Danne Ytterberg

26 april 2017 01:11
Eldsjälar

Fokus på AIK Hockeys hemmamatcher är riktade mot isen i 60 minuters effektiv tid. Men för att allt ska fungera runt omkring är det mycket som ska stämma. AIK Hockey väljer därför att lyfta fram personerna som kanske inte alltid syns men som klubben är tacksam för att de finns.


Ålder: Fyller 55 i sommar. Bor/familj: Tullinge med frun Carina. Två barn: Kenneth 26 år & Angelica 22 år. Yrke: Arbetar med driftövervakning på Skatteverket Gör vad på Hovet: Ansvarar för försäljning av 50/50-lotter och utsmyckning av arenan. Hjälpt till på AIK Hockey hur länge: Sedan 1972. Favoritspelare i AIK: Svårt att bara nämna en, Honken är dock självskriven.

Hovet är för många hockeyälskare ett andra hem. Men för att folk ska känna sig hemma behövs det en känsla som får en att känna sig välkommen. Och den uppgiften har fallit på Danne Ytterberg och hans medarbetare som ordnar med all dekoration som du ser när du vandrar inne på Hovet; tapeten med utdrag från gamla tidningsartiklar som får en att minnas gamla storhetstider, läktarstaketen nere vid isen som är utsmyckade med AIK-flaggor samt veporna längs gångarna som ger färg och liv till en annars grå miljö.

– Då vi delar arena med DIF måste vi ju ”AIK-fiera” den när vi spelar hemmamatch så man får lite extra ”hemmakänsla”. Det gör jag genom att ordna med hanteringen kring 50/50-lotterna, utsmyckningen av arenan, vilket omfattar dessa typer av uppgifter, säger Danne som inte bara fyller 55 i sommar utan även firar 45 år på Hovet.

– Jag började så fort jag fick möjlighet – vilket var 1972. Anledningen till att jag jobbar vid sidan av och inte på planen är att jag inte haft tillräckligt med talang för att kunna bidra på varken hockeyrinken eller fotbollsplanen, säger han skämtsamt.

”Jag hade en pappa med gott omdöme”

Danne började sin karriär i AIK med att sälja lotter på både fotboll- och hockeymatcherna. Därefter har uppgifterna blivit fler. Inkörsporten till allt var att han fick agera bollpojke på Råsunda 1971.

Vid sidan av AIK och jobbet på Skatteverket tillbringar han sin lediga tid med sin fru Carina och barnen. Men att vara behjälplig slutar inte när han lägger nycklarna på byrålådan i hallen. Det finns saker att göra även på hemmaplan.

– Vi har tre husdjur, en undulat, en landsköldpadda samt en katt som behöver tas hand om. Jag försöker att vara med familjen och vänner så mycket som möjligt när inte AIK tar upp tiden man har efter jobbet.

Likt många andras vägar in till supporterskapet var det föräldrarna som gav Danne en liten knuff. Eller rättare sagt hans pappa.

– Jag hade en pappa med gott omdöme som tog med mig på rätt lags matcher, och sedan var man fast, säger Danne, som - likt många andra - har guldåren på 80-talet som dem bästa minnena.

– Dem är helt klart svårslagna men revanschkänslan man får när man tar sig tillbaka till en högre serie är väldigt skön den också.

Och för en som Danne - med så många år på Hovet - är det svårt att välja ut en favoritspelare i AIK Hockey.

– Favoritspelaren i laget just nu är Christian Sandberg. Men genom alla tider är det i stort sett dött lopp, säger Danne innan han börjar räkna upp nästan en hel laguppställning:

– Leif Holmqvist, Gunnar Leidborg, Roger Lindström, Ulf Isaksson, Bengt Lundholm, Mats Ulander, Mats Thelin, Rolf Edberg, Leif Holmgren, Peter Gradin, Thomas Gradin, Lars-Erik Eriksson och Per-Erik Eklund. Det finns så många, det går inte att bara välja en spelare från den magiska perioden, säger han innan ett namn poppar upp.

– ”Honken” är ju självskriven.

”Hela idrottsrörelsen i Sverige bygger på ideella krafter”

Danne är föreningsmänniskan personifierad. Han gillar att arbeta i lag – oavsett om det gäller sport eller inte.

– Jag vill gärna vara med och påverka sådant som jag brinner för och om jag kan så vill jag gärna ställa upp. I snart tio år har jag till exempel organiserat nattvandring i Tullinge. Jag har också arbetat inom ett par olika föräldraföreningar under barnens skolgång, säger han och betonar vikten av ideella.

– I princip hela idrottsrörelsen i Sverige bygger på ideella krafter. Det är allt från föräldrar som skjutsar sina barn till träningar och matcher, tvättar lagets kläder, står i caféterior på helger och säljer lotter och gud vet vad till sitt favoritlag.

Men trots att det ibland kan ta upp mycket av ens tid – är det alltid med ett leende Danne står på Hovet.

– Det absolut roligaste med mitt arbete är försäljningen, eftersom jag då får träffa så många genuina AIK:are som stöttar klubben extra genom att köpa både program och lotter.

AIK är en del av Danne Ytterbergs identitet. På kroppen har han fyra tatueringar, båda barnens namn samt AIK:s ursprungliga sköld och den nuvarande. Han rekommenderar folk att höra av sig till kansliet ifall de – likt honom – har ett brinnande intresse för klubben och vill dra sitt strå till stacken.

– Tveka inte! Det är bara att kontakta någon på kansliet. Du kommer få lära känna en massa nya människor som delar din stora passion för klubben. Då dem allra flesta fortsätta att jobba ideellt år efter år skaffar man sig vänner för livet.