Viktig AIK-seger

8 oktober 2011 19:20

Efter fyra raka förluster vann AIK hemma mot Skellefteå med 2?1. Bra försvarsspel från båda lagen bäddade för en jämn och spännande match. Med fyra sekunder kvar av första perioden skickade Robert Rosén upp pucken i nättaket bakom duktige Joakim Eriksson. Ett resultat som stod sig till en minut kvar då Johannes Salmonsson lade in pucken i öppen kasse. Skellefteå reducerade med 15 sekunder kvar, men segern var därefter aldrig hotad.


AIK får i inledningen av matchen chansen att spela i powerplay sedan Oscar Lindberg i bortlaget inte hängt med och dragit på sig en utvisning. Det numerära överläget är avvaktande och hemmalaget skapar inte många målchanser. Skellefteå klarar av det tidiga boxplayet och växer in i matchen med hjälp av bra skridskoåkning. När bortalaget drar på sig ännu en onödig offensiv utvisning får AIK chans att etablera anfallsspel. Hemmalagets andra chans i powerplay blir bättre och laget har bra tryck i anfallszon men ingen puck smiter in bakom duktige Joacim Eriksson som vaktade bortakassen. Det ser ut som att lagen ska gå till periodvila med resultatet 0-0 men Robert Rosen ville annat. Han fick pucken efter en stolpretur och sköt in 1-0 till AIK ? med bara fyra sekunder kvar av perioden.

I inledningen av den andra perioden är det Skellefteås tur att spela powerplay. Bortalaget skapar flera heta målchanser men Viktor Fasth gör ett par fina parader och laget lyckas klara av det två minuter långa numerära underläget. Den andra perioden är mer öppen och båda lagen skapar chanser men målen uteblir. Skellefteå var det lag som hade pucken mest och skapade ofta tryck i anfallszon. Men två bra målvakter såg till att ställningen efter två spelade perioder fortsatt var 1-0.

I början av tredje perioden fick båda lagen chansen att spela i numerärt överläge. Men ingen kunde ta vara på möjligheten. Skellefteå, som var tvugna att gå framåt, tog tag i taktpinnen i sin jakt på kvittering. Men analysen efter HV-matchen hade gjort verkan. AIK:s försvarsspel var mycket bättre än senast och laget lyckades hålla tätt. Skellefteå tog ut målvakten för att få in en kvitteringspuck. Men, som oftast, gav det motsvarande effekt. Johannes Salmonsson satte spiken i kistan när han skickade in pucken tom kasse. Skellefteå lyckades dock få lite nerv i matchen när man, med 14 sekunder kvar, fick in en reduceringspuck. Men närmare än så kom inte norrlänningarna inte. AIK kunde efter matchen räkna in tre nya välbehövliga poäng.

Nästa vecka väntar en lång roadtrip för Gnaget. Tre bortamatcher mot Frölunda, Växjö och HV71.

Text: AIK Ishockey
Foto: Sami Grahn / Pic-Agency.com