Nyemission

Hur du tecknar aktier

1. Gå in på Pepins.com.

2. Bli medlem genom att klicka på "Sign up".

3. För att hitta till AIK på Pepins, klicka på "Invest" och sedan "Ongoing"

4. Om du vill bli delägare, klicka på "Investera". 

5. Ange önskat antal aktier. Minsta post är 490 kr. 0,5% går till Barncancerfonden. 

6. Betala smidigt via Swish, kort, faktura eller banköverföring. 

Kort om nyemissionen

I den emission som genomfördes 2018 tillsammans med Pepins hade AIK Ishockey ambitionen att ta in 16 miljoner kronor i nytt kapital. Nyemissionen som inbringade 9,2 miljoner kronor från 3072 nya delägare, har inte räckt som kapitalinjektion. AIK Ishockey AB har därför beslutat att genomföra en nyemission på upp till 6 miljoner kronor.

Nu siktar AIK Ishockey på att nå 6 miljoner. Förra årets emission inbringade 9,2 miljoner kronor från över 3000 nya delägare – en fantastisk siffra. Kapitalet användes till att stärka hela verksamheten. Klubben anställde flertalet nya ledare inom de olika lagen. Dessutom kunde klubben ställa upp med ett lag på isen som vann HockeyAllsvenskan med god marginal samt betalade tillbaka en del lån. Klubben siktar på spel i SHL och behöver kapitalinjektion för att klara av de nya licensreglerna.

– Våren 15/16 beslutade klubben om den nu gällande fyraårsplanen. Vi följer den i stort och sportsligt har vi utmanat de tre första åren med avgörande matcher mot Karlskrona och Karlskoga. Vi ska göra allt för att ge oss själva chansen i årets kvalspel. Vi behöver dock stärka klubbens ekonomi, i syfte att skapa framtida handlingskraft samt för att uppfylla licenskraven, oavsett om vi spelar i HockeyAllsvenskan eller SHL, säger AIK Ishockeys VD, Anders Olson.

Stärker kapitalet för att klara licenskravet

Utöver planerade budgetunderskott har klubben under säsongen även tvingats förhålla sig till nya redovisningsregler från Licensnämnden (Svenska Ishockeyförbundet) med krav på koncernredovisning. Regelverket för hur detta ska beräknas har förändrats och nu ska kapitalet för hela koncernen redovisas. I AIK Ishockeys fall gäller det både AIK Ishockeyförening och AIK Ishockey AB gemensamt. För att uppfylla det nya regelverket måste AIK Ishockey ta in nytt kapital. För spel i HockeyAllsvenskan ligger kravet på 2 miljoner kronor i eget kapital. Skulle klubben kvalificera sig för spel i SHL är kravet på 4 miljoner kronor.

– Nyemissionen ska bidraga till att ge oss förutsättningar att konkurrera med de allra bästa. Vi följer den plan vi har satt ut. Vi hade en ambition att ta in 16 miljoner kronor i förra årets emission – den inbringade 9,2 miljoner. Det räckte inte utan vi behöver stärka vår kapitalbas för att för att säkerställa att vi uppnår licenskravet på eget kapital för såväl spel i HockeyAllsvenskan som SHL, berättar Anders Olson, vd i AIK Ishockey.

Betala med Swish

Minsta beloppet att gå in med är 490 kronor. En nyhet jämfört med ifjol är att du kan betala via Swish. All betalning sker via www.pepins.com. Är du dock inte redan delägare måste du registrerar dig innan du kan teckna delägarskap.

Teckningstiden är öppen mellan 15/3 och 12 april. Vill du veta mer? Då råder vi dig att lyssna på Peptalk. 

I podcasten Peptalk kan du höra klubbens vd, Anders Olson, styrelseledamöterna Alexis Wicklin och Daniel Bång berätta om vad som hänt sedan den förra emissionen - både sportsligt och ekonomiskt. Vi får höra om visionen framåt och om känslorna inför slutspelet med målet om att nå SHL.

Lyssna här ›› 

Q&A om nyemissionen

Varför genomför AIK Ishockey AB en ny emission? 

För att säkerställa det egna kapitalet 2019-04-30 och få en spellicens för HockeyAllsvenskan eller SHL kommande säsong. 

Hur mycket pengar siktar klubben att få in?

Sex miljoner kronor.

Hur länge pågår emissionen?

Den börjar 15 mars och slutar 12 april.

Hur är det ställt med AIK:s ekonomi? 

Den är ansträngd och vi har strikt kostnadskontroll. Vi har en plan för att rebalansera ekonomin för att få eget kapital som ger oss en licens att spela i HockeyAllsvenskan eller SHL. Många av dessa komponenter är redan på plats. 

Genomförs denna emission för att betala av skulder?  

Nej. Vi har jobbat efter en fyraårsplan sedan 2015 med en ansats att ta oss tillbaka till SHL. En del av den emissionen som gjordes förra året var för att kunna hålla den ansats - att ta oss tillbaka till SHL.  

Klubben fick in 9,2 miljoner i förra emissionen - vad gjorde klubben med dessa pengar?

Vi stärkte hela verksamheten, anställde flertalet nya ledare inom de olika lagen inklusive damerna. Vi ställde ett lag på isen som vann HockeyAllsvenskan med god marginal samt betalade tillbaka en del lån. 

Jag som valde att gå in som delägare i förra emissionen - hur påverkar detta mitt delägarskap? 

Du har kvar dina aktier från förra emissionen, nu får du fler beroende på hur många du tecknar. Delägare är du oavsett. 

AIK Ishockey har nyligen fått ett lån beviljat av Svarta Massan. Varför måste klubben be om ytterligare hjälp av supportrarna? 

Den här emissionen som vi pratar om är en del av den rebalanseringsplan som innefattar olika komponenter. Lånet från Den Svarta Massan var en del av den planen. Emissionen en annan. 

AIK Hockey hamnade ifjol i ett kontrollår - hur ser det ut i år?

Vi fick dispens att spela den här säsongen och om vi skall kunna få licens att spela i HockeyAllsvenska eller SHL nästa år måste vi ha 2 MSEK eller 4 MSEK i eget kapital.   

Vad händer ifall vi inte når upp till det krav på eget kapital? 

Som regeln ser ut nu kommer vi inte få rätten att spela i varken HockeyAllsvenskan eller SHL nästa år. 

Hur ser du på denna rebalanseringsplan? 

Vi har goda förutsättningar att få den i mål. En del vitala komponenter är redan på plats.