Hemma
AIK
AIK
Borta
Oskarshamn
IKO

Matchguide: Ettan mot tvåan på Hovet

25 januari 2019 10:00

Fredag och fyra matcher i Sveriges mest underhållande liga! Hur går det i seriefinalen mellan AIK och Oskarshamn? Vad hittar Nichlas Falk på i sin första match som huvudtränare i Almtuna? Hur går det för Linus Lindström i sin debut med Karlskoga? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 AIK - Oskarshamn, Hovet
19.00 Björklöven - Västerås, A3 Arena
19.00 Karlskoga - Västervik, Nobelhallen
19.00 Almtuna - Pantern, Gränbyhallen

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder AIK mot Oskarshamn ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Max Lindholm, AIK, och Janne Kivilahti, Oskarshamn.
» Spelarkorrarna Filip Windlert, AIK, och Jonas Engström, Oskarshamn, bjuder på inside-material.
» I första pausen tar C More-experten Harald Lückner fram fem punkter som blir viktiga om det blir en HockeyAllsvensk Final mellan just AIK och Oskarshamn.
» I andra pausen är det fokus på Guldgallret och den här gången är det juniorerna i Oskarshamn och Pantern som synas.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

AIK - OSKARSHAMN

Ettan mot tvåan i tabellen - och kanske en försmak på HockeyAllsvenska Finalen?
Tvåan AIK har just nu nio poäng ner till trean Västerås så visst känns det som ett högst möjligt scenario.
Ettan Oskarshamn har fem poäng ner till AIK - så poängen är viktiga. Vinner Oskarshamn så skapar man ett jätteläge att få hemmafördel i en final, men vinner AIK så känns kampen öppen eftersom det i så fall bara skiljer två poäng mellan lagen.
Lagen har mötts tre gånger under säsongen och det har blivit idel hemmavinster.
– Vi är lite större, tuffare och har generellt mer fart kanske. Det är olika typer av hockey som möts. Men som i de flesta matcher i den här serien handlar det till 70-80-procent om arbetsvilja, noggrannhet, åkvilja, och powerplay och boxplay. Det har varit jämna matcher mot dem och vi är nära dem, säger AIK-tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se.
Det är ett formstarkt möte. AIK har poäng i nio raka matcher och fyra raka segrar på Hovet medan Oskarshamn har fyra raka segrar och tolv vinster på de fjorton senaste matcherna.
– Det ska bli kul att möta seriefavoriterna AIK på bortaplan. Dom var ju ett av lagen som skulle vara med i toppen och är det också så det ger oss ett bra kvitto på var vi står. Vi vill åka dit och göra ett bra avtryck och visa att vi är att räkna med, säger Oskarshamns tränare Håkan Åhlund till klubbens hemsida.

Noterat:
» AIK har Johannes Jönsson på skadelistan och ett frågetecken för lagkaptenen Christian Sandberg, men han spelar troligen. Erik Källgren fick bryta matchen mot Södertälje senast så det lutar åt att Robin Wallin vaktar kassen, skriver hockeypuls.se.
» Oskarshamn väntas spela med samma lag som senast. Isak Pantzare och Anton Björkman finns på skadelistan.
» Oskarshamns Janne Kivilahti har gjort mål i tre raka matcher.

» Läs mer på Oskarshamns hemsida

BJÖRKLÖVEN - VÄSTERÅS

Västerås har varit en succénykomling den här säsongen och är trea i tabellen. Västmanlänningarna har också lyckats ta tre poäng mot alla lag i ligan - utom Björklöven.
Samma Löven som man nu möter för fjärde gången.
Varför har VIK så svårt mot just Löven...?
– Jag vet inte, om jag ska vara ärlig. Det är ett bra lag, de själva vill ju vara ett topp två-lag. Sen vet jag faktiskt inte. Jag känner inte att det är något i deras spel som gör att vi inte ska kunna prestera mot dem, utan det är dags att ta en trea nu, säger Västerås tränare Thomas Paananen till vlt.se.
VIK kommer dock inte ändra något bara för att man ställs mot en "mardrömsmotståndare".
– Nej, nej, absolut inte. Vi tänker inte ändra vårt mindset över huvud taget. Vi kör på våra grejer här nu. Det har ju bevisligen varit bra, så det finns ingen anledning att ändra på det, säger Paananen.
Västerås är i bra form med tre raka segrar och fem vinster på de sex senaste matcherna.
Formen är inte lika munter i Björklöven. Umeå-laget har spelat nio raka matcher utan att ta någon trepoängare. Sex av de där nio matcherna har slutat med kryss.
Just nu är Löven nia i tabellen, sex poäng från åttondeplatsen som betyder kval mot SHL.

Noterat:
» Björklöven spelade utan Oscar Masiello, Simon Backman, Hardy Häman Aktell, William Eriksson, Cody Murphy och Erik Rainersson senast.
» Västerås saknar fyra spelare ikväll: Anthon Eriksson är avstängd, Marcus Bergman och Fredrik Hetta är skadade och Marcus Dahlbom väntar på att bli pappa och stannar hemma. Elias Olofsson kliver in som backupmålvakt bakom Samuel Ersson.
» Västerås Kalle Östman har gjort mål i tre raka matcher.

KARLSKOGA - VÄSTERVIK

Karlskoga har förstärkt laget till kvällens match mot Västervik. Klubben har lånat in centern Linus Lindström från Skellefteå och han kommer att spela med laget ett par veckor innan det görs en utvärdering om framtiden.
Hans intåg är välkommet då värmlänningarna kan sakna upp till sex spelare ikväll.
BIK kommer från en tuff förlust senast där man föll mot Västerås sedan västmanlänningarna avgjort med bara sju sekunder kvar att spela.
Nu vill man studsa tillbaka mot Västervik.
– Lite svårt att veta vart man har Västervik. Ena dagen spelar de med en väldig fart och sätter hög press, för att i andra matcher bli lite passiva. Det blir en spännande match och vi kommer att vara redo och är oerhört revanschsugna efter senast, säger tränaren Staffan Lundh till Karlskogas hemsida.
Västervik hemmavann mot Tingsryd senast men har haft det tuffare på bortaplan på sistone där man förlorat de fyra senaste matcherna.

Noterat:
» Karlskoga får in Linus Lindström som lånats in från Skellefteå. Viktor Lang och Fredrik Forsberg finns på skadelistan. Dessutom missar Alexander Leandersson, Carl Berglund och Mikael Eriksson matchen på grund av skador och sjukdomar, plus att Juliuz Persson väntar på dom från disciplinnämnden.
» Västervik har samma lag som senast. Niklas Enberg och Andreas Frisk finns på skadelistan.

» Läs mer på Karlskogas hemsida
» Läs mer på Västerviks hemsida

ALMTUNA - PANTERN

I måndags meddelade Almtuna att Nichlas Falk kommer in i ledarstaben och blir ny huvudtränare. Ikväll gör han sin första match i båset när Uppsala-laget ställs mot Pantern.
Almtuna förlorade med 7-2 mot serieettan Oskarshamn senast och står på fem raka nederlag (samtliga nollpoängare).
Klubben och truppen hoppas att ledarförändringen ska ge en injektion.
– Ibland är det nödvändigt med en ny röst, säger centern Tony Mårtensson till unt.se, men menar att det inte är Marcus Ragnarsson och Martin Gudmundsson som ska lastas för lagets kräftgång:
– Vi har själva satt oss i det här läget. Vi har inte gjort som tränarna har sagt. Vi vill så mycket, men har gått bort oss och släppt in alldeles för enkla mål. Nu är det här (med nye tränaren) sista chansen. Nu är det upp till oss spelare.
Almtuna är just nu näst sist i tabellen och hotas av negativt kval.
– Vi kan inte längre titta mot topp-8. Vi ligger där vi ligger och har inte förtjänat något annat. Samtidigt vet vi att laget är bra, att vi kan slå de flesta lag, säger Mårtensson.
Pantern är ett av lagen som Almtuna jagar i tabellen. Malmö-laget är elva i sammandraget, fyra pinnar före AIS.
Gästerna är också inne i en tuff trend med fem raka förluster, men tre av dem har kommit först efter övertid.

Noterat:
» Almtuna har samma lag som senast. Simon Johansson, Jesper Mångs och Tobias Hage saknas alltjämt.
» Pantern saknar Nick Olesen som är avstängd. I övrigt spelade laget utan Ruben Rampazzo (varit borta länge), Linus Cronholm, Alexander Pettersson och Lukas Haudum senast.
» Almtunas Tony Mårtensson har gjort poäng i sex raka matcher.

» Läs mer på Almtunas hemsida