med 16-9.

I tredje perioden blev AIK passiva och HV71 fick föra spelet. Fasth fick göra några riktigt kvalificerade räddningar. Det såg länge ut som AIK skulle få med sig tre poäng. Men trots hyfsad kontroll på matchen kunde AIK inte hålla sin ledning till slutet. Fasth hade inte en möjlighet att stå emot Johan Lindströms styrning framför mål med knappa minuten kvar.

Fasths fantomräddning i förlängningen var kvällens höjdpunkt. Mikko Louma gör allting rätt när han kommer fri med målvakten. Men med smidighet och explosivitet hinner Fasth med och i sista sekunden sträckte han ut och räddade det öppna målet med klubbspetsen.

Och marginalerna skulle visa sig fortsätta att vara på bortalagets sida när avgörandet kommer. Med sex sekunder kvar testar MacNevin att skjuta. isskottet letar sig mellan Andreas Anderssons ben och med knapp styrfart letade den sig över mållinjen. Det blev videogranskning och målet godkändes.

Tränare Melin var nöjd med de två poängen efter matchen: – Vi gör en ganska bra bortamatch, vi försöker hålla tempot uppe trots att vi är på bortaplan. Vi hade en hyfsad kontroll i tredje, lite tråkigt att de får in en puck på slutet. Men vi är ändå nöjda att lämna Jönköping med två poäng.