Dagens Industri om AIK Ishockey nyemission
Publicerad: 2021-02-09
Dagens Industri var först att skriva om AIK Ishockeys nyemission. Nedan kan du läsa Peter Lundegårdhs artikel "AIK Hockey ber om nya pengar för att rädda ekonomin – tunga namn i ägarlistan

Bland AIK Hockeys redan kända aktieägare finns prins Daniel och Jacob Wallenberg.

AIK Hockey tvingas återigen be supportrarna om pengar för att rädda ekonomin. Via en nyemission hoppas klubben få in 5 miljoner kronor för att täcka hål som coronapandemin rivit upp i verksamheten.

”Det är svårt att sia om en exakt summa men i grova termer har vi på grund pandemins alla restriktioner haft ett inkomstbortfall på dryga 9,5 Mkr under säsongen som löper nu”, säger Anders Olson, vd för AIK Ishockey.

Klubben har fått bidrag från Riksidrottsförbundet och stöd för korttidspermitteringar, men av allt att döma kommer det ändå att fattas cirka 5 Mkr när böckerna stängs för det brutna räkenskapsåret i slutet av april.

”Vi är väl medvetna om att det är tufft att gå ut och fråga AIK:arna om ytterligare insatser, men förhoppningsvis finns en förståelse för att situationen vi befinner oss i är något vi inte kan kontrollera”, säger Anders Olson.

Nyemissionen sker i samarbete med finansieringsplattformen Pepins, som AIK Hockey använt sig av tidigare. Första gången var för två år sedan då man fick in 9,2 Mkr och därefter gjordes en runda på 4 Mkr.

Den här gången har privatpersoner gått in och garanterat 2 Mkr, men vilka det är hålls hemligt.

”Jag kan inte berätta mer än att det är ett antal privatpersoner som redan stöttat oss tidigare och som vill vara anonyma”, säger Anders Olson.

AIK Ishockey AB har de senaste fem räkenskapsåren drivits med förlust. Senast man kunde visa på ett positivt resultat var säsongen 2011/2012. Efter att ha halkat ur SHL säsongen 2013/2014 har problemen fortsatt.

Klubben hotades av konkurs 2015 men räddades av börskändisarna Torbjörn Törnqvist som tillsammans med Erik Paulsson gick in med 22 Mkr i en företagsrekonstruktion.

Bland klubbens redan kända aktieägare finns annars Jacob Wallenberg och Peter Wallenberg samt prins Daniel liksom tidigare NHL-proffset Mattias Norström.

I tidigare emissioner har bland annat Microdatas grundare Mats Gustavsson och Veddestagruppens ägare Tomas Åsell gått in med större summor.

Klubbens värde skrivs före den nu aktuella emissionen till 68 Mkr. Teckningskursen är 7 kronor och minsta post är 143 aktier, det vill säga en teckningslikvid på dryga tusenlappen.

Går pengarna enbart till herrlaget?

”Vi är väldigt tydliga med att det här är för hela verksamheten vilket innefattar damlaget, juniorer och ungdomar. Herrlaget kommer absolut inte i första rummet”, säger Anders Olson.

AIK är inte ensamt i hockeyallsvenskan om att gå med mössan i hand för att täcka förlusterna den här säsongen.

”Tingsryd och Kristianstad gick ut före jul och sökte stöd och det blir säkert fler klubbar som tvingas göra samma sak. Skillnaden för oss klubbar i Storstockholm är att kommunen varken direkt eller indirekt ger samma stöd som klubbar ute i landet kan få”, säger Anders Olson

AIK Hockeys herrar hade en minst sagt knackig start på säsongen och kämpade i botten av tabellen. De senaste 15 matcherna har laget ryckt upp sig sportsligt och ligger i skrivande stund på plats 6.

”Vi hade en tvåveckorsperiod med covid i laget i höstas och fick skjuta upp ett antal matcher som vi nu spelar i kapp. Vi är nu inne i en period där vi i stort sett spelar varannan dag. Och damerna gör ett fantastiskt jobb med väldigt små resurser och ligger på slutspelsplats i dagsläget i SDHL”, säger Anders Olson.

Peter Lundegårdh, DI