Lär känna: Christoffer Malm
Publicerad: 2021-04-09
herr
Tidigare under säsongen presenterades Anders Gozzis efterträdare Christoffer Malm, som efter tre år i Rögle nu ska ta över som sportchef i AIK Hockey. Lär känna sportchefen här i en längre intervju.

30-åriga Christoffer Malm bor i Båstad tillsammans med sambon Lovisa och deras snart 2-åriga dotter Molly, paret får dessutom inom kort tillökning i familjen. I och med sin nya roll som sportchef i AIK Hockey är fritiden minst sagt begränsad.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag hade någon fritid just nu när det känns som att timmarna på dygnet inte räcker till med allt vad det innebär med telefon, mail och x antal timmar video per dag, förklarar Christoffer.

Han berättar att han, utöver att spendera tid med familj och vänner, gärna spelar padel och golf så ofta han får möjlighet, samt har ett intresse för aktier. När han snart flyttar upp till Stockholm och tid finns ser han även fram emot att få utforska staden, för en favoritplats har han inte hunnit få riktigt än.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag har otroligt dålig koll på Stockholm, tyvärr. Kanske blir Skansen en favoritplats att besöka nu med små barn?

Christoffer insåg relativt tidigt att han ville arbeta med hockey i framtiden, men att en karriär som spelare inte var aktuell.

– Jag hade ganska tidigt lite tankar och idéer om vad jag ville göra. Jag började plugga Sport Management på Malmö universitet, kom därifrån in på agentyrket och hade praktik på en agentur under något år. Därefter hoppade jag på jobbet som scout för Rögle - vilket senare ledde till assisterande sportchef.

I Rögle arbetade Christoffer i tre år, tätt tillsammans med klubbens sportchef Chris Abbott. När han får frågan om vad han bär med sig från tiden i Rögle har Christoffer svårt att veta var han ska börja.

– Jag har lärt mig enormt mycket under mina år i Rögle och med alla jag har jobbat med och stött på under resans gång. Nätverket jag har byggt upp, att få ha varit med på en resa från att vara ett lag som hade svårt att etablera sig, till att bli ett slutspelslag som slutade topp-3 mina två sista säsonger. Samt hur ledarskap, lagbygge och kravställning hade så stor betydelse. Det är några av sakerna, säger han.

Som hockeyspelare beskriver Christoffer sig själv som den positiva och glada lagkamraten som alltid såg alla, oavsett roll. När det väl var dags för match eller träning gav han sitt allt, och ville verkligen alltid vinna. Nu som sportchef beskriver han sig även med andra kvalitéer och egenskaper.

– Till att börja med kommer jag alltid att vara mig själv. Framförallt kommer jag vara rak och ärlig, jag anser att bra ledarskap handlar väldigt mycket om tydlighet och god kommunikation. Det ska inte finnas några oklarheter i vad varken jag, eller AIK som jag representerar vill eller tycker i olika lägen. På så sätt kommer spelare och tränare alltid få en rak bild över saker och ting.

Frågan om hans ålder dyker upp igen, som den säkerligen ofta gör för en sportchef i 30-års åldern. Hur ser han egentligen på att han är så pass ung och har den rollen i en stor klubb som AIK Hockey? Men för Christoffer Malm är det inget hinder.

– Jag väljer egentligen bara att se det som en fördel! Jag har redan nu samlat på mig några års erfarenhet av vad jobbet innebär och vilka delar jag kommer lägga extra vikt vid. Jag är tydlig i mitt sätt att leda människor och har lärt mig oerhört mycket under mina tidigare år i Rögle som jag tar med mig. Att skapa en miljö där alla vill framåt och jobba tillsammans varje dag kommer vara något som kommer implementeras i AIK, berättar han och fortsätter:

– Att sen ha fått chansen i just AIK, som är en så pass stor förening men också med historiken som finns känns oerhört ärofyllt och det är något jag är väldigt stolt och glad över!

Christoffer tillträdde sin roll som sportchef 1 april, men har redan kommit långt i sitt arbete. Bilden av vilken hockey AIK ska spela, och vilka typer spelare som ska spela den har han klart för sig.

– Till att börja med är det lättare sagt än gjort att beskriva den hockey man vill se sitt lag spela, för det börjar någonstans med materialet man har till sitt förfogande. De spelare vi kommer att bygga detta AIK med är spelare som kan spela en fartfylld hockey med kontroll på pucken, och kan hantera ett passningsspel i högt tempo. Vi ska vara ett lag som är extremt jobbiga att möta varje kväll, förklarar han.

– Jag anser att det redan idag, med både kontrakterade samt spelare vi kommer att jobba på att förlänga med, finns en bra grund att bygga ifrån. Vi har spelare som är från Stockholm och AIK, och vi har spelare som både besitter spets- och ledaregenskaper. Vi kommer jobba på att dels få in spelare som besitter de kvalitéer jag nämnde tidigare, men ännu viktigare få in människor med rätt personlighet som är bra i grupp och som alltid sätter laget framför jaget. Vi kommer även jobba på att få in en lite större bredd i laget vilket kommer generera konkurrens samt en tävlan på varje träning som vi kommer eftersträva.

Christoffer säger ”vi” och syftar främst på den jämnåriga huvudtränaren Anton Blomqvist, som ska leda laget även under kommande säsong. En sportchef och en huvudtränare arbetar nära varandra och Christoffer och Anton är inget undantag. Duon har redan spenderat otaligt många timmar tillsammans i telefon för att dels lära känna varandra, men även komma fram till hur de ska arbeta framåt.

– Vi har egentligen pratat hockey från morgon till kväll. Allt ifrån hur vi vill spela till att diskutera spelare, och ganska snabbt insåg jag att vi har liknande syn kring hockey och vad för spelare vi vill ha hos oss - vilket givetvis är en stor fördel. Vårt samarbete tillsammans har bara börjat och vi är extremt motiverade båda två att göra något fantastiskt här, vilket vi kommer jobba för varje dag, säger Christoffer.

Trots en skånebekanting som huvudtränare kommer Christoffer till en ny stad, och en ny klubb. Men Hovet, och AIK-supportrar är inte främmande för honom.

– Till att börja med är det bästa med Hovet just nu att få ha det som hemmaplan, för det är en otroligt tuff plats att komma till som bortalag. Det bästa med AIK-supportrarna är det enorma tryck de skapar på Hovet vilket lyfter fram varenda AIK-spelare från start till slut. Publiken och fansen är en så stor del av hockeyn, och jag hoppas att vi snart får slå upp portarna och välkomna alla in igen för att ge oss den extra styrkan vid varje match, säger han och berättar sedan om en personlig AIK-favorit:

– Nils Höglander gjorde kanske inte det största avtrycket under sin tid i AIK, innan han kom till Rögle. Men han är en favorit just för att jag lärde känna människan Nils som älskade att ”leka” hockey vilket har gjort honom otroligt framgångsrik redan nu trots sin ringa ålder.

När han får frågan om favoritspelaren genom tiderna svarar Christoffer med ett ”Oj!” och funderar.

– Sidney Crosby skulle jag säga är med på den listan just för han är så otroligt komplett som spelare och har ett driv av att alltid bli bättre, säger han sen.

Än är det tidigt i april och långt kvar tills pucken släpps i HockeyAllsvenskan säsongen 2021/2022. Men AIK Hockeys sportchef Christoffer Malm ser oerhört mycket fram emot hösten.

– Youtube-videos från de sista matcherna säsongen 2018/2019 har rullat några gånger och det är något jag längtar efter att få uppleva själv väldigt snart, avslutar han.

AIK Hockey