Inför Modo - AIK: "Vi ska spela snabbare"
2017-12-12

AIK kommer senast från vinst i helgen, när Troja/Ljungby besegrades med 3-2 på hemmaplan. Imorgon är det dags för Modo på bortaplan. Tomas Mitell och Jens Jakobs intervjuas inför och är båda sugna på att följa upp senaste vinsten med en bortavinst.

Trots att AIK krossade Troja/Ljungby i senaste matchen vad gäller skottstatistiken så såg matchen jämnare ut på pappret än vad som var fallet.

- Vi borde ha vunnit större men det blev till slut 3 poäng men kanske onödigt spännande även fast vi hade koll på dem. Ser man till målchanser borde det ha blivit runt 5-1 kanske. Så när vi var oeffektiva och de i sin tur var ruskigt effektiva ser det jämnare ut. Vi lyckas vinna och det är det viktiga, men klart att effektiviteten måste upp, säger Tomas Mitell.

- Det viktigaste var att vi fick 3 poäng. Tycker faktiskt att det var den viktigaste vinsten i år. Så det tar vi med oss. Vi spelar helt okej men borde kanske gjort mål på nåt av de många lägena som vi hade. Vi fick iaf våra 3 poäng så det gäller bara att blicka framåt, säger Jens Jakobs.

Vad gäller skotteffektiviteten så är känslan att AIK inte är lika effektiva som de var tidigare på säsongen. Hur rättar man till det?

Det är det vanliga. Till att börja med så måste vi ha fokus på träning och träna. Men annars är det mycket klyschor; in på kassen, var distinkt i avslut etc. Vi måste förstå att man inte får hur många chanser som helst. Finns inget hokus-pokus, berättar Tomas.

Vi vet ju att vi varit effektiva så det är bara att fortsätta så som vi gjort. Det är inte så att vi gör på något annorlunda sätt nu. Det gäller bara att fortsätta finns inga genvägar. Vi kanske får sluta fundera på det. Och sluta snacka. Det är dags att sätta dit den, säger Jens.

Det pratas mycket om det hårda jobbet som ska läggas ned i AIK, som absolut är en förutsättning för att lyckas. Tomas och Jens får frågan hur man lyckas kombinera det med en glädjefylld och kreativ hockey, vilket det känns som att AIK kan addera i sitt spel.

- Det är väl mest jobbet när vi inte har puck. Vi behöver jobba hårt för att vinna puck och visa sig för varandra. När vi har pucken ser jag inga problem med att vi ska kunna vara kreativa. Glädje och kreativitet kommer ju annars med vinster i ryggen men det gäller att vi börjar i rätt ände med att jobba hårt. Så vi behöver jobba hårt och jobba på i stort för att få de här jämna matcherna att tippa över till vår sida, säger Tomas.

- Svår fråga. Prio ett måste vara det hårda jobbet sen får vår skicklighet komma. Det är lite så vi ska spela men kanske inte så vi gjort. Det hårda jobbet är det väl iofs inte fel på. Vi får försöka hitta lite mer glädje i spelet och det kommer ju av vinster. Vi hoppas på ny vinst imorgon. Så att spela avslappnat trots att vi med all rätt har stor press på oss är en nyckel. Men det kan nog vara bra för oss att sänka axlarna lite. Vi behöver inte spela svårare men snabbare, och ha roligare där ute. Det låter lätt men det fungerar inte så på isen, berättar Jens.

"Gör vi mål på våra lägen kommer vi att vinna"

Utöver att det är på sin plats med en bortavinst har laget revansch att utkräva mot MODO som man möter imorgon.

- Som alltid trycker vi på det hårda jobbet och noggrannheten utan puck. De har några skickliga forwards som gjort mycket poäng som vi vet är farliga. Vi får se upp med dem. Sen är de sårbara i deras zon. Vi ska utmana deras backar och förlägga så mycket tid det bara går. Inga superhemligheter mot hur det brukar vara. Vi ska se upp med deras offensiv samtidigt som vi ska försöka få bukt med effektiviteten då har vi goda chanser till vinst, berättar Tomas.

- Tycker väl att vi i stort spelat ganska bra på bortaplan i höst och det vill vi hitta tillbaka till. Vi gjorde det bra i senaste bortamatchen mot Karlskoga, iaf i tredje perioden. Det gäller för oss att tighta till det och sätta våra chanser. Vi möter ett skickligt lag men vi har så pass bra forwards att vi kommer skapa lägen, men återigen gör vi mål på våra lägen imorgon kommer vi att vinna.

 

 

 

 

AIK AIK Ishockey