Inför BIK Karlskoga - AIK: "Vi har kapacitet att dominera matcherna mer"

5 december 2017 13:25

Nästan en vecka har förlöpt sedan den senaste matchen, den trista historien mot Björklöven. Imorgon är det dags för match igen när ett revanschladdat AIK beger sig till Värmland för ett möte med BIK Karlskoga. David Engblom och Ludvig Claesson intervjuas inför morgondagens match.


Det har varit några matcher på sistone där AIK i stort gör en helt okej/bra match men man har en period i matchen där man dippar rejält och blir straffad, såpass mycket att det inte går att reparera. Just matchen sist mot Björklöven var en sådan match.

– Det ser ofta ut så i en match att det är perioder där man är mindre bra. Svårt att komma ifrån helt men däremot får man inte sjunka ner så lågt så som det blivit ibland för oss. När man får sådana minuter mot sig måste man iaf försöka vara noggrann i jobbet som ska göras och det är väl där vi fallerat. Om man inte är noggrann och jobbar hårt för varandra så som vi ändå trycker på innan då straffar det oss hårt. Senaste matchen var otroligt tung. Att släppa in ett mål i boxplay, det kan hända men vi fortsätter att slarva med saker som gör att vi inte ger oss själva chansen, säger David Engblom.

- Det har vi ändå pratat om att vi måste vara konsekventa över 60 min för det måste man vara, har man några mindre bra byten så kan man bli straffad hårt så som vi blivit. För oss gäller det att hålla koncentrationen uppe hela matchen. Det kanske har varit ett problem för oss, har ärligt talat inte tänkt på det så mycket själv. Det kommer alltid perioder i matcherna där man är tillbakatryckt men de låga dalarna måste vara mindre och inte lika låga som de varit, säger Ludvig Claesson.

Tankar om matchen i övrigt?

- Första bytena är helt okej fram tills att vi får spela boxplay, sen gör ju de två snabba mål. Någonstans där innan utvisningen gör att vi slarvar med småsaker som gör att vi tar utvisningar och då är det tufft mentalt att komma tillbaka och rytmen. 4-0 på tavlan är svårt oavsett vilken del i matchen det är. Efter deras sista mål studsar vi upp en del och skapar några chanser i andra perioden vilka vi hade behövt förvalta för att få Björklöven att känna någon slags nervositet, säger David.

Står det 4-0 efter 10 min måste man ha ett riktigt bra medstuds för att vända sån match. Vi var inte på tårna när pucken släpptes och det var nog den sämsta stunden i en match den här säsongen. Efter det så spelade vi ändå upp oss men det går inte att ha en sån dålig period i en match. Vi har pratat om det att vi måste vara på tårna från start för sådana här händelser får inte hända, säger Ludvig.

Det har gått nästan en vecka sedan senaste matchen. Tiden har använts till fystest, reflektion och återhämtning.

- Dels har grabbarna gjort ett cykeltest och det positiva är att vi har fått ett förhöjt medelvärde. Det är bra, spelarna krigar på varje dag och det visar sig. Vi hade en träning i fredags där vi gick igenom matchen mot Björklöven och pratade om viktiga grunder och om hur vi vill att vi jobbar för varandra och för klubbmärket. I lördags var de lediga och sen har vi startat upp den här veckan med träningar, säger David.

- Vi har snackat mycket om att bli bättre med puck och att vi ska vårda den inom laget bättre. Vi måste få in mer puckar i anfallszon och bygga spelet bakifrån. Vi har även pratat om att vi måste bli starkare i styrspel och forecheck. Vi har kapaciteten att dominera matcherna mer och det vill vi självklart bli bättre på, säger Ludvig.

Har det varit skönt med ett break för att samla kraft eller vill man bara studsa tillbaka så fort som möjligt?

- Lite både och. Det var iaf skönt att vi gick tränade i fredags så att vi verkligen fick stänga Björklöven-matchen så gott det går. Annars behövs det alltid några återhämtningsdagar någon gång så det kanske var bra att de var inlagda nu, säger David.

- Både och. Nu fick vi ett break så det utnyttjade vi och samlade oss. Vi har kunnat fokusera på sakerna vi vill göra mot Karlskoga, säger Ludvig.

I söndags passade även AIK på att annonsera två nyförv i form av Erik Nyström och Alexander Deilert.

- Det är ju två offensiva spelare så vi förväntar oss offensiv kraft helt enkelt. Förhoppningsvis går de in och förstärker vårt powerplay också. Förmodligen är de spelklara imorgon, vi räknar med att pappersarbetet blir klart, berättar David.

"Vi ska kombinera hårt jobb med välvårdat passningsspel"

Det väntar match imorgon mot Karlskoga, ett lag som blandat och gett på sistone men som alltid är en tuff motståndare. Vad trycker ni på speciellt imorgon?

För det första är varje match en svår utmaning. Spelar inte roll om det är borta eller hemma. Men det krävs att vi gör det vi poängterat sen i fredags - man gör jobbet på isen varje sekund man är där ute. Det är återkommande. Slarvar man med det så lämnar man matcherna lite mer åt slumpen och hamnar i motståndarnas händer. Jobbar vi noggrant och tar tillvara på de lägena vi skapar så ska vi inte bjuda på så mycket och då ger vi oss själva goda förutsättningar för att vinna, säger David.

- Såklart att vara med från start, annars har vi sett över säsongen gjort ganska bra bortamatcher. Vi har spelar bra på bortaplan och fått tre poäng i svåra matcher, inte släppt till många målchanser samtidigt som vi utnyttjat våra. Det blir viktigt imorgon att ha ett bra försvarsspel genom att vi jobbar riktigt hårt ute på isen. Karlskoga borta är en tuff bortamatch men om vi jobbar hårt men samtidigt kan kombinera det med välvårdat passningsspel och får fast pucken i anfallszon så har vi mycket goda möjligheter till att vinna, berättar Ludvig.