Inför AIK - Timrå IK: "Vi måste vara ödmjuka inför att jobba stenhårt i varje byte"

14 november 2017 13:20

Efter att AIK kom från en vinst mot Tingsryd kunde man tyvärr inte följa upp det i lördags i matchen mot Södertälje, än en gång blev det tyvärr hemmaförlust. Imorgon är det dock tänkt att den på sistone lite trista hemmastatistiken ska brytas när serieledande Timrå kommer på besök. David Engblom och Robin Axbom intervjuas om SSK-matchen och morgondagens match mot Timrå.


Det var onekligen en bitter känsla de flesta lämnade Hovet med i lördag mot SSK. Spelmässigt gick mönstret att känna igen med mycket skott och lite utdelning.

– Matchbilden var som det varit i de senaste hemmamatcherna. Vi är inte nöjda med förstaperioderna vi presterar nu. Vi får lite för dåligt tryck på motståndarna och är ojämna i perioderna. Det har varit okej starter men vi har en tendens att tappa efter några minuter in i första perioden och då har motståndarna ofta gjort mål. Då hamnar vi i ett jagande läge som inte varit så lyckat för oss hittills. Vi hinner inte ge första perioden den chans vi behöver för att ta tillbaka det underläget heller. Vi gör väl en okej andra och tredje period där vi skjuter en hel del skott. Om de är av kvalitet eller inte kan diskuteras. Vi har pratat lite om det med spelarna, tar vi skott för att hota eller blir det nödavslut? Så vi har tryckt på att inte ta dessa nödavslut. Det blir en del hockeyklyschor att vi måste in framför mål och jobba där. Skytten har ansvaret för att pucken kommer fram och de andra för att komma åt returer och skymma målvakt, för det är oftast så mål görs idag. Det gäller bara att fortsätta skapa lägen för i framtiden kommer puckarna gå in, säger David Engblom.

- Det är jäkligt tungt med 3 raka förluster. Det är på hemmaplan vi ska vara starka så det är klart att det svider som fan. Vi har flera bra lägen att göra mål men spelet i övrigt måste upp något eller ett par snäpp, framförallt mot vad vi spelat på hemmaplan på sistone, säger Robin Axbom.

Vad är det som gör att vi inte kommer upp i den standard vi vill på hemmaplan?

AIK har varit väldigt starka hemma de senaste åren, iaf är det den känslan man har och kanske främst har man gjort bra första perioder. Svårt att ge ett svar på den frågan men av någon anledning har vi haft lättare att starta på bortaplan. Ofta är det så som spelare att du vaknar till ordentligt först efter att du varit inne i en närkamp. Spelarna måste söka efter de här situationerna, säger David.

- Jag vet inte riktigt vad det faktiskt är som gör att vi inte är så bra som vi vill vara. Vi måste bara försöka att kriga mer därute och vilja vinna varje match. Det är ju så jäkla jämnt i serien nu också. Vi skulle behöva få en winning-streak igen så vi får lite trygghet i spelet. Än så länge är det svajiga hemmaspelet inget som satt sig riktigt mentalt skulle jag säga, värre om det fortsätter efter jul. Men vi ska absolut göra allt för att börja vinna hemma nu, absolut, säger Robin.

Engblom och Axblom har även några lugnande ord till frustrerade Gnagare.

- Spelarna vill inget hellre än att vinna på hemmaplan framför fansen, det måste man förstå. De försöker göra så gott de kan, ibland låser det sig. Fortsätt att göra så gott ni kan och kom till matcherna och stötta laget även i motgångar. Ibland studsar inte pucken med men vi behöver allt stöd vi kan få - i med och motgång. Det är 52 omgångar som ska spelas innan det summeras, säger David.

- Vi kommer, vi kommer. Vi har ett tillräckligt bra lag för att vända på det här så det är jag inte orolig för. Än så länge har vi väl på det stora hela i serien gjort det okej men på pappret har vi ett topplag och det är dit vi siktar, säger Robin.

"Vi ska gå all in mot Timrå"

Match imorgon mot serieledande Timrå. Vad har ni gått igenom inför?

Lite av de vanliga bitarna. Vi kollar hur Timrå spelar, hur deras powerplay och boxplay fungerar. Sen handlar det ju såklart om oss, vad vi ska göra. Så det är ett litet filter där hur mycket man fokuserar på motståndarna, men det finns svagheter hos dem som man ska utnyttja, säger David.

Vi måste mer in på mål. Visa mer vilja att gå in mot mål och göra det lite grisiga jobbet. Så skymma målvakten och ge allt för att få in pucken är väl något som vi pratat om. Vi måste vara ödmjuka inför att gå in och jobba stenhårt i varje byte. Vi ska gå all in för vi vill bli mer trygga i spelet på hemmaplan och visa att vi är ett bra hemmalag, säger Robin.

David Engblom avslutar med vad han speciellt vill se i matchen.

-En rejält jävla taggad första period. Framförallt de 4-5 första bytena måste vi använda för att sätta respekten i Timrå. Jag vet att grabbarna har det i sig, så det gäller för dem att lyfta fram det och vi tränare ska hjälpa dem med det, säger David.

Nästa hemmamatch

AIK - Timrå IK | Ons 15 nov | 19.00 | Hovet | Biljettlänk ››