Forwarden Sarah-Ève Coutu-Godbout klar för AIK

4 juni 2021 14:59
dam

AIK Hockey värvar den offensivt starka kanadensiskan Sarah-Ève Coutu-Godbout från NWHL.


AIK Hockey stärker upp laget med ytterligare en transatlant i form av 23-åriga Sarah-Ève Coutu-Godbout som efter sin universitetskarriär spelade i Toronto Six i NWHL. Huvudtränare och sportchef Jared Cipparone berättar mer om den offensiva forwarden:

– Sarah är den typen av spelare som vi tycker är viktig att få in den här säsongen. Hon är en skicklig forward som är stark runt målet, tävlar mycket och är ambitiös. Hon har bevisat under hela sin universitetskarriär och även nu senast i NWHL vad hon går för. Sarah har ett väldigt bra skott, är stark med puck och har bra förståelse för spelet.

– Det som verkligen imponerade på mig under våra samtal var Sarahs attityd och personlighet. Hon är en lugn och intelligent tjej som är väldigt seriös i allt hon gör, och den mentaliteten kommer att stärka vårat lag, avslutar Jared.

Den snart 24-åriga fransk-kanadensiskan flyttade till Quinnipiac University i Connecticut, USA, från sin hemstad Rouyn-Noranda i nordvästra Québec när det var dags att studera vidare. En flytt som hon beskriver som nyttig för hennes personliga– och hockeyutveckling.

– För det första var jag ju inte speciellt bra på engelska, eftersom vi bara pratar franska hemma. Det var en långt hemifrån, 15 timmars bilfärd och i ett annat land såklart. Men jag tycker att jag utvecklades mycket på Quinnipiac University, blev bättre och bättre varje år och framförallt ökade mitt självförtroende väldigt mycket, berättar Sarah.

– Det här är lite liknande, så jag kommer kunna se tillbaka på hela den erfarenheten nu när jag ska flytta till Sverige, och känna mig trygg i det, lägger hon till.

Sarah-Ève är, precis som Jared Cipparone beskriver henne, en lugn person med starka offensiva kvalitéer. Hon är en snabb spelare med en god spelförståelse.

– Jag skulle säga att jag är en ’play-maker’, jag gillar att skapa lägen och använda min snabbhet och skicklighet för att ta mig runt målet. Det jag skulle vilja bli lite bättre på är egentligen allting, jag vill alltid utvecklas och bli bättre, men mest är det väl det defensiva spelet i vissa lägen, erkänner hon.

Även om Sarah aldrig spelat någon annanstans än i Nordamerika, och aldrig med svenska spelare, berättar hon att hon är väldigt nyfiken på de europeiska spelarna. Och trots väldigt mycket nytt bland annat i form av större is och annan spelstil tror Sarah att hon snabbt kommer kunna anpassa sig och passa väl in i SDHL.

– När jag var med i Kanadas U18 lag spelade vi mot lag som Sverige och Finland, och jag tyckte att de var så skickliga allihopa! De var väldigt rörliga och kvicka på skridskorna, det är sådant vi nordamerikaner tittar på när vi tittar på den europeiska hockeyn. Det hoppas jag kunna lära mig utav nu när jag ska spela i Sverige.

– Jag tror jag kommer lära mig mycket under den första tiden av träning och träningsmatcher. Det är en stor skillnad för mig med större is och så, men jag har sett lite highlights från matcher och jag tror att jag kommer passa in bra i ligan och i AIK, fortsätter Sarah-Ève.

Redan under sitt seniorår på universitetet hade Sarah-Ève tankar på att spela i Sverige eftersom hon hört talas om SDHL från de spelare som hon känner i ligan, och efter samtalen med Jared Cipparone kändes valet självklart.

– Att jag ville komma till AIK var dels mycket för de faciliteter som finns med bland annat gymmet och rinken. Jared berättade även att det är en stark familjekänsla i laget, vilket är viktigt för mig som kommer till ett helt nytt land - att då veta att tjejerna har en bra sammanhållning. Sen känns det även bra att Jared själv är från Kanada, och såklart att Stockholm är så fint, berättar hon.

Just Sverige är Sarah mycket nyfiken på, hon nämner att hon vill få lära känna landet och kulturen, och få spela med de ’fantastiska européerna’.

– Det är så mycket jag ser fram emot! Sverige är ganska likt norra Québec där jag kommer ifrån, även om Europa såklart är annorlunda ändå. Jag längtar efter att få smaka maten, och kaffet!

– Jag hoppas att jag kommer få bidra mycket offensivt och till målrika matcher. Förhoppningsvis kan jag göra mitt för att hjälpa laget vinna så mycket matcher som möjligt, avslutar Sarah-Ève.

Kontraktet med Sarah-Ève Coutu-Godbout är skrivet för säsongen 2021/2022.