Dagens motståndare: Modo Hockey
Publicerad: 2018-12-09
Herr
Idag tar AIK emot Modo på hemmaplan. Nedan går att läsa det du behöver veta om dagens motståndare.

Idag tar sig AIK an ett lag som spelat i såväl Elitserien/SHL som i HockeyAllsvenskan. Modo är ett lag från Örnsköldsvik, och vars namn kommer från ett företag i trakten, som hette Mo Domsjö.

Bildandet av föreningen skedde den 27 mars 1921 på August Johanssons kafé i Sund söder om Örnsköldsvik under namnet Alfredshems IK. Från början sysslade föreningen med lite olika idrotter och först den 14 januari 1938 kom ishockeyn med på föreningens program.

Elitserien i Sverige startade säsongen 1975/76 och Modo Hockey var med redan i den första upplagan av Elitserien. 1979 tog klubben sitt första SM-guld efter att ha besegrat Djurgårdens IF med 8–3 i den avgörande finalmatchen som ägde rum i Göteborg.

Under 2000-talet fortsatte Modo att vara ett framgångsrikt lag, och var i stort sett alltid med i slutspelet. Oftast åkte man ut i kvartspelet men säsongen 2016/07 fick klubben åter vinna SM-guld. Från säsongen 2010/11 började det gå utför med laget, även om man i några fall lyckades komma fram till kval. Säsongen 14/15 kom laget på 12 plats i SHL, och säsongen 15/16 gick det ännu sämre och då hamnade laget på trettonde plats vilket innebar negativt kvalspel.

Leksands IF hade i den säsongens mitt avancerat från sista till fjärde plats i Hockeyallsvenskan, för att därefter vinna playoff-serien och sedan ta sig vidare med vinst i en utslagsserie mot andraplatstagaren Tingsryds AIF. Modos kvalmotståndare blev således Leksand. Trots tre inledande segrar för Modo, stod slutligen Leksand som segrare efter förlängningsavgörande i match 7 i Örnsköldsvik. Därmed blev Modo Hockey en allsvensk klubb, efter en 31 år lång sejour i högsta ligan.

I HockeyAllsvenskan har det inte gått särskilt bra för Modo. Första säsongen slutade laget på tolfte plats, förra säsongen på plats 10. Återtaget blev inte vad man hoppades på. I år har Modo hittills klarat det bättre. Efter fredagens vinst hemma mot Leksand ligger laget nu på plats 5 med 45 inspelade poäng.

Säsongen började också bra med vinst med 3-1 i premiären borta mot Björklöven, en skön derby-vinst för Modoiterna. Även hemmapremiären innebar vinst, denna gång med 4-3 mot Almtuna.

Därefter blev det stopp, en förlust mot AIK på Hovet med 4-2. Modo gjorde första målet i matchen, men efter att Gnagets krigare gjort tre mål på drygt tre minuter i andra perioden, så var segern i praktiken klar.

Efter den förlusten gick det bättre för Modo, med en serie segrar i bagaget. Oktober var dock ingen bra månad för Modo, resultaten blandades med vinster och förluster både hemma och på bortaplan.

Den 2 november var så AIK på besök i Örnsköldsvik, där 5 063 åskådare i Fjällräven Center fick se AIK vinna med 6-2. Efter denna förlust blandade Modo åter vinster med förluster. Fredagens match mot Leksand blev dock en vinst, då ångermanlänningarna besegrade dalkarlarna med 3-2 hemma i Fjällräven Center.

Dagens match är det tredje mötet mellan lagen denna säsong. Efter fredagens vinst mot Vita Hästen i Norrköping ligger AIK på första plats i den haltande tabellen med 57 inspelade poäng mot Modos 45 poäng på plats 5. Gnaget har haft det förhållandevis lätt mot Modo och vi får hoppas att den sviten håller i sig även i denna match!

Carl Falck AIK Ishockey